Csobbannál már, de nem bírod a drága, tömött strandokat? Nyugisabb helyeket keresel, a szabad vizek felé húz a szíved? Összegyűjtöttük a legolcsóbb és leghangulatosabb budapesti strandokat, de szemezgettünk a természeti fürdőhelyek közül is.

1/8

Csillaghegy - pénztárcabarát

A Csillaghegyi Strandfürdő Budapest legrégebbi és egyben legszebb, ősfás parkkal körülölelt strandja. Az úszás szerelmeseit egy 4 sávos, 33 méteres, természetes ásványvízzel töltött medence várja. A 2011-ben felújított infraszauna ingyenesen igénybe vehető. A hegyoldalban lépcsőzetesen épült úszó- és strandmedence, gyermekpancsoló, illetve napozóterület található. A medencék kellemes hőmérsékletűek: 22-23 °C fokosak. A park kifejezetten gyermekbarát, de kutyákat nem lehet behozni.

Szolgáltatások: focipálya, kültéri fitnesz gépek, értékmegőrzés, zuhanyzók, öltözők, Fizetős szolgáltatások: Aroma relax masszázs, vérkeringés serkentő masszázs, értékmegőrző.
Megközelíthetőség:1038 Budapest, Pusztakúti út 2-6. Tömegközlekedés: Szentendrei HÉV-vel, 160-as, 134-es és 234-es autóbusszal.
Belépő: mindenkinek: 900 forint.
Nyitva tartás: 08.00-19.00

2/8

Paskál - gyerekcipőben

A zuglói Paskál Budapest legfiatalabb strandfürdője, 1989-ben épült fel. A korszerű vízszűrő-forgató-berendezéssel felszerelt medencék a kulturált, parkosított környezetben színvonalas pihenési lehetőséget biztosítanak. A strand két medencéjével egész nyáron várja vendégeit. A hely melegen ajánlott a magas hőfokok imádóinak – a standmedence 26 °C fokos, a gyermekmedence pedig 30 °C fokos.

Szolgáltatások: Szauna, lábtenisz pálya, kültéri fitnesz gépek, gyerekcsúszdák, játszótér, értékmegőrző.
Megközelíthetőség: 1141 Budapest, Egressy út 178. - 77-es és 82-es trolibusszal
Belépő: mindenkinek: 900 forint.
Nyitva tartás: 09.00-19.00, hétvégén: 09.00-20.00

3/8

Pünkösdfürdői Strand

A strandfürdő 1935-ben épült meg a Duna partján, Hajós Alfréd tervei alapján. A terebélyes fákkal borított zöld területén nagyon jól lehet pihenni és hűsölni is. A strandot 2002-2003-ben újították fel, ezáltal élménymedencével, csúszdás gyermekmedencével és egy 25 személyes finn szaunával bővült a hely. A parkban található úszó-, gyermek és élménymedence egységesen 24 °C fokos. Kutyát ide sem lehet bevinni.

Szolgáltatások:
kültéri fitnesz gépek, játszótér, értékmegőrző.
Megközelíthetőség: 1039 Budapest, Királyok útja 272. – Árpád híd pesti hídfő 34-es busszal.
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig: 09.00-19.00, péntektől vasárnapig: 08.00-20.00.
Belépő: felnőtt belépő: 1700, felnőtt délutáni (hétfő, kedd, csütörtök 16 órától) 1300, gyerek-nyugdíjas-diák 1300 forint, strandváró nap (szerda): 1300 forint.

4/8

Külkerpark - budai idill

A Külkerpark ugyan nem a legolcsóbb budapesti strand, de sok szempontból a legkellemesebb. Idelátogatva gyakran találkozunk idősebb, 'bérletes vendégekkel', akik akár évtizedek óta a Külkeren töltik nyarukat. A gyönyörű, fákkal körülvett völgyben nagyon jól lehet pihenni. A strand hatalmas, dús növényzetű parkjában rengeteg ingyenes sportolási lehetőség akad. A hely maximálisan napozás-kompatibilis, de vannak árnyékosabb részek is. Három medence található itt: úszó-versenymedence (33 méteres), gyermekek részére tan-, illetve kismedence. A strandnak külön parkolója van, és biciklitárolásra is nyílik lehetőség.

Szolgáltatások: 4 salakborítású teniszpálya, ebből 3 télen fedett (fizetős); tenisz-adogatófal; labdajátékpályák (kézilabda, kosárlabda, kispályás futball); 500 méteres, rekortán borítású futópálya; ingyenes szauna; strandröplabda pálya; gyermek sport- és napközi táborok, úszásoktatás; parkolási lehetőség; rendezvények befogadására alkalmas helyszín.
Megközelíthetőség: A Külkereskedelmi Sport és Szabadidőközpontba a belépés két kapun keresztül lehetséges, a Budakeszi út 73/C szám, illetve a Hárshegyi út 32 szám felől. Tömegközlekedés: Széll Kálmán tértől 22, 22A buszokkal.
Nyitva tartás: A nyári szezon ideje alatt minden nap: 5:50 – 19:45 óráig.
Belépő: felnőtt: 2900 forint, diák/nyugdíjas napijegy: 1900 forint, gyerek: 900 forint.

5/8

Göd - szabadabb vizeken

Ha elkerülnéd az úszómedencék csípős klóros vízét, érdemes a természeti fürdőzési lehetőségek után nézni. A törvény szerint azonban lakott területen, és nem kijelölt helyen tilos a fürdőzés, a szabályokat érdemes betartani, hiszen nem tudni, hol leselkednek ránk ismeretlen veszélyek (ipari övezet, szennyezett víz, hirtelen mélyülő bányató stb.)

