Június 1-étől végre a naptár is egyetért velünk abban, hogy itt a nyár, vele együtt pedig elkezdődik a nagybetűs élet. Az emberi hormonháztartás legaktívabb időszaka ez, amitől mindeki csodákat vár, és bár paranormális jelenségekről nincsenek információink, biztosan mondhatjuk, hogy idén is lesz többek közt buli, strandolás, fagyizás és dinnyeszezon. Összeírtuk azt a 10 dolgot, ami miatt a legjobban várjuk a mérsékelt öv legjobb évszakát. 

1/10

Hosszú nappalok a szabadban

Madárcsicsergésre kelni jó dolog, főleg annak tudatában, hogy ezt estébe nyúlóan élvezhetjük. Nem kell aggódni, hogy mire végzünk a napi teendőinkkel már csak egy nukleáris térre hajazó hangulat marad nekünk. Ilyenkor sietség nélkül találkozhatunk az ismerősökkel a kedvenc kerthelyiségeinkben, és még a napszemüveget is magunkon hagyhatjuk egy darabig. Az ott ragadás esélye ilyenkor egyébként elég magas, a rock’n roll ellen nem lehet “csak egy sörrel” vagy felelősségteljes gondolatokkal védekezni.

2/10

Bulik

Míg hidegben az volt a lényeg, hogy igyunk bárhol, addig nyáron szinte belezavarodunk a Facebookos bulimeghívókba, és egyik falból a másikba verjük a fejünket, amiért kénytelenek vagyunk egyet-egyet kihagyni. Koncertek közül 2013 nyarán lesz például Paramore a Parkban, Billy Talent, Boysetsfire és Christal Castle az A38-on, de a hajó egyébként a születésnapja alkalmából folyamatosan bulikat fog szervezni a tetőteraszon, épp úgy, ahogy a Dürer is hasonló okokból a kerti színpadon.

Emellett természetesen lesznek fesztiválok egész nyáron; a várva várt Sziget előtt érdemes bemelegíteni olyanokkal, mint a Főzdefeszt, a Gourmet fesztivál, a Buborék Fesztivál, a Duna Karnevál, vagy a Budavári Sörfesztivál.

A nagyobb rendezvények között pedig érdemes kihasználni Budapest remek adottságait és spontán szabadtéri bulikat szervezni például az Erzsébet téren, a Duna parton, a Szabadság téren, vagy valakinek a kertjében.

3/10

Fürdés

Eljön majd az idő, amikor a nagy meleget csak a vízparton tudjuk elviselni, egy igazi lokálpatrióta viszont nem hagyja itt a várost semmilyen tenger kedvéért, hanem inkább kihasználja Budapest adottságait. A mi biztonságos, mérges medúza, gyilkos korall és cápa nélküli városunk vizei tökéletesen alkalmasak arra, hogy igényeinket kielégítsük.

A véges, de bőséges választék olyan lehetőségeket kínál, mint például a Palatinus, a Császár-Komjádi uszoda, a Dagály, vagy a Római Fürdő. Érdemes azonban a pancsolást nem az Erzsébet téri tóban, a Feneketlen tóban, valamelyik szökőkútban, vagy a Dunában végezni, ezekből ugyanis eddig sok jó nem sült még ki. Az elázás egyéb formái nem számítanak fürdőzésnek.

4/10

Öltözködés

A nyári divat nem csak azért jó, mert megnézhetjük, akit akarunk kevés ruhában, hanem azért is, mert nem kell végre rétegekben gondolkoznunk, amiket persze soha nem tudunk hová tenni, ha elmegyünk valahova. A pimasz lazaság és a felhőtlen szabadság kulcsa ebben az évszakban csak egy rövid nadrág, egy póló és tangapapucs. Szerencsére Budapesten bármi bármivel hordható, a legegyedibb darabok pedig természetesen valamelyik turkálóból szerezhetők be.

Vigyázni kell viszont, mert az ember ilyenkor a bebábozódás után pillangó helyet könnyen hipszterré válhat.

5/10

Biciklizés

Több okból is jó biciklivel közlekedni: két keréken az ember maga rendelkezik az idejével, és bár formában tart és nagyon jó érzés; rossz benne, hogy el kell viselni az értetlenkedő gyalogosokat és a dominanciájukat féltő autósokat. A bringákat és a hozzá tartozó kellékeket szerencsére rengeteg helyen be lehet szerezni Budapesten, ott van például a rendszeresen felbukkanó Szimpla Bringás Bolhapiac, vagy az a rengeteg biciklis bolt, amelyek közül néhányról már korábban írtunk.

