Egy könyv a Dunáról, térképek városnézéshez, gasztrotörténetek, fotó és tipográfia. Összeállításunkban olyan – Budapesthez szorosabban vagy kevésbé szorosan – kötődő könyveket és kiadványokat ajánlunk, amelyek szerintünk szuper ajándékok lehetnek a fa alá. Könyves tippjeink városrajongóknak karácsonyra.

1/9

Szellem a fazékból 

Manapság menetrendszerűen jobb-rosszabb szakácskönyvek árasztják el boltokat, az időtálló darab igazán kevés. Vinkó József nem celeb, könyve pedig igazi kincs. A szerző ezúttal nem illatokat, hanem „szellemeket” csal elő a fedő alól: Apicius, Brillat-Savarin, Dobos C. József, Dom Perignon, Alexandre Dumas, Gundel, Krúdy és még megannyi remek szakács, író, életművész történetei… A kötetből választ kaphatunk olyan kérdésekre is, hogy mi a különbség gourmand és gourmet között, művészet-e a szakácsmesterség, milyen volt egy régi disznóvágás, hogy készül a bajai halászlé, miért hívják a derelyét barátfülének, milyen ital a maflás, és hogy mikor ettünk először „paprikás tsirké”-t. Izgalmas utazás ez a gasztronómia világába.

Vinkó József: Szellem a fazékból. Gasztrotörténetek, Heti Válasz Kiadó, 2014. 3300 Ft

2/9

A Duna

Az évtizedek óta Magyarországon élő és itt tudósítóként dolgozó angol szerző, Nick Thorpe az olasz germanista és író, Claudio Magris nyomába eredt, hogy felfedezze a folyó menti tájakat és az itt élő emberek életét. Egyéves útja során a romániai Duna-deltától a folyam németországi forrásvidékéig, vagyis keletről nyugatra haladt. Gyalog, biciklivel, gördeszkával, hajóval, vonattal, repülővel – és volt, hogy úszva. Vicces és személyes leírás az itteni emberekről, történelemről és tájakról. A Budapestről szóló részben megismerhetjük a budai hőforrások és termálvizek történetét, megtudjuk, hogy Magyarország a kifli nemzete, és a szerző megidézi Dresch Mihály koncertjeit is a Kinizsi utcában. A kötetet négy térkép, az úton készült fotók, válogatott bibliográfia és filmográfia egészíti ki.

Nick Thorpe: A Duna – Utazás a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig, Scolar Kiadó, Budapest, 2015, 3950 Ft

3/9

Sörkönyv

Az igényes kiadású kötet a sörkultúra és a gasztronómia találkozásának eddigi első átfogó feldolgozása itthon, amely bemutatja a különféle sörfajtákat, a sörfőzés legújabb trendjeit, a sörkóstolás művészetét, tárgyalja a sörforradalomnak nevezett jelenség legfontosabb történéseit, bemutatja hazai és külföldi szereplőit, és recepteket is ajánl. A kötetben továbbá néhány különleges sörkoktél receptje is szerepel. A szövegek szerzője Vétek György, a sörök kiváló szakértője, az ételrecepteket Rosenstein Róbert séf, a desszerteket pedig Baracskay Angéla, a 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje álmodta meg. A kötet színvonalát tovább emelik a Pintér Árpád által készített fotók.

Vétek György – Rosenstein Róbert: Sörkönyv, Corvina Kiadó, 2015 . 5990 Ft

4/9

Veszett paradicsom 

Cserna-Szabó András – ahogy a könyv hátsó borítóján is szerepel – „kibillent az elviselhetetlen normalitásból”. A női nevek mögé bújtatott, néhány oldalas novellák sűrűek, akárcsak egy Campbell-féle paradicsomleves. Finom, groteszk és abszurd humor, kulináris és altesti élvezetek. Történetek Vénusztól Gerdáig.

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom, Magvető, 2014. 3290 Ft

5/9

Mi az a tipográfia?

