Most úgy tűnik, még egy kis időre visszaköszön a rossz idő – és bár a könyvesboltok látogatása időjárásfüggetlen, mégis milyen kellemes ilyenkor órákig bent válogatni, amíg kint ránk szakad a szürke télvég, ráadásul nem egy hely kávézó és kiállítótér is egyben. Összegyűjtöttük kedvenc független könyvesboltjainkat, ahova nem tudunk úgy betérni, hogy ne csábuljunk el egy-két kötetre, albumra, zine-re vagy jó programra. A gyerekekről és az idegen nyelvű könyveket keresőkről sem feledkeztünk el.

1/12

Írók boltja

Nemcsak magyar és világirodalmi kínálata gazdag, de filozófiai, bölcseletelméleti könyveket is találunk kitűnő válogatásban és természetesen az irodalmi folyóiratok is ott sorakoznak a polcokon. Valamint biztosak lehetünk benne, bármikor is térünk be, legalább egy-két kortárs íróval, költővel összefutunk a polcok között válogatva. A galériarész pedig még őrzi az egykori Japán kávéház emlékét is, a keleties stukkók arra a korszakra emlékeztetnek, amikor itt üldögélt az asztalok mellett Lechner Ödön, a MIÉNK képzőművészekből álló köre vagy József Attila.

2/12

Atlantisz

A nyüzsgő Király utca elején mint a béke szigete áll ez a könyvesbolt, ahol a polcok csak úgy roskadoznak a tudományos kötetektől. Akár komoly szakirodalmat keresünk a humán tudományok – filozófia, irodalomtudomány, szociológia, pszichológia, történelem, vallástudományok, művészetelmélet – területén, a magyar mellett négy világnyelven, az ideális helyen járunk. Ráadásul az idegen nyelvű kiadványokat is viszonylag barátságos áron szerezhetjük be, mivel közvetlenül a külföldi kiadóktól érkeznek az üzletbe. Persze a kínálatban ismeretterjesztő és szépirodalom is szerepel, és ha kicsit tanácstalanok lennénk, vagy valami ritkaságot kéne beszerezni, nagyon segítőkészek a boltban.

3/12

Klauzál 13

Könyvesbolt és kortárs galéria mixe a Klauzál téri bolt is, ahova ha a híres raklapos vásáraikon kívül is érdemes betérni. Az erős művészeti vonal mellett – mint a Vince Kiadó által megjelentetett művészeti tárgyú könyvek, vagy a TASCHEN ikonikus sorozatai – nagy választékban kaphatók más kiadóktól származó magyar- és idegen nyelvű kiadványok képzőművészet, fotó- és erotikus fotóművészet, filmművészet, divat, dizájn, építészet témakörben. Illeszkedve a Klauzál tér és a zsidó negyed történelmi múltjához, gazdag választékot találunk zsidó és judaisztikai tárgyú könyvekben, de kortárs magyar és világirodalmi vonalon is belefuthatunk népszerű szépirodalmi kedvenceinkbe.

4/12

ISBN könyv+galéria

A Víg utcai üzletnek több különlegessége is van, egyrészt olyan máshol nem forgalmazott kiadványokkal találkozhatunk itt, mint a legfrissebb zine-ek (BPZines, Hurrikan Press, a Crosstalk-sorozat füzetei), kiállítási katalógusok, de mellette független művészeti kiadványokat, művészkönyveket, photobookokat, a kortárs művészeti szcénában kincsnek számító példányokat lelhetünk fel itt. Valamint kapcsolódó művészet, fotó, építészet tematikában antikvár könyvválogatás is felbukkan a polcokon. Istvánkó Beáta művészettörténész és kurátor egyszemélyes vállalkozása fontos hely lehet a kortárs művészet iránt érdeklődőknek, és itt tényleg áll a mondás, hogy kincsekre lelhetünk. A bolthoz szervesen hozzátartozó kiállítótérben pedig nagyjából havonta új kiállítások kapnak helyet.

5/12

Rózsavölgyi és Társa Zeneműbolt

A legendás Rózsavölgyit valószínűleg egyetlen olvasó vagy zenekedvelő embernek sem kell bemutatni – a Lajta Béla tervezte csodálatos Szervita téri épületben működő kiadót és boltot 1850-ben alapították, mai helyére 1912-ben költözött. Fő profiljukat zenei kiadványok, kották, zenetudomány területéhez kapcsolódó művek alkotják, de kortárs szépirodalmi kötetekért is betérhetünk ide. Illetve rendszeresen tartanak rendezvényeket, a kulturális élet egyik fontos színtere.

