Melegszik az idő, ki-kisüt a nap, lassan az órát is átállítjuk – minden jel arra mutat, hogy jön a tavasz. Éppen ezért időszerűnek találtunk feltérképezni néhány budapesti arborétumot, ahol már megállíthatatlanul elindult az élet. Nevesítve: a Füvészkertben, a Budai Arborétumban és a Soroksári Botanikus Kertben járunk, ahol most még hóvirágot és hagymás növényeket láthatunk, de elég egy melegebb nap, és jönnek az újdonságok.

1/3

Füvészkert

Az 1771-ben alapított Füvészkertet Józsefvárosban, a Klinikák metrómegállótól 10 percre találjuk. 8000 különféle növényfaj és -változat él itt, közte a dinoszauruszok korából ismert sárkányfenyővel és virágzó varázsmogyoróval, de már illatozik a lonc is. A tavaszi vadvirágok miatt mindenképp érdemes már most tenni egy nagy sétát a 3,1 hektárnyi területen. Minden ki van táblázva, sőt egy mobilapplikáció (FiloGuide) további információval lát el bennünket. Ha még ezután is hiányérzetünk lenne, vezetett sétát is kérhetünk. Ha most hétvégén így teszünk, az év vadvirága, a hóvirág mellett például csillagvirágot és keltikét láthatunk.

A kertben található Pálmaház az ország egyik legrégebbi darabja (1865), benne trópusi idővel és a kis tóval, ami Nemecsek Ernő búvóhelyéül szolgált Molnár Ferenc regényében. Aztán van itt többféle pálma, avokádó, aloe vera, kávécserje, papaya, sárkánygyümölcs, és láthatunk termő banánokat is. Az egzotikus növények gyümölcseiből ősszel rendszeresen tartanak kóstolókat, és ezen kívül egész évben be lehet csatlakozni programokba. A legközelebbi március 25-én a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja lesz, aztán április 8-tól indul a kéthetes cseresznyevirágzás, más néven Sakura ünnep.

ELTE Füvészkert
Nyitvatartás: H-V 9:00-16:00
Belépő: felnőtt - 950 Ft, kedvezményes - 500 Ft, éves bérlet - 6000 Ft, vezetés - 3000 Ft

2/3

Budai Arborétum

Mondhatni, a város közepén találjuk az ország egyik leggazdagabb arborétumát, a Budait. Valóban nem kell sokat utazni ahhoz, hogy megérkezzünk az egykor szőlőskertekben, most változatos növényekben és könyvet szorongató diákokban bővelkedő terepre. A Feneketlen-tó mögött, a Gellért-hegy lábánál található arborétum egyben természetvédelmi terület és egyetemi kampusz, leendő kertészek, tájépítészek, szőlész-borászok és sörfőző meseterek is tanulnak itt.

De nem csak nekik van bejárásuk a kissé kaotikus hangulatú kertbe. Jöhet bárki, családostul is akár, aki szeretne egy 7,5 hektáros, nyüzsgő közegben, tavak, sziklakertek, biokertek, üvegházak között eltölteni néhány órát. Terepfelmérésünkön láttunk sáfrányt, kikeleti bangitát és keltikét is, de valószínűleg már az ibolya is kibújik a hétvégére. A java pedig csak ez után jön: hamarosan itt is virágzik a cseresznye, de tulipán, orgona és sok más növény is 'elő van már jegyezve'.

Budai Arborétum

Nyitvatartás: H-V 8:00-18:00
Belépő: nincs

3/3

Soroksári Botanikus Kert

A másik két helytől messzebbre, de valójában a belvárostól csak egy félórányi autóútra találjuk az 1963 óta kert formában működő területet. Ékezésünkkor egy 60 hektárnyi tömény vadregényesség fogadott és szerencsére egy túravezető, akivel egy óra alatt jártunk be egy rövidített sétaútvonalat. Lévén vezetőnk elejtette, hogy róka, őz, mezei nyúl, de még teknős is bóklászik néha a terepen, minden zajra izgatottan figyeltünk fel, de egyedül madarakat és szerelmes nyünyükéket csíptünk el. A róka jelenlétére azért egy odú, az őzére pedig egy alul megdézsmált oszlopos tuja utalt. A kiépített tanösvény alaposan bejárja a többnyire tájegységenként felosztott terepet, mellé 20 állomáson merülhetünk el hasznos információkban. A túrához térkép is jár, biztos, ami biztos, de aki nem szívesen barangol egyedül, másfél-egyórás túravezetést is kérhet (előre bejelentve).

Az arborétumban egy tavat is találhatunk, mellette padokkal és egy füves placcal, ahol nemsokára elkészül a tűzrakóhely. Lehet jönni tehát szalonnát sütni is, csak előre jeleznünk kell. Most még nagyon tavasz eleje van, de ennek ellenére el lehet csípni nyíló virágokat: talajszinten tőzike, téltemető, kis téli zöld, hóvirág, csillagvirág bújik meg, szolidan virágzik a Dávid mandula és a kikeleti bangita, és illatozik a hunyor meg a lonc. A Magyarországon ritka Illír sáfrány is nyílik már, két héten belül pedig az ibolya, kankalin és tüdőfű is előbukkan. Ilyenkor egyébként minden nagyon gyorsan történik, elég egy kis felmelegedés, és újabb meglepetések érhetik a kertészeket és a látogatókat is. A programokat érdemes folyamatosan figyelni, legközelebb a Föld Napján lesznek szervezett látogatások, de júniusban majd esti Szent János bogár-sétára is lehet készülni.