A karácsony a szeretet és az önzetlenség ünnepe, de a felkészülési időszak (ismertebb nevén: advent) gyakran az ajándékvásárlási pánikról és a tülekedésről szól. Nem garantáljuk, hogy karácsonyi vásárokra kihegyezett összeállításunk szereplői a harmónia betonszigetei lesznek az adventi hétvégéken, azonban ajándékvásárlásra, forralt borozásra és bandukolásra tökéletesen alkalmasak. A skála a Vörösmarty téri klasszikustól az egyediséget szem előtt tartó design gyöngyszemekig terjed.

1/11

Vörösmarty téri karácsonyi vásár

A budapesti karácsonyi vásárok alfája és omegája nélkül már elképzelhetetlen lenne az ünnepvárás. A felhozatal nem sokat változott az elmúlt évekhez képest. A kézműves standoknál kerámiák, ékszerek, kozmetikumok, egyedi játékok, mézek, jegyzetfüzetek, valamint ácsok és szűcsök alkotásai díszelegnek. Ami az ételeket illeti, a status bizony quo, azaz továbbra is a magyaros vonal dominál, a legújabb sláger a kivájt cipóban tálalt gulyás. A vásár turisztikai vonzereje miatt az árak inkább a nyugat-európai pénztárcáknak kedveznek: a forralt bor decije 300 forint, 600 forintért bögrét is vehetsz hozzá; az étkezést meg nem lehet megúszni 1200 alatt. Külföldieknek érdekes, és valószínűleg olcsó is, a Vörösmarty téri veteránok viszont semmi újra ne számítsanak. A kínálat feltérképezése után érdemes felpattanni az idén is döcögő, feldíszített kettes villamosra. További infó az ünnepi fényekben pompázó villamosokról itt.

Nyitva tartás

Nov. 27. - Dec. 23.:
árusok: vasárnap-csütörtök 10:00 - 20:00, péntek-szombat 10:00 - 21:00.
vendéglátó helyek: vasárnap-csütörtök 10:00 - 22:00, péntek-szombat 10:00 - 23:00.
Dec. 24.: 10:00 - 14:00.
Dec. 27-től az árusok zárva tartanak.
Vendéglátó helyek: 14:00 - 23:00 (dec. 27.), 10:00 - 23:00 (dec. 28.), 10:00 - 22:00 (dec. 29., 30., 31.).

2/11

Advent a Bazilikánál

A Szent István téri bódékban az egyedi fényfüzérektől kezdve az ősmagyar kucsmákon és a népművészeti bigyókon át egészen a préselt virágból készített ékszerekig terjed a választék, amely nem mellesleg ehető-iható elemeket – Csabai kolbász, marcipán, kézműves csoki, prémium kávé, DiVino, Pomo D'oro – is felvonultat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vásáron tulajdonképpen minden, még a korcsolyaélező is ehető, de hát nem mindenkinek olyan jók a fogai, mint a Holdkelte fémmosolyú verőemberének. Visszatérve a fent említett körítésre: lehet jótékonykodva vizslát menteni, az Ökumenikus Segélyszervezet adománypontjánál rászoruló családoknak segíteni, Mikulással találkozni, ingyen korcsolyázni, 16:30-tól 20:00-ig a Bazilikára vetített fényfestményekben gyönyörködni, a Göncöl Néptáncegyüttes táncházában ropni, a december 13-i hétvégén pedig bekapcsolódni az interaktív jégszobor faragásba. A forralt bor egységára itt is 300 HUF, a kajákért kicsengetendő összeg Vörösmartys magasságokban szárnyal.

Nyitva tartás

Hétfő - csütörtök: 11:30 - 20:00
Péntek: 11:30 - 22:00
Szombat - vasárnap: 10:00 - 20:00
Dec. 24.: 10:00 - 14:00
Dec. 31.: 10:00 - 16:00

3/11

Advent a Palotanegyedben

A Mikszáth téri színpadot mesemondók, zenészek, énekmondók, kántálók és betlehemesek töltik meg élettel. Lesz állatsimogatással egybekötött, élő Betlehem, december 7-én és 8-án audienciát tart a Mikulás, szombatonként pedig a Józsefvárosi Galéria Hétmérföldes Játékbirodalma szórakoztatja a pöttömöket. A Pesti Jézus Szíve Templomban és a Párbeszéd Háza Kápolna dísztermében vasárnaponként koncertek emelgetik a lelket, míg a test és az ego szükségleteiről a vásár gondoskodik. Hogy mivel gondoskodik? – kérdezi a bennünk élő, alsó tagozatosokat okító magyartanár. Először is az árkategória fokmérőjével, az ingadózó suskamennyiségért (450 / 500/ 700 forint per 3 deci) kínált forralt borral, a Tésztafeszítő Kisiparos legendás lángosaival, magyar kézműves sörökkel (forralt verzióban is kapható), sült gesztenyével, kandírozott gyümölcsökkel, továbbá a népművészet – kézműves – iparművész – formatervező-vonósnégyes portékáival.

