Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Az a közös ezekben a márciusi programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Szabadidő

Erre kirándulj babakocsival Budapesten – 5 helyszínt ajánlunk

5 olyan helyszínt mutatunk, amelyek sportosabb babakocsival is járhatók, akár rövidebb sétát tervezünk a természetben, akár egy kicsit jobban megmozgatnánk magunkat egy hosszabb és néhol szintesebb útvonalon.

Az alábbi helyszínek sportosabb babakocsival járhatók, de nagy mennyiségű eső után ezek az utak is lehetnek sárosak, ami megnehezíti a közlekedést. Ekkor az alábbi ösvények inkább háti hordozóval ajánlottak. Kivétel a Normafa és az Erzsébet-kilátó közötti szakasz, ahol apró murvás az út, eső után is jól járható.

1. A Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásától a hűvösvölgyi Nagyrétig

A Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomástól, amely autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, a vasúti átjáró alatti alagúton átkelve indul az az ösvény, amely egészen a hűvösvölgyi Nagyrétig akadálymentes közlekedést biztosít. Csak a kék útvonalat kell követni. Közben pihenőpontok, tanösvénytáblák és bográcsozóhelyek is vannak, de a legkellemesebb mégis a Nagyrét, ahol 2020-ban új, erdészeti tematikájú játszóteret is kialakítottak. Ha a gyerek elaludt a babakocsiban, megmozgathatjuk magunkat a tájba illeszkedő, többnyire fából készült fitneszparkban. A Gyermekvasút végállomásánál találunk egy büfét és egy mosdót is.

Hosszúság: Kb. 2 km oda-vissza, de akár több is lehet, ha a Nagyrétet is körbesétáljuk.

2. Normafa – János-hegy – Erzsébet-kilátó

Az egyik legismertebb budapesti sétaútvonal az elmúlt években szintén több fejlesztésen átesett Normafa sétány a Normafától a libegőig, majd az Erzsébet-kilátóig. A finom murvával felszórt úton babakocsival is könnyen lehet közlekedni bármilyen időjárási viszonyok között. A Normafa új (hétvégén fizetős) parkolójából indulva először az Anna-rétre érkezünk, ahol szintén találunk kisebbeknek való rugós játékokat, kis hintát, kis csúszdát vagy egy fából készült rönkszállító járművet is; ha nagyobb tesó is van, ő is jól fogja érezni magát. Továbbhaladva jobb kéz felé már láthatjuk az éppen épülő lombkoronaösvényt és látogatóközpontot is. A libegő végállomásánál található egy büfé (nyáron fagyizó is), illetve egy jó játszótér, amelyet szintén az elmúlt években újítottak fel. Az Erzsébet-kilátóhoz érve babakocsival egy szerpentines aszfaltúton juthatunk fel. Majd ugyanezen az útvonalon mehetünk vissza a Normafához. Az Anna-réten, a Normafánál és a libegőnél is található mosdó, utóbbi kettőnél büfé is (szezonon kívül inkább csak hétvégén vannak nyitva).

Hosszúság: 6 km oda-vissza.

3. Normafától Makkosmáriáig

Szintén a Normafa parkolótól indul (a székely kapu mögött) a zöld kereszt jelzésen vezető, Makkosmária felé tartó ösvény, amely általában avarral borított földút. Ha nagy a tömeg az Erzsébet-kilátó irányában, mindenképp érdemes erre kanyarodni, sokkal kevésbé látogatott útvonal. Útközben egy kisebb barlangot is találunk. A legenda szerint arról kapta a Makkosmária nevet, hogy a helyiek egy tölgyfára akasztva őrizték a török időben elpusztult kápolna Szűz Mária-képét. A ma itt látható kép természetesen csak másolat. 1748-ban épült fel az itt található templom, amely a mai napig esküvők, keresztelők, misék helyszíne. A réten kellemesen lehet piknikezni, vannak pihenőpadok is. A rét széléről induló betonúton Budakeszi nyaraló- és villanegyedén keresztülhaladva lehet eljutni a Széll Kálmán térig közlekedő 22-es autóbuszhoz, vagy ugyanezen az úton gyalogosan is vissza lehet jutni a Normafához.

Hosszúság: Kb. 4,5 km oda-vissza.

4. A Fekete István tanösvénytől a Szépjuhásznéig

2021-ben a Kis-Hárs-hegyen alakították ki az ösvényt, a 120 éve született és 50 éve elhunyt Fekete István emlékére, aki a közelben lakott. A Széher út környékén érdemes leparkolni és innen elindulni a Hárs-nyereg felé. Az ösvény 800 méter hosszú, útközben 5 tanösvénytáblát is találunk. Az utolsó tábla közelében ágazik el többfelé az út. A Makovecz-kilátó felé vezető sárga háromszög, illetve a sárga jelzésen a Kaán Károly-kilátóhoz vezető út nem járható babakocsival, de egyenesen továbbhaladva egészen a Szépjuhászné állomásig sétálhatunk, csak egy átjárónál kell a babakocsit a sínen áttolni. A Szépjuhásznénál van büfé, illetve az utat a Gyermekvasúttal is folytathatjuk, akár a Normafa, akár Hűvösvölgy irányába, hiszen a kisvasúton babakocsi is szállítható.

Hosszúság: Oda-vissza kb. 3-4 km.

 

5. A Fenyőgyöngyétől az Árpád-kilátóig

A Kolosy térről induló 65-ös busz végállomásától, a Fenyőgyöngyétől indul a széles úton a kék jelzés, amelyet követve kb. 20-25 perc alatt elérhető az Árpád-kilátó, és a szintemelkedés is elenyésző. Remek kilátás nyílik a városra, a padokon meg is pihenhetünk. Az Oroszlán-szikla irányából is megközelíthetjük a kilátót, de ezen a szakaszon a babakocsi helyett a háti hordozót ajánljuk. Itt írtunk róla bővebben.

Hosszúság: Oda-vissza 3 km.

TIPP: A Fenyőgyöngyétől a másik irányba, a Hármashatár-hegy felé is indulhatunk, ide is simán fel lehet tolni a babakocsit az aszfaltút mellett párhuzamosan haladó kék jelzésen, egészen a Guckler sétányig, amely a Virágos-nyeregig sportosabb babakocsival szintén járható. Ez az útvonal több mint 5 km, és az eleje szintesebb is! Itt írtunk róla.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Kiscelli To Go – Lajta Béla 150

A Kiscelli Múzeum négyalkalmas városi sétasorozat negyedik, egyben utolsó megállója a Rákóczi út és a Vas utca Lajta Béla által tervezett épületei: az egykori Budapest-Erzsébetvárosi Bank Székháza, ma a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vasedény épülete valamint a Vas utcai egykori Főváros VIII. kerületi felső kereskedelmi iskola, ma Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Technikum épülete.

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Neked ajánlott

A