Az elmúlt néhány év egyik örvendetes fordulata, hogy a korábbi totális nihil helyett megjelent egy vizuálisan igényes, ízlésformáló réteg Budapesten és vidéken is. Üzlet- és étteremtulajdonosok, lap- és könyvkiadók figyelnek végre a tipográfiailag is igényes „termékre”, és megjelent (vagy visszatért) egy szakembercsapat, amely mindezt képes megvalósítani. A kötetből megismerhetjük a szakterület történetét, fejlődését, évszázadokra visszanyúló hagyományait, szabályait és kapcsolódási pontjait a szomszédos tudományágakhoz. Hasznos segédanyag lehet az érdeklődőknek és a hivatásszerűen ezzel foglalkozóknak.

David Jury: Mi az a tipográfia?, Scolar Kiadó, 2007. 5995 Ft

6/9

Ede a levesben 

A szerzőpáros a hazai gasztronómia elmúlt két évszázadának tanulmányozása közben csupa ellentmondásra bukkanva megalkotta a gasztrokrimi műfaját. A fogyókúrázóknak kifejezetten ellenjavallt, 122 eredeti receptet tartalmazó kötetben szó esik a pacalról, a paprikafogyasztásról, a kocsonyáról, a rejtélyes, talán nem is létezett Czifray szakácskönyvéről, Újházi leveséről, és még megannyi érdekes fordulatról, történetről, tulajdonképpen a mai értelemben vett „magyar konyha” kialakulásáról. „Egy biztos: olvasás közben többször is kirámolod majd a hűtőt, a kamrát, kifosztod a sarki közértet, a piaci kofát, az éjjel-nappalit, mert a recepteket garantáltan ki fogod próbálni.” – olvashatjuk a kötet ajánlójában.

Cserna-Szabó András – Fehér Béla: Ede a levesben. Gasztrokrimik, Magvető, 2011. 3490 Ft

7/9

Fekete-fehér fotózás

Az Instagram térhódításával egyszerűen elárasztják hétköznapjainkat a színes, túlhúzott, kétségkívül látványos képek. Ugyanakkor – vagy éppen emiatt – a fekete-fehér fotózás ismét egyre népszerűbb, többek között a városfotósok körében is elterjedt. Az angol szerző könyve nemcsak az elmélet alapjaiba vezet be, hanem számos gyakorlati példával avat be a technika rejtelmeibe. Különösen hasznos, hogy a kötetből – az analóg kidolgozás mellett – megismerhetjük a digitális technikával készült képek igényes fekete-fehér képekké való átalakítását is.

David Präkel: Fekete-fehér fotózás, Scolar Kiadó, 2010. 5995 Ft

8/9

Spíler

A budapesti gasztronómiai élet egyik központi figurája Zsidai Roy. A számos vállalkozást sikerrel működtető üzletember ezúttal az „iparágról” és saját filozófiájáról írt le néhány gondolatot. Roy – akárcsak az üzleteiben – irányt mutat. Minden fejezet tulajdonképpen egy felszólítás: ne fogadd el a középszerűséget, hibázni lehet, csak javítsd ki gyorsan, vagy rendesen csináld, vagy sehogy – tanácsolja. Az általános javaslatokon túl persze sok történet, budapesti példa és műhelytitok várja az olvasókat.

Zsiday Roy: Spíler, Bookline, 2015. 3990 Ft

9/9

+1 Építészeti térképek 

Némileg kilóg a sorból a Budapest Architecture Guide – Budapest Építészeti Kalauza által kiadott térképsorozat, melynek segítségével – egyelőre – három tematika szerint járhatjuk végig a várost. Az 1896 és 1914 közötti, szecessziós rész összesen 88 épületet mutat be és 4 sétát ajánl (a millenniumi földalatti vonalán, a Városliget körül, a Belváros Új Főutcája mentén és a Duna két partján). A budapesti modern építészet 1919 és 1949 közötti időszakát bemutató térképen 100 épület helyét és alapvető adatait találjuk, emellett két javasolt útvonalat (pasaréti villanegyed, modern lipótvárosi bérházak). A harmadik, kortárs épületeket bemutató rész 92 épületet jelöl, melyeket két sétán (budai oldal a Várlejtő közelében, pesti oldal historizáló paloták közt) is bejárhatunk. Egyedi és jól használható kiadvány, városőrült ismerősöknek különösen jó ajándék!

Budapest Építészeti Kalauz, A&Z 1.1 Térképműhely, 2013/2015. archiguide.hu