Keresés EN

Kultúra

8+1 olvasnivaló a fa alá

Egy könyv a Dunáról, térképek városnézéshez, gasztrotörténetek, fotó és tipográfia. Összeállításunkban olyan – Budapesthez szorosabban vagy kevésbé szorosan – kötődő könyveket és kiadványokat ajánlunk, amelyek szerintünk szuper ajándékok lehetnek a fa alá. Könyves tippjeink városrajongóknak karácsonyra.

1/9

Szellem a fazékból 

Manapság menetrendszerűen jobb-rosszabb szakácskönyvek árasztják el boltokat, az időtálló darab igazán kevés. Vinkó József nem celeb, könyve pedig igazi kincs. A szerző ezúttal nem illatokat, hanem „szellemeket” csal elő a fedő alól: Apicius, Brillat-Savarin, Dobos C. József, Dom Perignon, Alexandre Dumas, Gundel, Krúdy és még megannyi remek szakács, író, életművész történetei… A kötetből választ kaphatunk olyan kérdésekre is, hogy mi a különbség gourmand és gourmet között, művészet-e a szakácsmesterség, milyen volt egy régi disznóvágás, hogy készül a bajai halászlé, miért hívják a derelyét barátfülének, milyen ital a maflás, és hogy mikor ettünk először „paprikás tsirké”-t. Izgalmas utazás ez a gasztronómia világába.

Vinkó József: Szellem a fazékból. Gasztrotörténetek, Heti Válasz Kiadó, 2014. 3300 Ft

2/9

A Duna

Az évtizedek óta Magyarországon élő és itt tudósítóként dolgozó angol szerző, Nick Thorpe az olasz germanista és író, Claudio Magris nyomába eredt, hogy felfedezze a folyó menti tájakat és az itt élő emberek életét. Egyéves útja során a romániai Duna-deltától a folyam németországi forrásvidékéig, vagyis keletről nyugatra haladt. Gyalog, biciklivel, gördeszkával, hajóval, vonattal, repülővel – és volt, hogy úszva. Vicces és személyes leírás az itteni emberekről, történelemről és tájakról. A Budapestről szóló részben megismerhetjük a budai hőforrások és termálvizek történetét, megtudjuk, hogy Magyarország a kifli nemzete, és a szerző megidézi Dresch Mihály koncertjeit is a Kinizsi utcában. A kötetet négy térkép, az úton készült fotók, válogatott bibliográfia és filmográfia egészíti ki.

Nick Thorpe: A Duna – Utazás a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig, Scolar Kiadó, Budapest, 2015, 3950 Ft

3/9

Sörkönyv

Az igényes kiadású kötet a sörkultúra és a gasztronómia találkozásának eddigi első átfogó feldolgozása itthon, amely bemutatja a különféle sörfajtákat, a sörfőzés legújabb trendjeit, a sörkóstolás művészetét, tárgyalja a sörforradalomnak nevezett jelenség legfontosabb történéseit, bemutatja hazai és külföldi szereplőit, és recepteket is ajánl. A kötetben továbbá néhány különleges sörkoktél receptje is szerepel. A szövegek szerzője Vétek György, a sörök kiváló szakértője, az ételrecepteket Rosenstein Róbert séf, a desszerteket pedig Baracskay Angéla, a 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje álmodta meg. A kötet színvonalát tovább emelik a Pintér Árpád által készített fotók.

Vétek György – Rosenstein Róbert: Sörkönyv, Corvina Kiadó, 2015 . 5990 Ft

4/9

Veszett paradicsom 

Cserna-Szabó András – ahogy a könyv hátsó borítóján is szerepel – „kibillent az elviselhetetlen normalitásból”. A női nevek mögé bújtatott, néhány oldalas novellák sűrűek, akárcsak egy Campbell-féle paradicsomleves. Finom, groteszk és abszurd humor, kulináris és altesti élvezetek. Történetek Vénusztól Gerdáig.

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom, Magvető, 2014. 3290 Ft

5/9

Mi az a tipográfia?

Az elmúlt néhány év egyik örvendetes fordulata, hogy a korábbi totális nihil helyett megjelent egy vizuálisan igényes, ízlésformáló réteg Budapesten és vidéken is. Üzlet- és étteremtulajdonosok, lap- és könyvkiadók figyelnek végre a tipográfiailag is igényes „termékre”, és megjelent (vagy visszatért) egy szakembercsapat, amely mindezt képes megvalósítani. A kötetből megismerhetjük a szakterület történetét, fejlődését, évszázadokra visszanyúló hagyományait, szabályait és kapcsolódási pontjait a szomszédos tudományágakhoz. Hasznos segédanyag lehet az érdeklődőknek és a hivatásszerűen ezzel foglalkozóknak.

David Jury: Mi az a tipográfia?, Scolar Kiadó, 2007. 5995 Ft

6/9

Ede a levesben 

A szerzőpáros a hazai gasztronómia elmúlt két évszázadának tanulmányozása közben csupa ellentmondásra bukkanva megalkotta a gasztrokrimi műfaját. A fogyókúrázóknak kifejezetten ellenjavallt, 122 eredeti receptet tartalmazó kötetben szó esik a pacalról, a paprikafogyasztásról, a kocsonyáról, a rejtélyes, talán nem is létezett Czifray szakácskönyvéről, Újházi leveséről, és még megannyi érdekes fordulatról, történetről, tulajdonképpen a mai értelemben vett „magyar konyha” kialakulásáról. „Egy biztos: olvasás közben többször is kirámolod majd a hűtőt, a kamrát, kifosztod a sarki közértet, a piaci kofát, az éjjel-nappalit, mert a recepteket garantáltan ki fogod próbálni.” – olvashatjuk a kötet ajánlójában.

