Február kétségkívül az év egyik legnyűgösebb hónapja: olyan közel van már a március, de az igazán jó idő még sokáig nem érkezik meg. Míg tűkön ülve várjuk a tavaszt, addig is egy-egy szép új tárgy, lakásdekor vagy ruhadarab feldobhatja a hangulatunkat, ha pedig hazai tervezőktől vásárolunk, akkor az itthoni kisvállalkozásokat támogatjuk. Ismerkedjetek meg a SUSU keramika vidám bögréivel, az OAT AVA pihe-puha kötött pulcsijaival, nézzetek új hobbi után a DOT for You-val, dobjátok fel a lakást a Misija zsebszobraival, vagy induljatok piacozni a Shamo bags környezetbarát termékeivel!

1/5

Egy korty boldogság – SUSU keramika bögrék

Mi is lehetne jobb elfoglaltság a hideg estéken, mint egy bögre forró itallal bekuckózni? A hangulatunkat garantáltan fokozhatja, ha azt a bizonyos meleg innivalót olyan bögréből fogyasztjuk el, ami szívvel-lélekkel készült egy kis hazai dizájnstúdióban. A SUSU keramika Bodnár Flóra és Asbóth Szaffi kooperációja nyomán született meg, különleges, kézzel festett kerámiáik a budai Frankel Leó utcában található műhelyükben készülnek. A praktikus használati tárgyakat az alkotópáros játékos formavilággal, vidám színekkel és mintákkal varázsolja teljesen egyedivé. A pasztellszínek között néha felbukkan egy kis arany, a minták pedig a dzsungelek lakóitól a növényeken át az arcmotívumokig és az absztrakt színfoltokig széles skálán mozognak. A szuperül kézre álló bögrék és csészék mellett tányérokat, vázákat, gyümölcsöstálakat, kancsókat és müzlistálakat is találunk a lányok műhelyében. Személyes kedvenceink a mosolygós csészék és a füles bögrék, de a majmos vázában is szívesen elhelyeznénk pár szál tulipánt a tavasz előhírnökeként.
 

2/5

Körülölel a puhaság – Kötött pulcsik az OAT AVA-tól

Mivel a jelenlegi járványhelyzet arra kárhoztat minket, hogy a szokásosnál több időt töltsünk otthon, ezért közérzetünket nagyban meghatározza, hogy mit viselünk a nap folyamán. Szerencsére egyre több hazai tervezői márkát találunk, amely magas minőségű, egyedi és fenntartható ruházati termékeket készít. Azonban kevés olyan szereplő van a piacon, aki kifejezetten az otthoni viseletre kínál környezetbarát alternatívát a fast fashion termékek helyett. Szécsényi Ági és Vágó Vanessza 2018-ban alapította meg a budapesti és berlini székhelyű OAT AVA márkát, mely az otthoni szabadidős viseletet célozza meg: olyan környezetbarát kötött termékeket kínálnak, melyekben a felnőttek és a gyerekek egyaránt jól érzik magukat. A munka és a magánélet közötti határ az utóbbi időben egyre jobban elmosódott, és szükségünk van az olyan ruhadarabokra, melyekben csinosnak érezzük magunkat, de elég kényelmesek és nyűhetőek ahhoz, hogy egész nap azokat viseljük otthon. Az OAT AVA egyedi kötött mintái és élénk színei garantáltan feldobják a hangulatunkat, ráadásul az egész család számára találunk izgalmas darabokat!


