Érzékelhetően bővülőben van a budapesti (és környékbeli) kertmozik listája. Idén nyárra már 14 klassz helyszínt tudtunk összegyűjteni (a teljesség igénye nélkül), ahol a szabad ég alatt filmezhetünk.

1/14

Corvin Club – Budapest Rooftop Cinema

Ha hétköznap esténként is kígyózó sorokat látunk a Corvin Club bejáratánál, akkor esélyes, hogy pár órán belül egy jó kis film kezdődik a tetőteraszon. Ez viszonylag gyakran bekövetkezhet, a Budapest Rooftop Cinema visszatérő, nyári bázisán ugyanis szinte mindennap vetítenek valamilyen klasszikust, legyen az egy örökzöld vígjáték vagy egy trash movie. Legközelebb a Kincsem, az Életrevalók, a Die Hard és a Grease lesz műsoron, és habár a filmek sötétedéskor (9 óra körül) kezdődnek, a kaput már 7-8-kor kinyitják. Így jut idő beszerezni az üdítőket, fröccsöket, pop-cornt (a Budapest Rooftop Cinema Classics rendezvényeken az első 30 adag ajándék), sőt a biztonság kedvéért egy plédet is a pultból (letétért cserébe). Külföldi ismerősöket is nyugodtan elhozhatunk, a filmeket eredeti nyelven vagy angol felirattal vetítik.

  • Műsor ITT
  • Ár: 990 Ft a támogatói jegy (érdemes előre megváltani a OneTicket oldalán)
  • UPDATE: Augusztus 1-től a vetítések a Corvin Pláza tetőteraszán zajlanak.

2/14

A38 – Paramount Nyári Mozi

Legyen szó napjaink sikerprodukcióiról vagy pár régi kedvencről, azaz akár egy Olasz melóról vagy Csupasz Pisztolyról, a Paramount Channel elhozza a nyáron az A38 tetőteraszára. Vagyis ott, ahol amúgy Indie Rehab-számokra ugrálunk vagy akusztikus koncerteket hallgatunk, hétfő esténként vetítővásznon nézhetjük a csatorna legsikeresebb filmjeit, mostanság például azt, ahogy Tom Cruise az igaz szerelem fogalmával ismerkedik. Alattunk a Duna, fölöttünk egy sátortető, körülöttünk akár 120 ember (helyfoglalás érkezési sorrendben), de ha még mindig hiányérzetünk lenne, egy limonádét bármikor magunkhoz ragadhatunk.

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes (de elő-regisztráció szükséges)

3/14

Nagyszünet – Budapest Park (megszűnt)

Tavaly óta van a Budapest Parknak Nagyszünete, vagyis egy olyan, részben szeparált, függőágyas, kutyabarát közösségi tere, ahova már jóval a koncertek előtt, sőt a koncertnapokon kívül is beülhetünk egy-egy fröccsre. De az italozáson kívül sok minden mást is csinálhatunk itt: aktuálisan nézhetjük például a VB meccseit, de amúgy keddenként mozizhatunk is. A Sony Movie Channellel együttműködve olyan klasszikusokat vetítenek egész nyáron (sőt még szeptemberben is), mint a Desperado, a Rómának szeretettel, A séf vagy épp a Charlie angyalai

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes

4/14

A Kert Bisztró

A Kert Bisztróban már akkor is szívesen ücsörögtünk, amikor először kóstoltuk meg a halgombóclevesüket, de így, hogy keddenként ingyenes filmvetítés is jár az ínyenc vacsora mellé, még nagyobb a csábítás, hogy Zuglóba szervezzük az esti programot. Ha ti is szeretnétek A Kert kertjében A csúf igazsághoz hasonló, életvidám filmeket nézni, foglaljatok hozzájuk asztalt, mert a helyek hamar elfogynak. A vetítés 21 órakor kezdődik, a fázósak pedig pokrócot is kérhetnek.