Nyitva tartás

Minden nap 10:00 - 20:00.

4/11

Advent Budapesten 2013 – Városháza park

A Károly körúton időtlen idők óta sorakozó bódésor karácsonyi göncöt öltött, ám a Városháza park legfőbb látványossága nem az adventi vásárok esszenciáit (forralt bor, magyaros kaják, kézműves termékek) felvonultató ajándék- és kalóriaforrás, hanem a Fővárosi Önkormányzat és a Szabad Tér Színház koprodukciójában megvalósuló kulturális fesztivál. A rendezvény keretein belül határon túli iskolások érkeznek Budapestre, hogy felelevenítsék a karácsonyhoz kötődő vallási szokásokat és betlehemes hagyományokat a fűthető Sátor Színházban, ahol nem mellesleg a város 23 kerületének óvodás és iskolás csoportjai is lehetőséget kapnak arra, hogy prezentálják karácsonyi műsoraikat, illetve megtartsák saját ünnepségeiket. A Sátorban természetesen a felnőttek is szóhoz és színpadhoz jutnak, így a programban a fővárosi fenntartású színházak (Madách, Centrál, Radnóti, Operett, Kolibri és Újszínház) produkciói, az amatőr hagyományőrző csoportok előadásai, továbbá a művészeti intézmények hallgatóinak performanszai is szerepelnek. Ami még várható: jazz és világzenei koncertek, borkóstolás, táncház és betlehemezés. A rendezvény koronáját a 10 méter átmérőjű adventi koszorú adja, legmagasabb szimbólumát pedig az ország egyik legnagyobb, 16 méteres karácsonyfája.

További infóitt.

5/11

Advent a Hegyvidéken

A kézműves vásárként és kulturális programsorozatként aposztrofált hegylakó-advent nem csal, nem hazudik, és valóban az, aminek mondja magát: kézműves vásár és kulturális programsorozat, a szükséges gasztrokörítéssel. A vásár ideje alatt minden kedden és csütörtökön a gyerekeké és az egyéni fellépőké a színpad 16:30 - 18:00 óráig. A kerületi óvodák és általános iskolák művészeti csoportjai kedveskednek karácsonyi műsoraikkal, valamint zenés programok szórakoztatják a közönséget. A vásár helyszíne hagyományosan a Kiss János Altábornagy utca, illetve a Polgármesteri Hivatal melletti kis tér. A rendezvény színpada a Törpe utca és a Kiss János altábornagy utca kereszteződésében található.

6/11

Advent Óbudán

A óbudai advent egyik központi helyszíne – dobpergés – a Fő tér, ahol kézműves vásár, ingyen karistolható korcsolyapálya, kenyérlángos, krampampuli (

' target='_blank'>a tasmán ördögkedvenc téli piája), december 8-án az otthon kotyvasztott forralt borok versenye, míg egy héttel később a szintén házilag barkácsolt sütemények összecsapása fűti az ünnepi hangulatot. A karácsonyváró hetek, pontosabban az Újlaki Karácsonyi Vásár idejére az Óbudai Promenád szintén ünneplőbe öltözik, és díszkivilágítással, óriási karácsonyfával, állatsimogatóval, meseszínpaddal, valamint a szokásos étel- és italkollekcióval hódítja az óbudai szíveket. Az adakozásról a Duna túlsó partján sem feledkeznek meg, a kedvezményezett ezúttal a Nemzeti Gyermekvédő Szolgálat. A nehéz helyzetben sínylődő családoknak szánt adományokat és játékokat december 13-ig várják. Az óbudai adventről további részletek itt.

7/11

Közös Piac + DIP Design Passage

A Király utcai átjáróház kísértetház-jellege a Gödörközreműködésének, valamint az egyre szaporodó rendezvényeknek köszönhetően lassan semmivé foszlik, akár egy elfújt adventi gyertya illata. A könnyen belakható teret az elkövetkezendő szombatokon (december 7., 14., 21.) termelői finomságok, egyedi design termékek és csereberélhető ruhák veszik birtokba délelőtt 11-től este 6-ig. Először a Közös Piac és a design mütyürök kerülnek reflektorfénybe, egy héttel később a Közös Piacé és a Gardrób Közösségi Ruhavásáré a főszerep, illetve délután 2-től a ReKarcsonyé. Az utolsó adventi szombaton a történelem ismétli önmagát, vagyis érkezik a Közös Piac – design csecsebecsék-kombó, a Nagy Fenyővásár 2.0, továbbá egy újítás, a Bejgli-sarok. Utóbbi kapcsán fontos megemlíteni, hogy a kozospiac@mentha.hu e-mail címen előrendelhetsz kedvenc karácsonyi tekercsedből. Az ízek: diós, mákos, gesztenyés, zserbós, kakaós, túrós-mazsolás, gesztenyés-diós, meggyes-mákos, almás-fahéjas, szilvalekváros. A jótékonykodásból a Design Passage is kiveszi a részét, mégpedig egy tombola formájában. A szelvény ára 200 forint, míg a nyeremény 10 ajándékcsomag, amelyeket a vásáron résztvevő termelők és tervezők által felajánlott különlegességekből állítanak össze. Az esélyek növelése és a nemes cél érdekében több szelvényt is vehetsz, a pénz jó helyre, a Menhely Alapítványhoz kerül.