3/5

Új hobbi a láthatáron – DOT for You FIRKA bullet journal

Amikor vacog a fogunk, és még a lábunkat sincs kedvünk kitenni a lakásból, de már unjuk a Netflixet, és épp egy jó könyv sem akad a kezünkbe, akkor ideje kipróbálni valami új hobbit! A szebbnél szebb írószerek és noteszek reneszánszukat élik, és szerencsére egyre több hazai tervező termékei közül válogathatunk. A DOT for You márkát Baglyas Erika képzőművész alapította, azzal a céllal, hogy a hagyományos könyvkötészeti technikákkal kísérletezzen és újragondolja a tradicionális nyomdai eljárásokat. A DOT for You egyik legnépszerűbb terméke a Budapest Firka névre keresztelt bullet journal, melyet a ragyogó holoezüst-prégelés – egy tradicionális könyvkötészeti díszítő eljárás – tesz egyedivé, a holofólia alól pedig Budapest térképe rajzolódik ki. A Firka noteszekkel számos lehetőségünk van feltöltődni, egy tiszta füzetlap és pár színes toll vagy ceruza szuper elfoglaltságokra ad lehetőséget. Elkezdhetünk naplót írni, nyithatunk skiccfüzetet, elkészíthetjük saját naptárunkat, vagy gyakorolhatjuk a szépírást, a noteszlapok felhasználásának csupán fantáziánk szab határt. A füzetek fekete, korall és fehérített korall színekben kaphatók, azonban most egy limitált kollekció is napvilágot látott: már ragyogó sárga és elegáns szürke árnyalatok közül is választhatunk. Ha pedig megtetszett a Budapest-tematika, gyönyörű holoprégeléssel készült képeslapok és poszterek közül is válogathatunk.

4/5

Otthonunk apró díszei – Misija Design kerámiák

Farkas-Pap Éva szobrászművész, a Misija Design tervezője olyan „zsebszobrokat” álmodott meg, melyek egyszerre hozzák vissza gyermekkorunk gyűjtőszenvedélyét és válnak háztartásunk legféltettebb kincseivé. A lakásban töltött órák száma az utóbbi időben megsokszorozódott, ezért sokunk számára felértékelődött az otthoni környezet és hogy milyen tárgyakkal vesszük magunkat körül. A Misija kézbe simuló állatsereglete – macskák, elefántok, madarak, nyulak, vízilovak, vaddisznók, bikák, csacsik és kutyusok – kerámiából, fából és betonból készül, de vigyázat, függőséget okoznak! Ha egy darabot beszereztünk, garantáltan újabbakra vágyunk. Mivel egyre több figurára van igény, ezért a Misija tervezője a Segítő Vásárlás szervezet révén olyan szociális műhelyekkel dolgozik együtt, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. A Misija szobrocskákkal így nemcsak otthonunkat varázsolhatjuk szebbé, de a termékek megvásárlásával egy jó ügyet is támogathatunk.

5/5

Irány a piac! – Hulladékmentes megoldások a Shamo bagstől

Budapest és környéke bővelkedik a jó kirándulóhelyekben, és a piacozás is remek alternatíva, ha szeretnénk pár órát a szabadban tölteni. Legyen szó túrázásról vagy bóklászásról a termelők portékái között, érdemes környezetünkre is gondolni, és az egyszer használatos eszközöket, mint a nejlonzacskót, a műanyag csomagolóanyagokat, eldobható evőeszközöket olyan darabokra cserélni, melyek akár hosszú éveken át elkísérhetnek minket. A Shamo bags lélekmelengető zero waste termékeit Mohácsi Nusi álmodta meg, akinek célja a környezettudatosabb, fenntarthatóbb és egyszerűbb élet népszerűsítése. A piacozáshoz a műanyag zacskók helyett remek alternatívát kínálnak a gyékény bevásárlókosarak, a vászonzsákok, a vízálló tasakok és a függönyök újrahasznosításával készülő hálós zsákok. A kiránduláshoz is megtalálunk mindent a Shamo bags kínálatában, ami jó választás lehet az alufólia, a folpack vagy az eldobható műanyagok helyett: a fából készült evőeszközökkel és tányérokkal, szendvicscsomagoló textilekkel és konyharuhákkal minden adott a hulladékmentes kiránduláshoz. Ráadásul ezeket a termékeket a hétköznapok során számos más funkcióval is felruházhatjuk, így egy fenntarthatóbb háztartás alapjait teremthetjük meg velük.
 

Címkék