Ha mondani kellene egy országot, amelyről az embernek kapásból a sör jut az eszébe, legtöbben biztosan Csehországra böknének. Cseh söröket kis túlzással a világ bármely pontján találsz, értelemszerűen az anyaországhoz viszonylag közel eső Budapesten is. Fővárosunkban egyre több ilyen jellegű pubba ülhetsz be, melyek közül most ötben jártunk és mindegyikben letoltunk legalább egy korsóval.

1/5

háček

Mindjárt egy új versenyző készül a Kertész utca 48-ban, ahol mindössze néhány napja nyitott a ček (ami egyébként nem más, mint a cseh nyelvben a betűkön feltüntetett kis ékezet). Amennyiben nem lenne kint a cégtábla, a belépés után könnyedén kitalálható, hogy igazi sörözőben járunk; klasszikus barna fapadló és a falon óriási méretű fekete-fehér portrékép adja a megszokott sörházas hangulatot. A pub viszonylag kicsi, csupán fél tucat asztalhoz lehet helyet foglalni a földszinten, szerencsére a galéria megnöveli a befogadóképességet.

Az újonnan nyitás miatt egyelőre csak négyféle sör (Svijany Máz, Svijany Rytíř, Svijany Weizen, és Svijany Kněžna) szerepel az itallapon, de a tervek szerint hamarosan duplájára nő a választható cseh remekek serege. Ebből a négyesből az első tapasztalatok alapján a Rytíř a kedvenc, ami egy illatos, 5% alkoholtartalmú sör. Egy korsóért minimum 590-et, maximum 750 forintot kérnek, a sörök mellé többféle sörkorcsolya választható. Természetesen kapható a cseh sörözők szériatartozékának tekinthető fűszeres-hagymás lében pácolt camembert, azaz a Hermelin, számos további – emberes adagú – egytálétel mellett.

háček Söröző 1073 Budapest, Kertész utca 48.
Facebook-oldal

2/5

Hrabal

A világhírű író után elnevezett hely talán a legismertebb budapesti cseh söröző. Bohumil Hrabal mellszobra mindjárt az ajtónál köszönt, odabent pedig a háčekhez hasonlóan a barna színvilágra épülő enteriőr fogad. A Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmek jeleneteiből láthatunk képeket, hogy tényleg meglegyen az autentikus cseh-feeling. A bejárat környékén még tágasnak mondható a Hrabal, kényelmesen elférünk a támaszkodóknál is, viszont szó szerint szűkülnek a lehetőségek, amint közeledünk a galériára vezető lépcső felé.A felhozatal eléggé hangsúlyosnak mondható: a nymburki, a libereci, a třeboňi, a nova paka-i, a pardubicei, a žateci és a černa horai sörgyárakból érkezik a 8 féle csapolt és 35 féle üveges sör. A különlegességek közül a zöld színűt ajánljuk, ami meghökkentőnek fest, miután elénk rakják, de ha csukott szemmel kortyolnánk bele, olyan, mintha hagyományos világosat iszogatnánk.

Hrabal Söröző
1088 Budapest, Rákóczi út 11.
Facebook-oldal

3/5

Jaromir 68

Több ilyen nevű cseh csapoló található a városban. Az Oktogon közelében, a Csengery utcában vérbeli sörpinceként funkcionál a minden idők legjobb cseh jégkorongozójáról elnevezett hely. Jaromir Jagr miatt sok hazai sportrajongó lett a kilencvenes évek elején Pittsburgh Penguins-szurkoló. Ők még mindig láthatják játszani a prágai tavasz emlékére 68-as mezben játszó szupersztárt, ugyanis 44 évesen(!) is aktív az NHL-ben. Arról nincs információnk, hogy a jobbszélső járt-e valaha a nevét viselő valamelyik budapesti egységben, de biztos elismerően csettintene, ha beülne ide egy sörre.Igazi pincekocsmában választhatna a 6 féle csapolt és 25 fajta üveges sör közül. Előbbiből a Dudák italai folynak a korsóba, utóbbiból több kisüzemi sörfőzde (pl. Bernard, Chodovar, Svijany, Rohozec) termékei várnak fogyasztásra készen 500-tól 650-ig terjedő korsóáron. Ha megéhezne, rendelhet a klasszikus cseh sörkorcsolyákból, illetve a még klasszikusabb magyar melegszendvicsekből, melyeket a pultnál 68-as számmal ellátott felsőben szolgálnának fel neki.

Jaromir 68
1074 Budapest, Csengery utca 62/b
Facebook-oldal

4/5

Cech In

Ebből sem egy találatot dob ki a kereső: a VI. kerületi Lázár utcába és a IX. kerületi Lónyay utcába is becsekkolhatsz. Így könnyedén kitalálható – ha már a sportos párhuzamoknál tartunk –, hogy a két sörtár egyike sem az Arsenal cseh futballkapusáról, Petr Cechről lett elkeresztelve. A duóból a Lónyay utcában található a fiatalabb évjáratú, hiszen mindössze egy éve üzemel. A fajelleg itt is dominál, de pályatársaival ellentétben világosabb színek jellemzik a belső teret, az ülőalkalmatosságok amolyan ládaszerűek. Mind közül a Cech In rendelkezik a legnagyobb terű emeleti résszel, ahol több társaság is kényelmesen elfér.Hatféle csapoltból és nyolcféle üvegesből lehet választani 550 és 650 forint közötti áron, nekünk a Ježek szüretlen világos mellett a közelgő nyár alkalmából a kellemes időben mindig jól csúszó Rizmajer meggyes jött be a legjobban, amikor ott jártunk. Az ételválaszték szintén kiemelkedő, mert a megszokott korcsolyák társaságában többféle hagyományos cseh étel kérhető.

Cech In
1093 Budapest, Lónyay utca 34.
Facebook-oldal

5/5

Bohemia

Amilyen kicsi a helyiség (belépünk és szinte már a pultnál állunk), legalább akkora meglepetést okoz a kínálat sokoldalúsága és mennyisége. A négyfajta csapolton (Novopacke, Kumburak, Konrad és Pardubicky Porter) kívül 40 fajta (!) üvegesből lehet szemezgetni és amíg várunk a csapolásra, megéri böngészni a falon a már jól ismert Sörgyári capriccióból való pillanatképeket. A Rákóczi téri vásárcsarnok szomszédságában, a Déri Miksa utcában üzemelő hely egyik hátránya, hogy meglehetősen zsúfolt és a galéria kevésbé szellőző, így hamar verejtékezni kezd a vendég, pláne odafent.Előnye viszont a már említett nagy választék mellett, hogy olcsó: már 450 forinttól dönthetőek le a csapolt korsónyi adagok és a kísérőnek kínált falatok közül a népszerű Hermelin is csak 600 forintba kerül. A sötétbarna Pardubicky Portert mindenképp érdemes kipróbálni.

Bohemia Söröző
1084 Budapest, Déri Miksa utca 1-3.
Facebook-oldal