Hol?
Central Passage, 1061 Budapest, Király utca 8-10.
Mikor?
December 7., 14., 21., 11:00 - 18:00.

További infó facebookon.

8/11

Karácsonyi Art Bazaar

A Művelődési Szint művészies bazárjában táskákat, ékszereket, könyveket, kozmetikumokat, lakásszépítő apróságokat, könyveket és különféle kiegészítőket vásárolhatsz közvetlenül a tervezőktől, vagyis az Art Bazaar minden szempontból a vattacukrosan művi bevásárlóközpontok ellenpólusa. Kiegészítő programból kettő van: könyvbemutató (Párkapcsolati szakácskönyv – avagy már megint elsóztam, most mit csináljak…?) és kiállításmegnyitó (Tóth Viktória – Creative Women).

Hol?
Művelődési Szint, 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.
Mikor?
2013. december 15., 15:00 - 19:00.

A harmadik alkalommal megrendezett Ajándék Terminál hagyományait követve – idén is a magyar alkotókra fókuszál, és egyszerre funkcionál vásárként, tárlatként, összművészeti fesztiválként, valamint a jótékonykodás helyszíneként. A vásáron többek között ékszerek, ruhák, bútorok, használati tárgyak és játékok várják designra fogékony gazdáikat, a kiállításon pedig 120 művész alkotásait veheted szemügyre. A december 13-án, este 7-kor kezdődő design aukción 50 tervező munkái kerülnek kalapács alá, a kikiáltási ár egységesen 3000 forint. A befolyt összeggel az ország legnagyobb ünnepi összefogását, az Ökomenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtését támogatják. A programok közül érdemes még kiemelni a december 20-i, filmvetítéssel (Nekem Budapest) megspékelt Slam Poetry-estet, amelyhez a vizuális háttérzenét az Ál Tamás - Eerie – Lobot-triumvirátus biztosítja. Apropó vizualitás: az Ajándék Terminál arculatát Kiss Miklós jegyzi, a légies installáció pedig a Kiss Miklós – Hegedűs Ágnes együttműködés gyümölcse.

Hol?
Design Terminál, 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.
Mikor?
December 7 - 23. Nyitva tartás: h-p 12:00 - 23:00, szo-v 10:00 - 21:00.

További infó facebookon.

10/11

IV. Creative Arts Fair – Karácsonyi Iparművész Vásár

Az Iparművészeti Múzeum karácsonyi vásárán több mint 100 grafikus, keramikus, ötvös és divattervező kínálja egyedi tervezésű textíliáit, ékszereit, kiegészítőit. A gyerekeket kézműves foglalkozások várják, és lesz még selyemfestés, tárlatvezetés, valamint karácsonyi sütik az á table! jóvoltából.

Hol?
Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Mikor?
December 6. (14:00 - 22:00), 7. (10:00 - 20:00), 8. (10:00 - 18:00).

Belépő: 800 forint, családi jegy 2000 forint, felnőtt jegy 1500 forint (utóbbi a kiállításokra is érvényes).

A bronz-, ezüst- és aranyvasárnapi WAMP-okon 150 kiállító ruhái, ékszerei, kiegészítői, berendezési és használati tárgyai, gyerekruhái, játékai, és mesekönyvei közül választhatod ki a szeretteid ízléséhez és személyiségéhez leginkább passzoló ajándékokat. Kóstoló gyanánt néhány konkrét példa a bőség zavarát generáló kínálatból: a Camou sportosan elegáns, városi fényképekre komponált, szitanyomott ruhái, Gajcsi Bianka különleges anyagokból (nemez, termések és kerámia) készített ékszerei, az IGnoto rétegelt lemez képeslapjai, valamint a Moringa kaméleon-bögréi, amelyek hő hatására mintát változtatnak. A gasztro-szekciót az őszi és téli endorfinbombák – lekvárok, mézek, csokoládék, aszalt gyümölcsök – határozzák meg, míg a családi programok vezérlőelve a kreativitás: a vállalkozó kedvűek kávékapszulákból ezermesterkedhetnek karácsonyi díszeket, az apróságok pedig Mikulás-figurát és Mikulás szánt barkácsolhatnak.

Hol?
Millenáris B csarnok, 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.
Mikor?
December 8., 15., 22., 10:00 - 18:00.