6/12

A kávézó és könyvesbolt tökéletes fúzióját valósították meg a zsizsegő bulinegyed szívében, ahol a kiadó teljes kínálatából szemezgethetünk. A helyszín a könyvesbolt funkció mellett kulturális programok, színházi előadások, kerekasztal-beszélgetéseknek is helyet ad, így esténként a lépcsőzetes, olvasókuckós-párnás pódium percek alatt átalakulhat zsúfolt nézőtérré.

7/12

Könyvudvar

Minden hó végén megszorult, de könyvvásárlásra sóvárgó bölcsész kedvenc vadászterülete a Múzeum körúti griffes Unger-ház belső udvarán található bolt. A kínálat nagyon vegyes, és bár valamennyire csoportosítva találjuk a kategóriákat, akár a jelentős állománnyal rendelkező szellemtudományok, a szociológia, pszichológia, a történelem és a művészeti szakkönyvek szekciót, vagy a művészeti albumokat, szép- és szórakoztató irodalmat és gyerekkönyveket, azért a felfedezés örömét adó könnyed káoszban kutatva kincsekre bukkanhatunk váratlan helyeken is. És tényleg ez a város legolcsóbb könyvesboltja – az árak titka a beszerzés módjában rejlik: az üzlet folyamatosan kutatja fel azokat a kiadókat, ahol megmaradt készletek várnak arra, hogy felvásárolják, és jóval a piaci ár alatt kínálják őket az irodalomra éhezőknek.

8/12

Olvasók Boltja

Az újlipótvárosi bolt már az utcán messziről feltűnik a bejárat melletti különleges falfestménnyel is tipográfiájával, és a varázslat bent is folytatódik. A boltban a Typotex Kiadó teljes kínálata megtalálható, valamint kiemelten hangsúlyosan van jelen a magyar és világirodalom, a művészeti és tudományos kiadások, valamint külön gyereksarkot is találunk.

9/12

Pagony

Pesten a Pozsonyi úton, és Budán a Bartók elején találunk egy-egy Pagonyt. A boltokban óriási mennyiségű gyerek- és ifjúsági irodalommal, játékokkal várják a kicsiket, kamaszokat és szüleiket is. Az üzletben igyekeznek megkönnyíteni a vásárlást, így korosztály szerint rendezik a könyveket, de bátran kérhetünk segítséget az eladóktól is. A nagyobb, budai boltban a gyerekek nemcsak könyvekkel, hanem egy terepasztallal és játékkonyhával is elfoglalhatják magukat, a fotelokban ücsörögve pedig kényelmesen belelapozhatnak az olvasnivalókba. A könyvesboltokban rendszeresen tartanak különféle programokat: kézműves foglalkozásokat, író-olvasó találkozókat és diavetítéseket is.

10/12

Massolit

Régi nagy kedvencünk a pesti zsidónegyed szívében álló Massolit Books & Café – Bulgakov világhírű regényéből, A Mester és Margaritából kölcsönzött névvel működő könyvesbolt a Budapesten tanuló külföldi diákok egyik kedvenc helye is. A kávézó mellett ugyanis idegen nyelvű könyvesboltként és működik, a használt és új könyvek között könnyedén találhatunk olyanokat, amelyek Kelet-Európában csak nehézkesen fellelhetőek. És nem csak angolul olvasók élhetik itt ki magukat, az orosz nyelvű szépirodalomtól kezdve a művészeti albumokon át a judaisztikai témájú szakirodalomig rengeteg érdekesség emelhető le a polcokról.

11/12

Bestseller

Egy saroknyira a Bazilikától találjuk a könyvesboltot, amely 1992 óta látja el idegennyelvű könyvekkel a fővárost. A polcokon, a nevével ellentétben nem csak a legújabb sikerkönyveket találjuk – széles és naprakész kínálatuk van a különböző nyelvű szépirodalmi és tudományos kiadványokból, folyóiratokból, de magyar művek külföldi fordításait is megtaláljuk a polcokon (így ideális hely, ha külföldi barátainkat szeretnénk beavatni a magyar irodalom rejtelmeibe).

12/12

Gdan

Egy falatnyi Lengyelországként bújik meg a Bartók Béla úton a Gdansk könyvesbolt és büfé, mely egy aprócska üzletben ugyan, de annál nagyobb lelkesedéssel várja a lengyel kultúra és gasztronómia szerelmeseit. Marzena, aki maga is lengyel és képzőművész férje régi álma teljesült ezzel a kis kultúrsarokkal, ahol az új és használt lengyel nyelvű könyvek, újságok, irodalmi és művészeti kiadványok mellett lengyel étel- és italkülönlegességekkel várják a kultúrára és finom falatokra éhezőket.

Címkék