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes

5/14

Kobuci Kert

Habár az idén kerek szülinapot ünneplő Kobucit elsősorban koncerthelyszínként ismerjük, az óbudai nyarak nem lennének teljesek a szörpökkel és kolbászos bucival kísért, szabadtéri filmvetítései nélkül. Ezen a nyáron négy hétfőt jelöltek ki mozizásra, amiből három még hátra van, így ha valaki egyetért abban, hogy a Zichy-kastély belső udvaránál kevesebb jobb helyszín van a Valami Amerika, a Kincsem és a Pappa Pia (újra)nézésére, készítheti is a kavicskompatibilis lábbelijét. Érdemes már nyolc óra körül érkezni a helyszínre, mert bár a vetítés csak később kezdődik, előtte be lehet kapcsolódni egy beszélgetésbe az alkotókkal, szereplőkkel.

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes

6/14

MOMkult – MOZI.KERT

A MOMkult (sokszor gyerekprogramokkal vagy klasszikus koncertekkel megtöltött) belső udvarára szerdánként jöhetünk mozizni. Ilyenkor a fák között padokon, székeken, párnákon vagy akár a fűben is helyet foglalhatunk, hogy aztán elmélyedjünk az Anna Kareninától a Szökőhéven át a Kincsemig terjedő filmes válogatásban. A program 21 órakor kezdődik, de ide is érdemes korábban érkezni, egyrészt mert így még éppen belefér egy kávé vagy limonádé a MOM Café faburkolatos teraszán (20 óráig), másrészt pedig azért, mert a vetítés előtti egy órában akusztikus zenével készülnek.

  • Műsor: ITT 
  • Ár: 200 Ft (jegyek itt vagy a MOMkult jegypénztárában)

7/14

major

A major (valószínűleg az agglomeráció jelleg miatt is) képes arra, hogy egy csapásra vidéki hangulatba hozza a vendégeket, amint megérkeznek. Ehhez nagyban hozzátesz a budaörsi családi ház, amit 2017 óta tudhat magáénak, az ahhoz tartozó udvar, aminek a kemencéjében alkalmanként nápolyi pizza sül, és a profin elkészített újhullámos fekete is. Ebben a környezetben tehát szinte nem is kérdés, hogy jólesik közösségi jelleggel filmeket nézni, amit az udvaron körülbelül 30-40 ember tud egyszerre megtenni. Vannak hozzá párnák, pokrócok, pop-cornos és azon túlmutató falatok (toastilla, saláta) és kézműves sörök is. Júliusban és augusztusban is fogják még izzítani a vetítővásznat, a részletekkel a Facebook-oldalukon jelentkeznek.

  • Ár: ingyenes
  • Műsor: majd ITT

8/14

Kabin

A vadregényes Népszigeten (a vasúti híd alatt) lévő Kabinban láblógatás címszó alatt fordultunk már meg sokszor, amibe a csütörtöki szeánsszá váló szabadtéri mozizás tökéletesen beleillik. A nyár hátralevő részében olyan filmeket nézhetünk itt, a színes vitorlaponyvák, hangulatos fények és kutyák között, mint a Tejben-vajban-szerelemben (július 12.), a Három óriásplakát vagy a Julietta. A porgramok valamivel 21 óra után kezdődnek, ingyenesek, és a Kabin Facebook-oldalán csíphetőek el.

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes

9/14

Fellini Római Kultúrbisztró – Partimozi

A Római-partra úgy is jó kijárni, ha nincs műsoron más, csak a sörünk emelgetése és a kitartó szemezés a Dunával. A közkedvelt és színes bútorairól könnyen felismerhető Felliniben azonban e mellé még filmnézésekbe is becsatlakozhatunk, minden szerdán 21:15-től.  A Partimozi keretein belül legközelebb (július 18-án) A meglepetést, július 25-én pedig az Oroszlán című életrajzi drámát vetítik. A tuti, csíkos nyugágyakat pedig érdemes mielőbb elfoglalni.

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes

10/14

Hippi Island Margitsziget

Tavaly tűnt fel a Margitszigeten a Hippi Islandre keresztelt szabadtéri placc, ahol  különösebb cicoma nélkül, szándékosan összegraffitizett díszletben lehet nagyokat ejtőzni. Ha a nyári szellő, a koktélok és az itt képviselt love&peace hangulat mellé egy filmet is bevállalnánk, július 12-én a Hairt, 13-án, stílusosan, a Péntek 13-at nézhetjük meg. Mellé kérhető pop-corn vagy nachos.

