A belvárosi fesztiváljaink mindig nagy kedvenceink, hát még amikor az irodalomé a főszerep! A 89. Ünnepi Könyvhét, és a 2011-ben még mint ennek alternatív programsorozataként útjára induló, ám mára önálló fesztiválként fellépő Margó egy nap eltéréssel, június második hétvégéjén (és környékén) veszi be a főváros. Így már látjuk is magunkat ahogyan a Petőfi Irodalmi Múzeumban – ami a Margó – és Vörösmarty téren – ami pedig a Könyvhét fő helyszíne – ingázunk a jobbnál jobb programok között, amikből most összegyűjtöttünk egy csokorra valót. A bőség zavarával küzdünk, amikor a programok közül válogatunk: könyvbemutató beszélgetések, felolvasások, színházi előadások, koncertek, dedikálások és slam estek várnak mindenkire.

1/7

A budapesti

 

Egy tucatnál is több író és novelláik a városról, melynek kamasz lakói a külvárostól a belvárosig kóborolnak az ismerős-ismeretlen utcákon, hol eltévedve, hol otthonra lelve. A kerekasztal-beszélgetésen a kötet szerzői közül Dániel András, Garai Judit, Mészöly Ágnes, Péczely Dóra és Totth Benedek beszélgetnek stílszerűen írásról, városról.

 

A 2-es villamos a legszebb városnéző járatunk, az egykori gyártelepektől kigördülve Újlipócia pereméig szinte végig gyönyörködhetünk a dunai és budai panorámában. De a 2-es villamoson mások életének a részeseivé válunk önkéntelenül is. A 2018 augusztus 31-én kezdődő Dunapest Fesztiválon bemutatásra kerülő villamosszínházi utazás a városról, a kapcsolatokról és a közös utazásról szól, írja a programfüzet.

  • Könyvsommelier Nyáry Krisztiánnal, Török Andrással és a Somszögi birtok borászával -  06. 07-08. csütörtök-péntek 18.00 - Vörösmarty tér 22-es pavilon előtt
  Egy jó könyv és pohár jó bor, mi is lehetne ennél nagyobb boldogság… A különleges könyvsommelier-nek felcsapott Török András és Nyáry Krisztián személyre szabottan ajánl olvasnivalókat a  könyvhétre látogatóknak az idei Aegon shortlistes könyvekből, miközben a lelki táplálék mellé azt is megtudjuk, hogy ha úgy adódik, milyen borokat kóstolgassunk.

2/7

A klasszikus

 

Arany János balladáira írt egyfelvonásosokat a Litera felkérésére nyolc író. Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes drámái közül, amelyekből az esten a legkarakteresebb részletek hangzanak el, szakmai zsűri (Hamvai Kornél, Lőkös Ildikó, Máté Gábor, Prőhle Gergely és a Litera) döntése alapján kerül ki a három díjazott.

3/7

A mesés

 

Három középkori történet Izlandról, az óészaki legendák és sagák világába is bevezetőként szolgáló mesékben felrémlenek azok az alakok és történetek, akik nélkül az újkori fantasztikus irodalom, mint a Gyűrűk Ura vagy a Trónok Harca sem születhetett volna meg. A Margón amúgy a szombat délelőtt a gyerek-, és ifjúsági programoké, játékokkal, gyerekkönyv-bemutatókkal, koncertekkel és családi foglalkozásokkal.

  • Tatu és Patu Finnországból - 06. 09. szombat 17.00 - Vörösmarty tér
 

A modern kori mesekönyveket szerző és illusztráló páros, Aino Havikainennel és Sami Toivonennel is lesz beszélgetés a Könyvhéten. A kisgyerekes szülők előtt feltehetően nem ismeretlenek a furavári testvérpár kalandjai, de bárki, aki szeretné kicsit frissíteni a tudását, hogy milyenek a menő mesekönyvek a 21. században, vagy milyen problémák foglalkoztatják a gyerekeket, nézzen el ide, és közben azt is megtudhatjuk Bába Laura fordítótól, hogy milyen nehézségekkel járhat egy nyelvi metaforákkal és szóviccekkel teletűzdelt mese fordítása. Mivel a Vörösmarty tér a Gyermekkönyvnapoknak is helyet ad, így itt dúskálhatunk a fiatalabb korosztálynak szánt programok között. Vasárnap reggel 10-kor Papírszínház, délután 4-kor lapozható hangoskönyvek szórakoztatják a legkisebbeket is.