Nagyon fontos viszont észben tartani, hogy a biciklizés nagy felelősség, az alkohol egzotikus helyekre nyitja néha a teleportkaput és a villamos fáj, ha az ember szemébe megy.

6/10

A természet

Ezekben a hónapokban kötelező kihasználni a gyümölcserjesztő meleget, és illik kiülni bárhová, bármilyen célból. Nem feltétlenül kell itt virágok illatára, döngicsélő méhekre és romantikára gondolni; egy langyos májkrémes kenyér és némi Cserszegi fűszeres is megteszi valamelyik alsó polcról egy volt osztálytárssal, ha éppen úgy alakul, de mindenképpen érdemes a Kopaszi gátban, vagy mondjuk a Filozófiai kertben gondolkozni, ha az ember programra vágyik. Nem kell mindig komplikálni. Ha nincs ötlet, akkor mi adunk párat szívesen.

7/10

A fagyizás

Az édesszájúaknak jó kifogás a fagyi, hiszen bármikor lehet arra fogni a negyedik gombócot, hogy mennyire hiányzott ez a télen. Szerencsére majdnem minden sarkon van egy fagyiárus, akik a turistarajzás közepén nagyra fogják értékelni a kedves magyar szót, és lehet, hogy kicsit jobban belemerítenek a fagyis tálba. Érdemes persze több helyet is kipróbálni, hiszen mindegyiknek van erőssége, illetve gyengesége; az örökzöldek közül a Fragola, a Daubner, a Vári cukrászda, az Édeni Cukrászda, a Gerbeaud, vagy a az, amelyiket nagyon ajánlani tudjuk, de kísérletezni és kritikusan gondolkodni kötelező, még akkor is, ha a fagyi a világ legegyszerűbb dolgának tűnik. Egyébként ha valaki tudja, hogy hol van a legjobb mákfagyi a városban, az ne titkolózzon!

8/10

Szabadéri sportok

Köztudott, hogy az alkohol hizlal, tehát van mit ledolgozni abban a heti két-három napban, amikor nem iszik az ember. Ezt rengeteg módon megtehetjük szerencsére; például megdönthetjük a saját rekordunkat egy sziget-kör alatt, gerillajógázhatunk ugyanitt, vagy Thai Chi-zhatunk a (ami nem olyan könnyű, mint amilyennek kinéz), de a bevállalósabbak gördeszkázhatnak, repkedhetnek bmx-el, vagy egy nagyobb placcon akár tollasozhatnak is. A lehetőségek száma végtelen, de a buszokon izzadás nem számít aktív zsírégetésnek.

9/10

Gyümölcsszezon

Végre nem kell a hipermarketekben drágán vásárolni a jól érzékelhetően üvegházban pumpált, némi génpiszkálással túltenyésztett gyümölcsöket; a piacok árusai egyre olcsóbban adják a jobbnál jobb dolgokat. Nincs annál jobb, mint körbekínálni a kollégákat egy tál hideg eperrel, barackkal, vagy ha eljön az ideje akkor dinnyével. Ezek nem csak egészségesek, de megakadályozzák a gyomortájéki hiányérzetet, ami krónikus szénhidrátvásárlást, és felesleges rágcsálást eredményezhet. A gyümölcsöket az intenzívebb hatás kedvéért vodkával beoltani bármikor szabad.

10/10

Fröccs

Valljuk be, a nyár nem ér sokat fröccs nélkül. Ez a hűsítő ital nem csak azért jó, mert a szalonspicc mellett frissen tart, hanem azért is, mert nem kell külön bajlódnunk a vízivással a másnaposságtól tartva. Tudjuk, hogy a télen sokan kijönnek a gyakorlatból, ami a bor-víz arányok elnevezését illeti, ezért adunk egy kis segítséget:

kisfröccs - 1-1
hosszúlépés - 1-2
nagyfröccs - 2-1
házmester - 3-2
viceházmester - 2-3
háziúr - 4-1
polgármester - 6-4
alpolgármester - 4-6
Krúdy fröccs - 9-1
sóherfröccs - 1-9
maflás - 5-5
csatos - 15-5
avasi fröccs - 7-3
sportfröccs - 1-4.

Vajon hány pultos tudja ezeket fejből?