Cserna-Szabó András – Fehér Béla: Ede a levesben. Gasztrokrimik, Magvető, 2011. 3490 Ft

7/9

Fekete-fehér fotózás

Az Instagram térhódításával egyszerűen elárasztják hétköznapjainkat a színes, túlhúzott, kétségkívül látványos képek. Ugyanakkor – vagy éppen emiatt – a fekete-fehér fotózás ismét egyre népszerűbb, többek között a városfotósok körében is elterjedt. Az angol szerző könyve nemcsak az elmélet alapjaiba vezet be, hanem számos gyakorlati példával avat be a technika rejtelmeibe. Különösen hasznos, hogy a kötetből – az analóg kidolgozás mellett – megismerhetjük a digitális technikával készült képek igényes fekete-fehér képekké való átalakítását is.

David Präkel: Fekete-fehér fotózás, Scolar Kiadó, 2010. 5995 Ft

8/9

Spíler

A budapesti gasztronómiai élet egyik központi figurája Zsidai Roy. A számos vállalkozást sikerrel működtető üzletember ezúttal az „iparágról” és saját filozófiájáról írt le néhány gondolatot. Roy – akárcsak az üzleteiben – irányt mutat. Minden fejezet tulajdonképpen egy felszólítás: ne fogadd el a középszerűséget, hibázni lehet, csak javítsd ki gyorsan, vagy rendesen csináld, vagy sehogy – tanácsolja. Az általános javaslatokon túl persze sok történet, budapesti példa és műhelytitok várja az olvasókat.

Zsiday Roy: Spíler, Bookline, 2015. 3990 Ft

9/9

+1 Építészeti térképek 

Némileg kilóg a sorból a Budapest Architecture Guide – Budapest Építészeti Kalauza által kiadott térképsorozat, melynek segítségével – egyelőre – három tematika szerint járhatjuk végig a várost. Az 1896 és 1914 közötti, szecessziós rész összesen 88 épületet mutat be és 4 sétát ajánl (a millenniumi földalatti vonalán, a Városliget körül, a Belváros Új Főutcája mentén és a Duna két partján). A budapesti modern építészet 1919 és 1949 közötti időszakát bemutató térképen 100 épület helyét és alapvető adatait találjuk, emellett két javasolt útvonalat (pasaréti villanegyed, modern lipótvárosi bérházak). A harmadik, kortárs épületeket bemutató rész 92 épületet jelöl, melyeket két sétán (budai oldal a Várlejtő közelében, pesti oldal historizáló paloták közt) is bejárhatunk. Egyedi és jól használható kiadvány, városőrült ismerősöknek különösen jó ajándék!

Budapest Építészeti Kalauz, A&Z 1.1 Térképműhely, 2013/2015. archiguide.hu

Hasonló tartalmak

Kultúra

it’s fine ─ a tehetetlen kiállítás

A 2022-ben alakult it’s fine művészcsoport egy anti-szuperhős mozgalomként határozza meg önmagát. Tagadják a világ pozitív alakulását, viszont a szorongás helyett a szembenézést választják. Társadalomkritikájukat mélyről jövő iróniával fogalmazzák meg, amelyből árad az őszinte keserűség, a világunkat behálózó depresszió, a kilátástalanság és az áldásos ignorálás képességének vágya.

Kultúra

Páratlan párok 3. szezon

Bősze Ádám zenetörténész, író, szerkesztő és László Ferenc történész, kritikus Páratlan párok c. előadássorozata harmadik évadának minden egyes estéjén hajdani kortársak kerülnek majd egymás mellé: egy nagy zeneszerző és egy koronás fő vagy jeles államférfiú. Csupa olyan kiemelkedő személyiség tehát, aki meghatározója és főszereplője volt a maga korának, a művészet világában, illetve a politika- és hadtörténet közegében. Kézenfekvő vagy épp meglepő párosítások, amelyek láttán rendre felmerülhet bennünk a kérdés: voltaképpen melyikük élt a másik korában? Február 27-én Joseph Haydn és Mária Terézia lesz a középpontban.

Kultúra

Filmszerész filmklub extra: Kálmán-nap

A Kálmán-napot március 7-én nézhetjük meg a Filmszerész filmklub keretén belül, és a vetítés után Hajdu Szabolcsot is köszönthetjük.

Kultúra

Határ Attila, Horváth Roland, Nagy Marcell: Torzult pillanat

A XXI. század esztétikáját és képekhez való viszonyát leginkább az érintőképernyő változtatta meg, amely fénylő simaságával a szépség új definícióját hozta. A szépség nem fenséges többé, pusztán szemet gyönyörködtetően problémátlan, sima és kizárólag pozitív érzéseket közvetít. A fenti gondolatok Byung-Chul Han A szép megmentése című művéből származnak és ellentétesen bár, de szorosan kapcsolódnak a Resident Art Torzult pillanat kiállításához.

Neked ajánlott

A