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes

11/14

Várkert Bazár – Várkert mozi

A Várkert Bazár Ifipark korában volt már Omega-féle koncertek és végtelen rock and rollozások színtere, így, felújított verziójában pedig gyakran irodalmi estek és kiállítások helyszíne. Ebbe a kulturális szerepkörbe csatlakozik be a szabadtéri mozizás, aminek apropóján akár minden szerdán eljöhetünk, hogy az elmúlt pár év legjobb magyar alkotásait a történelmi falak között nézzük, és esetleg még a Dunára vagy a pesti panorámára is rápillantsunk közben. A vetítésnek kiegészítő programja is van: az aktuálisan műsorra tűzött film alkotóitól vagy szereplőitől hallhatunk kulisszatitkokat (20 órától). Így tudhatunk meg a nyáron háttérsztorikat többek között a Budapest Noirról, a Valami Amerika 3-ról, a Lajkó - Cigány az űrbenről vagy épp A Viszkisről. Kutyát hozni ér.

  • Műsor: ITT
  • Ár: 2500 Ft

12/14

Barabás Villa

A Barabás Villa esküvőkkel sűrített mindennapjait hol horrorfelolvasás, hol villaséta, hol pedig szabadtéri mozizás töri meg. Utóbbi már 5 éve működik, idén a zene és a tánc jegyében. Így kerül most nyáron a Dirty Dancing mindkét része a csinos épület csinos kertjébe (eső esetén fedett helyszínre teszik át a programot). A program inkább családias lélegzetvételű, maximum 100 fő fér el kényelmesen, érdemes tehát időben jönni. Ha így teszünk, a 21 órai kezdés előtt még egy üdítő is beleférhet a villa kávézójában.

  • Műsor: ITT
  • Ár: ingyenes

13/14

Benczúr Kertmozi és Sörterasz

A budapesti kertmozik legújabb versenyzőjét a Városliget szomszédjában találjuk. A Benczúr Kertmozi és Sörterasz valójában a Benczúr utcai Postamúzeum "szezonális lakója", amit a hangulatos belső kertben kell keresni, ott ahol a vásznon ikonikus (és fekete-fehér) magyar filmek pörögnek az 1930-as, 40-es és 50-es évekből. Ilyen például a Katyi, A csodacsatár (Puskás Ferenc főszereplésével) vagy az Egy pikoló világos. Utóbbihoz mindenképp dukál, de amúgy is bármikor kérhető egy pikoló hideg sör.

  • Ár: 1000 Ft  vagy múzeumi belépővel ingyenes (jegyek vásárolhatók online és személyesen a Rózsavölgyi Zeneműbolt jegypénztárban)
  • Programok ITT

14/14

+1 A Pest-közeli: Szőnyi Kino Garden

Az utolsó tippünkhöz egy kicsit el kell hagynunk Budapestet, hogy helyette Nagymaros felé vegyük az irányt, és akár egy teljes hétvégét is eltöltsünk itt. Az "itt" egész pontosan a Nomád bárt jelenti, ahol 3 hétvégén át hazai és nemzetközi filmfesztiválokkal közös filmhétvégén vehetünk részt. Ez azt jelenti, hogy a MediawaveStopTrik és a ZubrOFFka válogatott versenyfilmjeit (és magukat a szervezőket is) láthatjuk, de jó fesztiválhoz híven koncertekbe, workshopokba és színházi előadásokba is bekapcsolódhatunk. Jön többek közt a Bohemian Betyars, a Zsivány 5 (feat. Mc BusaPista,  Mr.Ágoston és Szarvas D.), a FAQ színház, a Jazzaj és még sokan mások. A projekt, ami egyben a Dunakanyar első kertmozis kezdeményezése, a Szőnyi Kino Garden nevet viseli (korábban a zebegényi Szőnyi Tábor volt a helyszínük).