Keresés EN

Kultúra

Felfutó negyedek: a Kolosy tér és környéke

Miután szétnéztünk a Bartók Béla úton és a Lövőház utcában, ebben a cikkben a folyamatosan változó Kolosy tér környékét mutatjuk be nektek. Óbuda kapujában szinte mindent megtalálunk, amit egy ilyen helyen kell: piac, felújított terek és sétányok, kávézók és éttermek, kis üzletek és sörözők helyi arcokkal. Az utóbbi időben számos vendéglátó egység nyílt a környéken, így körbejártuk a terepet, és igyekszünk nektek ha nem is az összes, de a legjobb helyeket megmutatni.

1/11

Múlt

Viszonylag kevesen tudják, hogy a tér Kolosy György 1848-as szabadságharcos után kapta nevét. A fiatal joggyakornoknak komoly szerepe volt Lemberg császári biztos megölésében. Pestről női álruhában Erdélybe szökött, majd a szabadságharcban Bem honvédtisztjeként szolgált. A világosi fegyverletétel után egy ideig rejtőzködött, majd önként jelentkezett a megszálló osztrák hatóságoknál. 1850-ben, a mai Szabadság tér helyén állt katonai bázis, az úgynevezett Újépület melletti téren végezték ki. A tér 1900-ban kapta mai nevét a korábbi Lujza tér helyett.

2/11

Jelen

Bécsi út bizonyos részei megőriztek valamit a régi óbudai, illetve újlaki hangulatból, de a Kolosy környékének arculatát sajnos a 90-es évek középgagyi épületei határozzák meg. Az egyik bevásárlóközpontban még fémszínűre fújt oszlopfőket is fölfedeztünk, de a helyzet általában nem ennyire lesújtó: a sétányok környékét viszonylag egységes stílusban építették be.
A tér és az egész környék felújítását tavaly fejezték be az Óbuda Promenád elnevezésű program keretében. A korábbi parkolók helyén most sétány és terek találhatók, egy szintre hozták az utat és a járdákat, valamint felújították a piacot is, amelynek épületében kisebb étkezdékszolgáltatók és utazási iroda is üzemelnek.

3/11

Gasztronómia

Gasztronómiai felfedező sétánkat a családias Kolosy Ébresztőben kezdjük. Az elsősorban reggelizőhelyként kitalált helyen francia pékáru, omlettek és szendvicsek, Zsusska lekvárok, befőttek és szörpök, Tekeresvölgyi joghurtok és sajtok, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, valamint olasz kávé várja a betérőket. Délidőben érdemes kipróbálni a leveseket is. A hely megálmodója pedig nem más, mint a Szendzso egyik Zsoltja - így máris érthető, miért olyan jó minőségű minden.

4/11

Okuyama úr

Ugyanebben az épületben találjuk Okuyama úr éttermét. Tényleg nehéz megtalálni, de az élmény mindenért kárpótol: amit eddig a sushiról gondoltunk, örökre megváltozott. Okuyama san egy Hachijō-jima nevű, jelenleg nagyjából 8000 fős szigeten született, majd Tokión és Bécsen keresztül vezetett az útja Budapestre. Nagyon rokonszenves ember, aki csendben dolgozik a kis étterem 'látványkonyhájában', amit pedig alkot, az túlzás nélkül a japán csoda. Mottója érvényesül a tradicionális stílust képviselő konyha ízeiben is: 'Élj jól, szeress nagyon, nevess sokat!' Előételként shitake gombát, kagylót és szójaszószban párolt szardíniát kapunk, a főétel pedig egy csodás sushi-válogatás. Érdemes még kipróbálni a 'dona dona' néven ismert ecetes szardíniát is. A tengeri alapanyagokat Bécsből kapja, és tökéletesen készíti el egy budai tér üzletházának udvarából nyíló lejáró éttermének kis zugában. A legjobb dolgokat föl kell fedezni.

5/11

Udon

Teljesen más vonalat, de még mindig az ázsiai konyhát képviseli az Udon. Az utcáról nyíló kis üzlethelyiségben megrendeljük az ételt, amit a szakácsok néhány perc alatt, gyakorlatilag a szemünk előtt készítenek el, majd mindezt megehetjük a piac felőli oldalon kialakított néhány padon, de a környék irodáiból sokan elvitelre kérik a fogásokat. Előételként kipróbáltuk a gyozát (japán töltött tészta sertéshússal és zöldségekkel, 700 forint) és a ropogós bundázott tigrisrákot fűszeres majonézzel (800 forint), főételként pedig udon malayt (shitake és shimeji gomba, fekete szezám, maláj szósz, 1150 forint) kérünk. Az Udon jó választás azoknak, akik szeretik az ázsiai konyhát, de mindezt street food felfogásban, gyorsan és könnyen.

6/11

Ha megéheznél

Lehet, hogy furcsa, de ha egy keleties konyhájú hely minőségét nagyon gyorsan meg akarjuk ítélni, nézzük meg, milyen a rizs. Ez pedig Mr. Masalánál nagyon jó. A napi menüt próbáljuk ki, amiben a levesen, a basmati rizsen kívül rögtön háromféle indiai szósz, valamint frissen, a tandoori kemencében sült naan jár. A curry, a kókusztej, a lencse mind kiváló minőségű. A húsos verzió 1390 forint, a hús nélküli 1190; nem csoda, hogy ebédidőben dugig van a kissé eldugott hely a környék dolgozóival. A tulajdonos azt mondja: itt nincs turista, csak visszatérő vendégek, ezért is adja mindig a legjobbat.

7/11

Hagyományos helyek

A környéken számtalan további hely várja a vendégeket: sokan kedvelik az általunk is tesztelt Burger's Bar karibi és magyar vonalat képviselő burgereit és Po’boy szendvicseit, a Stereo Chef tökéletes hangzását, na meg grillételeit és koktéljait, van a környéken egy Bécsi szelet vendéglő is a hagyományosabb ízek kedvelőinek, na meg különböző kategóriájú cukrászdák és kávézók. Ha nem feltétlenül csupán enni szeretnénk, de kedveljük a kicsit hagyományosabb italozókat, akkor az 1993 óta üzemelő Fapados poharazó és a Sörpatika (a piac épületében), vagy a Galagonya (meglepő módon a Galagonya utcában) lehet a jó választás.

8/11

Kolosy téri piac

Természetesen találunk a környéken több szupermarketet is, de miért mennénk oda, ha egyszer van a környéken piac. Nem nagy, de a legfontosabbakat, így a friss zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, savanyúságot, pékárut és húst megtaláljuk az épületben.

9/11

Kata virág

Ha a zöldség és gyümölcs megvan, virágért érdemes az amfiteátrum irányába sétálni. Az üzlet lelke Beviz Kata - nála jobban valószínűleg senki sem ismeri a környéket, hiszen 34 éve, 1980 óta üzemel folyamatosan a bolt a Bécsi út 86. alatt. Mint az eredetileg kertészmérnök végzettségű tulajdonos meséli, sokan járnak ide a gyerekeikkel, akiknek egykor ő kötötte az esküvői csokrot. A Kata virág üzlethelyisége pedig nem véletlenül híres: kedves kiszolgálás, gyönyörű virágok, párját ritkító berendezés, na meg két gyémántgalamb várja a vendégeket.

10/11

Bookr

Ha kultúrára, ezen belül könyvekre vágyunk, az általunk is bemutatott Bookr a legjobb választás. A családias könyvesbolt kicsit szokatlan, de annál lazább berendezésű, a könyvek között pedig éppúgy találunk szépirodalmat, mint művészeti és egyéb témájú könyveket.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A