Ajándéknak vagy a karácsonyi asztalra, netán a szilveszteri buliba is jó ötlet az alkohol. Természetesen nem olcsó lőrékre gondolunk – szerencsére rengeteg helyen lehet már minőségi italok közül válogatni, sör, bor vagy spirit kategóriában. 10 olyan helyet választottunk, ahonnan szuper ajándékokat vihetsz magaddal a karácsonyi vacsorára vagy a fa alá.

Az elmúlt hetekben próbáltunk pár tippet adni, hogy akkor is a megfelelő karácsonyi ajándék kerüljön a fa alá, ha épp ötlet-rövidzárlatunk van. A workshopok, gasztroajándékok, hazai designercuccok mellett van még egy fontos szegmens, aminek sokan örülnek: az alkohol. Szerencsére egyre több a különböző vidékek italait bemutató, tematikus borbár, a kisüzemi söröző és az igényes spiritbár – ha pedig valaki érdeklődik ezek iránt az alkoholok iránt, akkor szaküzletek széles választéka áll rendelkezésünkre, hogy az ünnepen egy különleges sörrel, egy szép borral, vagy egy izgalmas spirittel lepjük meg!

1/10

Vino Castillo Borház

A Vino Castillo Borház webshopja 10 éve rendelkezésünkre áll, ha a legjobb spanyol italokat keressük, de idén januártól a boltjukat is meglátogathatjuk. A Dob utcában megbújó üzletben a spanyol borok mellett több, mint 70-féle cavából is válogathatunk, illetve tartanak még olyan különlegességeket is, mint a vermuth vagy a sherry. Mivel nagykereskedésről van szó, a borokhoz és a cavakhoz a megszokottnál jóval barátibb áron juthatunk hozzá.

A Vino Castillóban nagyon kedves és profi kiszolgáló személyzet van, így bátran választhatjuk őket akkor is, ha mi magunk nem értünk nagyon a borokhoz. A spanyol vörösbor pedig különösen jó választás akkor, ha valaki idegenkedik a magyar vörösek tüzes, tanninal teli világától, hiszen általában kifejezetten kedves, jól iható, gyümölcsös változatokat készítenek, amit olyanok is kedvelnek, akik a savak miatt kerülik az erős vöröseket még az ünnepi asztalon is. Emellett pedig különböző biodinamikus borok közül is válogathatunk, ha kísérletező kedvű ismerőseinket szeretnénk meglepni.

2/10

Hudi-Hudi Showroom (Bezárt)

A tulajdonosok eredetileg csak irodát kerestek import cégüknek, de olyan jót találtak, hogy végül megnyitották a közönség számára is a Nap és a Vajdahunyad utca sarkán lévő üzlethelyiséget, melyet valaha egy szatócs épített magának a hozzátartozó lakással együtt. A Corvin negyedtől 3 perc gyalogtávolságra található különleges hangulatú kisbolt eredeti profilja szerint főképp hazai és külföldi kisüzemi söröket árult volna, de a tulajdonosok érdeklődési körének megfelelően ők kezdték először forgalmazni és árulni a frissen piacra lépő magyar gineket, illetve az általuk importált rumot, whiskyt, vodkát.

Mostanra már vannak magyar boraik, pezsgőik, tartanak nonkomformista üdítőket, és itthon csak náluk lehet kapni a menő – karácsonyi ajándéknak is kiváló – Norlan whiskys dizájnpoharakat is. A legolcsóbb sört 415 fortintért, a legdrágább spiritet 23.000 Ft-ért vihetjük haza. Nagykerről lévén szó, gyakran találunk náluk akciókat. 

3/10

Beer Selection

4 éve válogathatunk a Beerselection különleges sörös felhozatalából, jelenlegi helyükre, a Blaha melletti, József körúti üzletbe pedig 2,5 éve sétálhatunk be. A közel 550-féle sört kínáló üzletben 300 állandó, és 200-250-féle állandó tételt találhatunk meg – ezeknek 60 százaléka magyar kisüzemi, a maradék pedig külföldi főzdékből származik. Szigorúan csak újhullámos söröket tartanak, nagyüzemi söröket még akkor se keressünk a polcaikon, ha cseh lagerről van szó.

A sörválaszték nagyon széles skálán mozog, a legegyszerűbb lagert 650 Ft/üveg áron kapjuk meg, de vannak nagyon komoly tételeik is: egy különleges belga savanyú sörért akár 25.000 Ft-ot is otthagyhatunk. Mivel nagyon sok kis főzdével van kapcsolatuk, olyan különlegességeket is megtalálunk náluk, amikből csak pár száz üveg került kereskedelmi forgalomba. 

4/10

GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar

A Good Spirit Bárhoz tartozó Good Spirit Shop igazi paradicsom azoknak, akik szeretik az igényes és különleges röviditalokat. No meg azoknak is, akik nem helyben szeretnének elfogyasztani, hanem ajándékba keresnek egy igazi nagyágyút. A Whiskeynet már 2007 óta létezik, üzletük is volt korábban, de a mostani, bárral összekapcsolt Veres Pálné utcai komplexumba csak 2017 februárjában költöztek.

Jelenleg több mint 1200 különböző ital közül válogathatunk helyben, és ezek között kb. 800 whiskey van. A többi rum, tequila, gin, calvados vagy épp konyak – nem nagyon tudunk olyan spiritet, amire ne lenne válaszuk. Szemezgethetünk hazai pálinkákból és olyan izgalmas párlatokból, mint például cékla vagy zeller. Néhány bort is találunk náluk, de csak borért nem érdemes célirányosan ide jönni – viszont széles választék van cavából, proseccóból is. Ha az italok mellé kiegészítőket is keresünk, találunk pár témába vágó könyvet és különleges italospoharat is.