Budapest vonzáskörzetében azért akadnak jó és legális fürdőhelyek, ilyen például az alsó- és felsőgödi szabad strand. A gödi fürdőzés nagy múltra tekint vissza, az elmúlt évtizedek rossz vízminősége miatt azonban be kellett zárni a strandot. Az utóbbi pár évben viszont ismét kivalló minőségű osztályzatot kapott a Duna ezen szakasza, így 2012-ben újra megnyitották a gödi szabad strandokat. Nagy a választék: vannak füves és homokos, sóderes részek is. A strand előnye, hogy szinte soha sincs tömeg. Ha már arra járunk érdemes ellátogatni a két strand közti homokszigetre – ahol igazi vadstrandolásban lehet részünk.

Szolgáltatások: mosdók, zuhanyzó, mozgáskorlátozott illemhely, öltöző, biciklitároló, büfé, illetve teraszos kerthelyiség, biciklitárolók, kerékpár és csónakbérlés.
Megközelíthetőség: Budapesttől mintegy 25 kilométerre fekszik északra, Váctól pedig körülbelül 9 kilométerre. A gödi Duna-part viszonylag könnyen megközelíthető: a települést átszelő 2-es számú főútról kel lekanyarodunk a Béke utcára, és azon végig megyünk a partig.
Belépő: Ingyenes!

6/8

Pázsit tófürdő - tavi misztikum 

A tavi lubickoláshoz sem kell órákat utazni a fővárosból. A Szentendrei-szigeten található Pócsmegyeri Pázsit tófürdő mintegy 36 kilométerre található Budapesttől. Az évek óta kivalló minőséggel osztályozott, természetes tóban fürdésre és horgászásra is van lehetőség. A fákkal övezett tóparton még sportolni is lehet, kutyát azonban sajnos nem szabad bevinni a strand területére.

Szolgáltatások: foci-, strandröplabda-, kézilabda-, és még vízilabdapálya. Zuhanyzók, öltözőbódék, büfé, teraszos étterem.
Megközelíthetőség: autóval: a 11-es útról Szigetmonostor irányába. Tömegközlekedés: H5-ös Hév Szentendre - onnan komppal. Bicikli: Szentendréig, és onnan átkompozni a szigetre, amelytől 3 percre található a tófürdő (érdemes előre megnézni a kompmenetrendet, mivel naponta csak párszor fordul a hajó).
Belépő: felnőtt: 600 forint; gyerekek, illetve nyugdíjas: 300 forint, a 6 éven aluliaknak ingyenes.

7/8

Rukkel-tó - a játékos

Vadstrandolásra sajnos itt nincsen lehetőség, de a 24 éve épült, elkerített Rukkel-tó Waterpark pazar fürdőzési lehetőséget kínál. A hely kifejezetten gyerekbarát, de kutyákat is sem látnak szívesen, legfeljebb a kempingben lekötve. A strandon csak hideg vizes zuhany van, így aki melegebb tusolására vágyik, a parttól pár száz méterre lévő kempingbe kell elmásznia. Hátrány: tárolásra alkalmatos szekrények nincsenek, a cuccainkat a portán tudjuk hagyni, 500 forint fejében. A szemet gyönyörködtető kék színű víz minősége itt is kiváló. Sajnos tömegközlekedéssel nehezen lehet megközelíteni, ezért inkább autóval vagy biciklivel érdemes érkezni.

Szolgáltatások: hosszú vízi csúszdák, vízibicikli bérlés, kemping, homokozó.
Megközelítés: Budapesttől délre, 25 kilométerre, Dunavarsány közelében található. A tó megtalálható: Taksony-Bugyi közötti út 6-os km kőnél.
Nyitva tartás: Reggel 9-től este 7-ig.
Belépő: felnőtt: 1500 forint, diák: 1200 forint, a gyerekjegy: 1000 forint (ezek az árak nem tartalmazzák a csúszdahasználatot). A felnőtt jegy ára (amely tartalmazza a strandhasználatot is) 1800 forint, a diák 1400 forint, a gyerek pedig 1200 forint. Hétfőn pedig akciós, 2000 forintos a felnőtt csúszdás belépő.

8/8

Délegyházi strand - a kutyabarát

A délegyházi tavak legnagyobb strandja Budapesttől 27 km-re, a IV. tónál, a Nomád parton található. A tiszta és rendezett parttal szemben lakatlan szigetek várják a természetes vizek után vágyókat. A kutyásoknak jó hír: itt még az ebeket is szívesen látják. Zuhanyzó és mosdó is van, értékmegőrzésre van lehetőség, de öltözőkabin nincs. Parkolóhelyek bőven akadnak, és nagy örömünkre a biciklitárolás is megoldott. Időnként pedig rendezvényeket is tartanak a tó környékén.

Szolgáltatások: stégek, csónak, szörf, vízibicikli bérlés. Büfék, éttermek, játékgépek. A partra nyíló Tavirózsa kemping területén van foci-, tenisz-, kosárlabdapálya és játszótér.
Megközelíthetőség: Alsónémedi és Dunaharaszti között található. Budapesttől körülbelül 20 kilométerre, délre. Tömegközlekedés: H6-os hév Dunaharasztiig.
Belépő: felnőtt - 500 forint/nap (3-65 éves korig), baba belépő - 300 forint/nap (3 éves korig). 65 éves kor felett, valamint a kemping vendégeinek ingyenes.