4/7

A játékos

 

200 éve született meg a fiatal írónő, Mary Shelley tollából az emberi nagyravágyás máig kísértő szörnye, Frankenstein réme. Pénteken a PIM falai között is az ő alakja dereng fel, és akik megidézik: Csutak Gabi, Makai Máté, Papp-Zakor Ilka és Veres Attila. Közreműködők: Bakonyi Alexa, Tolnai Hella.

  • Utolsó mondat „live” – Irodalmi kvíz - 06. 10 vasárnap 19.30 - Vörösmarty tér
  Vannak mondatok amelyek örökre belénk égtek, de vajon mennyit ismer fel egy író? A kvízen egyetlen mondatból, a művek záró soraiból kell kitalálni, melyik könyvről van szó – erre vállalkozik Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya és Térey János.  Aki pedig kedvet kap az irodalmi játékhoz, az Könyvhét Facebook-oldalán kipróbálhatja magát a játékban és versenyre kelhet egy ajándék könyvcsomagért.

5/7

A fesztiválozós

 

A Kosztolányi Dezső ingujjából előbújt együttes akusztikus koncerttel zárja le vasárnap este a Margó többnapos eseménysorozatát, igazi exkluzív helyszínen, a volt Károlyi Palota udvarában a Károlyi kert tőszomszédságában.

  • 06. 09. szombat 20.00 Vörösmarty tér
 

A színpadon Grecsó Krisztián író és Dés László és Dés András zenészek. Az író ír, vagyis most épp anekdotázik és felolvas,  apa és fia pedig a színpadon írnak zenét a megelevenedett szövegekhez. 
  • 06. 10 vasárnap 20.00 Vörösmarty tér
 

Az ünnepi könyvhét záróprogramján Závada Péter & Simon Márton & Kemény Zsófi & Ratkóczi Huba & Boros Levente, három költő és két zenész  veszi át a színpadot, ahol előkerül dob, gitár, slam és tehetség.

6/7

A történelmi

 

A haláltáborban élete szerelmét megtaláló, és a kettejük túléléséért küzdő “tetováló” igaz történetét bemutató műről a kötet szerzőjével beszélget Oláh Andrea.   
  • Trianon arcai 06. 08. péntek 15.30 Vörösmarty tér
 

Az első világháborút követő hatalmi átrendeződések, a Monarchiát, és vele együtt a történelmi Magyarországot is felosztó békeszerződés hatásait mutatja be a kötet  korabeli naplókon, visszaemlékezéseken és más személyes jellegű, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül. A kötetet bemutató beszélgetés résztvevői: Ablonczy Balázs moderátor, Mikó Zsuzsanna, Zeidler Miklós, Schmidt Anikó és L. Balogh Béni.

7/7

A személyes

  • Margó extra minden este 6-kor a PIM udvarán
 

 Mundruczó Kornéllal, Beck Zoltánnal, Veiszer Alindával és Vecsei H. Miklóssal beszélget Ott Anna, irodalomról és könyvekről, melyek nem csak a személyiségükre, de a pályájukra is nagy hatással voltak. De kiemelhetnék a könyvbemutató beszélgetést Krusovszky Dénessel, Szabó T. Annával vagy Térey Jánossal is.  
  • 06. 10 vasárnap 11.00 Vörösmarty tér
 

Beszélgetés a bűnről és a társadalomról, női szemszögből. Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter írónővel, valamint Péczely Dóra szerkesztővel Benedek Anna irodalmár beszélget arról , hogy vajon hogyan látják az írónők azokat a folyamatokat, melyekben a kis és nagy bűneinket elkövetjük, hogyan jelennek meg ezek a krimikben, bűnregényekben?