5/10

DOC Vino Bar

A Gianni-birodalomhoz tartozó aprócska borbár a Via Italián, azaz az Arany János utcában található. Nyáron kellemesen kitelepülhetünk a teraszra, de télen éppen megfelelő a kis belső tér ahhoz, hogy a szakavatott személyzettől segítséget kérjünk, és a karácsonyi vacsora mellé, húsokhoz  vagy halakhoz keresünk valami szépet. A DOC borbár neve az olasz eredetvédelmi szabályozásra utal – ami a minőségi bortermelés garanciája –, így értelemszerűen főleg akkor ajánlott feléjük venni az irányt, ha olasz borral kedveskednénk az barátainknak vagy ismerőseinknek.

Az üzletben számos itáliai borvidék nedűi közül válogathatunk az olyan palackok mellett, amelyek organikus és biodinamikus pincészetekből egyenesen Budapestre érkeztek. Sok olyan olasz vörösbort találunk, különböző régiókból, melyek gyümölcsösek, könnyedek és szuperül itatják magukat, de választhatunk néhány magasabb kategóriájú sűrű vöröset is, végtére is ünnepi borról lesz szó. A családias és barátságos környezetben sok borkülönlegesség közül szemezgethetünk, melyeket megkóstolhatunk helyben, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a megfelelő palackot választottuk.

6/10

Beers&Books

Lipócia híres a szerethető kis üzleteiről, amit nehéz találni máshol a városban – a Beers&Books pont ilyen egyedi kis kincs – ahogy a neve is mutatja, egészen különleges koncepcióval. Gombkötő György antikváriusként kezdte a szakmát, aztán három évvel ezelőtt váltani szeretett volna, így megnyitotta sörös szaküzletét. A könyvektől viszont nem akart végleg elszakadni – így megszületett a Beers&Books a Pannónia utcában.

Jelenleg 200-250-féle sört tart, nagyrészt külföldieket, de magyar kézműves sörök közül is válogathatunk nála, és itt például egy-két jobb fajta nagyüzemi sört is megtalálunk, például a Primator vagy békésszentandrási főzde egyes tételeit. Azon kívül, hogy a sörök mellett néha egy-egy izgalmas, különleges könyvritkaságba is belefuthatunk, régi söröskorsókat, sörnyitókat és sörös plakátokat is hazavihetünk a Beers&Books-ból.

7/10

MyWine Bar & Shop

Az Arany János utcai borbár éppen annyira játékos és laza, amennyire megvan benne az elegancia is. Jó ár-érték arányban találunk szuper magyar borokat – nem az unásig ismert klasszikusokat, hanem sok kísérletező magyar borász tételét is. Ha betérünk ide, nyugodtan hajthatunk a különlegességekre, választhatunk vacsora előttre egy jó olasz- vagy rajnai rizlinget, beszélgetésekhez valami izgalmas organikus bort, desszert helyett pedig egy tokaji aszút.

Mindegy, hogy az ünnepi asztalra vagy ajándékba keresünk valamint az sem baj, ha nem vagyunk tapasztaltak a témában, nyugodtan kérdezhetünk. Amellett, hogy szakértően bánnak a borokkal, a kisüzemi sörök is képviseltetik magukat, sőt egy delikátpultból a legfinomabb sonkák és sajtok kerülhetnek elénk, és egy igazi borkedvelőnek nincs is jobb meglepetés, mint ha az ital mellé hozzá illő ínyencségeket is adunk. 

8/10

Koktélbolt

A Közraktár utcai Koktélbolt 2003 óta foglalkozik alkohollal és alkohollal kapcsolatos termékekkel, de szerencsére most már nem csak online, hanem személyesen is válogathatunk a termékeik közül. Az alapspiriteknél jóval nagyobb italválasztékuk van, hiszen különböző konyakokat, tequilákat, mezcalokat, gineket, abszintokat, whiskeyket és vodkákat is találunk itt, de nem is ez az igazi hívószavuk, hanem a koktélvilág.

Koktélshakerek, koktélos kanalak, poharak, shakerszűrők, flair poharak és szettek hatalmas választékából szemezgethetünk, akkor is, ha kezdő bártender ismerősünket akarjuk megörvendeztetni, de akkor is, ha csak otthoni használatra ajándékoznánk koktélkellékeket. Emellett számos borral vagy kávékészítéssel kapcsolatos eszközt megtalálunk az üzletben vagy a webshopon. Ha tehát van olyan ismerősünk, aki ügyesen keveri az italokat, akkor ebben az üzletben a konkrét italoktól kezdve a szirupukon és más kiegészítőkön át az eszközökig mindent beszerezhetünk számára!

9/10

Csak a jó sör

A 2011-es pesti sörforradalom egyik szülőatyja, Kővári Gergely sörfőző még a 2010-es évek elején nyitotta meg az egyedi hangulatú sörboltot, ami szinte azonnal kultikus státuszra tett szert a hazai sörgeekek körében – és nem is érdemtelenül: ritka az olyan bolt, ahol a sörkínálat minőségét személyesen szavatolja az egyeduralkodó tulajdonos – ebben a boltban tényleg csak jó sörök vannak.