Nem jött be a karácsonyi ajándék? Két ünnep között szelektálásra is jutott időnk? Az új évet a lelki mellett fizikai rendrakással is szeretnénk kezdeni? Általánosságban elmondható, hogy folyamatosan változó életünkben mindig akad egy-két dolog, ami már nem követi aktuális ritmusunkat, és szívesen megválnánk tőle. Szelektáljunk kemény kézzel, valaki majd örülni fog megunt holmijainknak. A ruhakonténereket vagy megtaláljuk az áruházak parkolóiban, vagy nem, ezért inkább konkrét helyeket, adományboltokat, szervezeteket ajánlunk. A tavaszi megújulás jegyében összeszedtünk pár lehetőséget, amelyek jó alternatívák lehetnek a kuka helyett.

Cikkünket 2022. januárjában frissítettük.

1/12

Gardrób Közösségi Vásár

Megunt ruháinkat pénzre válthatjuk január 29-én a Gödörben vagy február 12-én az ELTE Gömb aulájában, igaz, az árusítóhelyekért fizetni kell (az állványok és az asztalok 6800–7500 Ft-ba kerülnek), az eladott ruhadarabok után viszont nem kell adni blokkot. A megmaradt holmikat ott lehet hagyni, a szervezők a Vészhelyzet 2000 Alapítvány segítségével eljuttatják azokat a rászorulóknak. 

2/12

H&M ruhacsere

A svéd fast fashion márka is észlelte, hogy illene tennie valamit a fenntarthatóságért. Márkától, állapottól függetlenül átvesznek bármilyen ruhaneműt, textíliát, cserébe pedig zacskónként H&M utalvány jár, amit az üzletben le lehet vásárolni. Amit lehet hordani, az használtruha-boltba megy, a többit újrahasznosítják. Elvileg az összes H&M üzletben lehet élni a lehetőséggel, de csak klubtagoknak, egy online applikáció letöltése után, mivel az utalványt digitális formában állítják ki. Egy közepes méretű szatyor pár ruhával már elég a kuponhoz, és egyszerre két zacskót lehet leadni. 

3/12

Swappis – RuhaForgó

A hely, amit mi is kipróbáltunk. A ruhacserére épülő üzleti modellt Svédországban találta ki Fritzson-Bajdor Tünde, és hazatérve Pesthidegkúton folytatta a vállalkozást, melynek lényege, hogy a még hordhatónak ítélt ruhaneműket, kiegészítőket pontokért (forintokért) beveszik. Az így keletkezett összeg határain belül 50%-os kedvezménnyel válogathatunk a fogason lógó blézerek, szoknyák, kabátok, pólók, estélyik, táskák, bizsuk, cipők és társaik közül. A helyszín az érdeklődésre való tekintettel átköltözött a Kresz Géza utcába, ahol most maximum 15 darabot adhatunk le.

4/12

Szimpla Bolhapiac

Havonta rendeznek a Szimpla Kertben bolhapiacot, ahol első sorban a kisebb tárgyakat, megunt ruhákat, ékszereket értékesíthetünk. Jelenleg 1000 Forintért vásárolhatunk magunknak asztalt, célszerű e-mailen előre bejelentkezni, ha vásározni szeretnénk. A következő vásár időpontja január 27

5/12

Szemléletformáló és Újrahasználati Központok (SZÚK)

Budapesten két helyen, a XV. és a XVIII. kerületben működik SZÚK, azaz Szemléletformáló és Újrahasználati Központ. Az FKF kezelésében lévő tiszta, modern raktárakban díjmentesen leadhatunk a fazekaktól kezdve a szobabiciklin át a ruhásszekrényig számtalan megunt holmit és eszközt, amelyek jelképes összegért aztán megvásárolhatóak. Például 127 Ft-ért elárvult apróságok, dekorációk, csetreszek, bögrék és könyvek, 635 Ft-ért pohárkészlet, 1270 Ft-ért fotelek, karosszékek várják, hogy hazavigyék őket (komplett szekrénysort 12 700 Ft-ért láttunk, mikor ott jártunk). A tárgyak leadására csak budapesti lakosoknak van lehetősége, személyi és lakcímkártya felmutatásával. A ruhákat az udvaron álló ruhagyűjtő konténerekbe várják, amelyek mellett amúgy egyéb hulladékgyűjtő szigetek is találhatóak. A két SZÚK-kal együtt már 17 hulladékudvar működik Budapesten, itt lehet tájékozódni arról, hol.

