1/9

-

Az adományboltok (angolul charity shop vagy thrift shop) tőlünk nyugatabbra már olyannyira a kultúra részét képezik, mint itthon a turkálók, sőt, már a populáris kultúrát is meghódították. Azonban itt többről van szó, mint egy szimpla turkáló vagy bolhapiac, hiszen ezek a boltok egyfajta társadalmi vállalkozásként működnek, sajátos üzleti modellre alapozva.

A lényegük abban áll, hogy bárki beviheti adományként megunt, de jó állapotú ruháit, tárgyait ezekbe a jótékonysági szervezetekhez tartozó boltokba, ahol azokat alacsony áron adják tovább, a befolyó összeget pedig karitatív célokra fordítják. Ez tehát környezeti és társadalmi felelősségvállalás szempontjából egy tudatos módja annak, hogy megszabaduljunk megunt tárgyainktól. Ki tudja, akár még kincsekre is bukkanhatunk, legyen az könyv, lemez, vagy bármilyen csecsebecse. Mutatunk néhány lelőhelyet.

2/9

Cseriti üzletek

A Cseriti talán a legnagyobb adománybolt-hálózat, hat üzlettel operálnak Budapest-szerte, többek között Erzsébetvárosban, Óbudán és Csepelen. Ha pedig valami nagyobb tárgyat, például bútort adományoznál, a szállításban is segítséget kaphatsz.

Weboldal
Cím: 1036 Budapest, Perc u. 2.
1077 Budapest, Wesselényi u. 51.
1134 Budapest, Kassák Lajos u. 72.
1181 Budapest, Üllői út 429.
1211 Budapest, Kossuth Lajos u. 47-49.
1181 Budapest, Havanna u. 50.

3/9

Csak Egyet Szolgálat Adománybolt

A VI. kerületi bolt egyrészt a felajánlott adományokat juttatja el az arra rászorulóknak, másrészt az eladott tárgyakból (melyek közül online is szemezgethetünk) befolyó összeget a fenntartó szervezet tevékenységeinek finanszírozására fordítja.

Weboldal
Cím: 1066 Budapest, Lovag u. 18.

4/9

E-cherry adományboltok

Az E-cherry adományboltokat a főváros három különböző pontján is megtalálhatjuk. A hátrányos helyzetű emberek segítésén kívül fontos számukra a környezettudatosság is, így a megmaradt áru sem vész el, csak (sok esetben) átalakul.

Weboldal
Cím: 1123 Budapest, Alkotás utca 39/a.
1116 Budapest, Vegyész utca 1-5.
1072 Budapest, Király utca 103.

5/9

Filantrópia Adománybolt

A Filantrópia Adománybolt egy fiatal, bájos kis üzlet, ami 2015 őszén nyitotta meg kapuit a Kodály köröndhöz közel. A boltot a Profilantrop Egyesület működteti, és azontúl, hogy a mélyszegénységben élőkön segít, egyfajta közösségi térként is funkcionál.

Facebook
Cím: 1062 Budapest, Aradi utca 43.

6/9

Magyar Vöröskereszt Adományboltja

A Vöröskereszt a zuglói adományboltjukból befolyó összeget a széleskörű humanitárius tevékenységeik finanszírozására fordítják. Hasonlóan a többi bolthoz, ők is örömmel fogadják a jó állapotban lévő ruhákat, játékokat, és egyéb használati tárgyakat.

Weboldal
Cím: 1145 Budapest, Bosnyák u. 3.

7/9

Mozaik Adománybolt

A Mozaik Adományboltot a Menedékház Alapítvány üzemelteti, akik kifejezetten hajléktalanok segítésével foglalkoznak, így a bolt eladói is fedél nélkül maradt emberek közül kerülnek ki, így biztosítva nekik bevételi forrást.

Facebook
Cím: 1074 Budapest, Dohány u. 63.

8/9

Narancsliget Adományközpont

A Síp utcában található Narancsliget Adományközpontba bevitt tárgyak több módon is gazdára találhatnak: egyrészt a boltban értékesítik őket, másrészt havonta ruhabazárt rendeznek, majd a megmaradt adományokat segélyszervezeteken keresztül osztják szét.

Weboldal
Cím: 1075 Budapest, Síp utca 17.

9/9

SZIA Adománybolt

A Szabad Iskoláért Alapítvány által működtetett adománybolt profilja egy kicsit eltér a többi üzletétől, nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra: bevételeikből támogatják a kooperatív pedagógia terjedését, illetve szívesen fogadnak szellemi adományokat.

Facebook
Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 17/a