6/12

Cseriti Pontok Bolthálózat

Budapesten kilenc helyen is találunk Cseriti adományboltot, ahol ráadásul a munkaerőpiacról kiszorult emberek végzik a boltok, raktárak üzemeltetését, a logisztikai feladatokat. Megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő, tiszta és még működőképes használati tárgyakat, ruhákat hozhatunk be ide, a mosógéptől a karácsonyfadíszig (élelmiszerek és vegyi áruk kivételével), amelyeket aztán kedvező áron, a valós érték alatt vásárolhatnak meg a rászorulók. Nagyobb bútorokért, nagy mennyiségű apróságokért 2000 Ft kiszállási díj ellenében házhoz is jönnek, ha nem cipekednénk, a kiszállási díj vásárlási utalvány formájában visszajár. Fontos, hogy csak a szezonnak megfelelő ruhákat fogadnak be, nagy méretű bútorokat pedig adományfelajánló űrlapon nevezhetünk be, bevinni nem kell.

7/12

Katolikus Karitász

Az egyházi humanitárius szervezet is elfogad tárgyi adományokat országszerte. Budapesten a Hunyadi téren találjuk az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központját, ahol élelmiszer, ruha, bútor vagy háztartási eszköz adható le. Mielőtt felkeressük őket, érdemes egyeztetni velük az elérhetőségeiken
 

 • Részletek
 • 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
 • H–Cs: 8:00–16:00

8/12

Narancsliget Adományközpont

Az American Jewish Joint Distribution Committee magyar szervezete, a MAZS Alapítvány szinte mindent befogad az adományközpontba, ami egy háztartásban megtalálható. Tiszta, jó állapotú tárgyakat, könyveket, dísztárgyakat, képeket, ékszert, játékokat, sportszert, ruházati kiegészítőket, újszerű gyermek- és felnőttruhát, táskát, hanghordozókat, hangszert, konyhai eszközöket – olyan tárgyakat, amelyeket más számára még hasznosnak és használhatónak ítélnek. Az értékesítésből befolyt összeget nehéz élethelyzetben lévő gyermekes családok anyagi támogatására, ingyenes programjaikra, foglalkozásaikra fordítják. Használhatatlan tárgyakat, élelmiszert ők sem vesznek be.

9/12

SZIA Adománybolt

A Szülők Iskolák Adományboltjába a világirodalom remekeit, tankönyveket és jegyzeteket, ruhákat, kiegészítőket, játékokat és konyhai eszközöket várnak, amelyek aztán pár száz forintért megvásárolhatók.

10/12

Filantrópia Adománybolt

A VI. kerületi Aradi utcában működik a Profilantrop Egyesület társadalmi vállalkozása, ahol válogatás nélkül átvesznek és szociális áron eladnak használt vagy feleslegessé vált ruhákat, könyveket, játékokat, háztartási, elektronikai cikkeket. A bevételből a boltot tartják fenn és ökoszociális projektjeik finanszírozását támogatják.

 • Részletek
 • 1062 Budapest, Aradi utca 43. 
 • H, K, Cs, P: 12:00–18:00, Sze: 11:00–18:30, Szo: 10:00–14:00

11/12

Mozaik Adománybolt

A Menedékház Alapítvány elsősorban hajléktalan emberek, illetve családok reintegrációjával foglalkozik, az itt leadott holmik eladásából származó bevételt teljes egészében az intézményeikben élő hajléktalanok és családok támogatására fordítják. Az általuk segített embereknek munkát is biztosítanak az üzletekben. Adományboltjaikban olyan elképesztő akciók is előfordulnak, amikor minden ruhanemű 50 Ft-ba kerül.

 • Részletek
 • Dohány utca 63. és Izabella u. 36–38.

12/12

Máltai Szeretetszolgálat

A szeretetszolgálatot nemcsak pénzzel, hanem tárgyi adománnyal is tudjuk segíteni. Ide tartós élelmiszert is hozhatunk (liszt, rizs, cukor, olaj, konzerv, tésztafélék, édességek), továbbá használt ruhákat is, és aminek különösen örülnek: takarók, pokrócok, sátrak, játékok, számítógépek, mobiltelefonok, papír-írószerek, bútorok. 
 

 • Részletek
 • 1033 Budapest, Miklós u. 32. (elsődleges adományleadási pont)
 • 1139 Budapest, Tahi u. 95., raktár (nagyobb mennyiség, bútorok)

Címkék