Márciusban a kortárs tánc rajongói igazán el lesznek kényeztetve, nem kevesebb mint öt rendkívül izgalmas bemutatót láthatunk ebben a műfajban a hónap folyamán. Emellett persze itt van az összes fontos színházbemutató, sőt húsvét közeledtével Bach Máté passióját is meghallgathatjuk az Operában.

1/15

Bagatell – gondolatok egy pincében

Jóval több, mint egy irodalomtörténeti utazás – sokkal inkább a megelevenedő irodalom ezer arca tárul a néző el Bezerédi Zoltán estjén Ady, Babits, József Attila, Esterházy, Háy János, Füst Milán, Örkény, Spiró, Térey és sok más író és költő művein keresztül.
Bemutató: március 2.

2/15

L’élek

Posta Victor zenés estjén a zene és az előadóművészet nagy egyéniségei adnak találkozót egymásnak. Gallusz Niki Barbra Streisand, Liza Minelli, Edith Piaf, Judy Garland és az Idő szerepében, Kovács Péter pedig Szellemként, Árnyként, Tükörképként és Halálként vonul fel. És ott van persze ő, Posta Victor.
Bemutató: március 2.

3/15

Hanoch Levin: Átutazók

Eszenyi Enikő legújabb rendezésében egy Levin-komédiát állít a színpadra a Vígszínháztól megszokott sztárszereposztással. A kisközösség mindennapjait bemutató, s ezzel általános emberi értékekről, sorsokról mesélő darab műfaji önmegjelölése „komédia nyolc temetésben”. Ismét főszerepben köszönthetjük Törőcsik Marit, és akik neki szekundálnak: Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Varju Kálmán, Kern András, Lukács Sándor és Halász Judit.
Bemutató: március 8.

4/15

Füst Milán: Catullus 

A magyar irodalom klasszikus modernségének hajnalán készült, azonban az antikvitás hagyományaiból merítő Füst Milán-darab a hagyományos szenvedélydramaturgia mentén bontakozik ki. A korábban már számos klasszikus művet rendezett Hargitai Iván pedig ismét biztos kézzel nyúl az alapanyaghoz.
Bemutató: március 9.
Magyar Színház

5/15

Örkény: Tóték 

Tót Lajos községi tűzoltónak és családjának, valamint a pihenését töltő őrnagynak tragikomikus történetét mindenki ismeri. A darab etikai kérdésfelvetései minden korban érvényesek, újra és újra aktualizálhatók. Ez alkalommal a színház igazgatója, Mácsai Pál gondolja át rendezésében a dobozolás és az ember ember voltának problémáját Csuja Imre, Pogány Judit és Epres Attila főszereplésével.
Bemutató: március 9.

6/15

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Anna Karenina 

A Bárkában már-már tradíciónak számít a különböző társművészetek által inspirált darabok bemutatása Ottlik Géza iskolaregényétől Lars von Trier Dogville-jáig. A világhírű nagyregényt az orosz színházi polihisztor, Klim dolgozta át, s a rendező Vlad Troickij vállalta a feladatot, hogy színpadra állítsa. A mindent elsöprő szerelem és az asszonyi sors tragédiája a tavasz egyik leginkább várt színházi eseménye lesz.
Bemutató: március 22.
Bárka Színház

7/15

Janikovszky Éva: Égigérő fű

Az örök klasszikus ifjúsági film mára már több generáció számára jelent meghatározó élményt, most pedig a rajongók színházban is láthatják Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba vonulása körül kerekedő bonyodalmakat.
Bemutató: március 22.
Magyar Színház

8/15

Sérült Színház (Disabled Theatre)

A sokoldalú színházi szakember, Jérome Bel és a svájci Theatre HORA szellemi fogyatékkal élő tagokból álló társulatának közös előadása érkezik a Trafóba. Az előadás német nyelven, angol tolmácsolással és magyar feliratozással kerül bemutatásra, a bátor produkció célja pedig nem más, mint a párbeszédre ösztönzés, olykor provokálás. Vállaltan egy olyan beszélgetést kívánnak indukálni, melyben egyszerre érvényesülhetnek politikai és esztétikai szempontok.
Bemutató: március 13.

9/15

Monocrossing 

A Közép-Európa Táncszínház a bolgár Derida Dance-szel közös produkciója kerül bemutatásra a hónap első napján. Jivko Jeliazkov koreográfus Ivan Shopov zenéjére alkotta meg azt a koreográfiát, melyet a tavaly az év táncosának választott Hargitai Mariann és a dél-koreai származású Jungin Lee mutatnak be. Egy rendkívül izgalmas, a számítógépes játékok struktúráján alapuló, multimédiás előadást ígérnek az alkotók.
Bemutató: március 1.
Közép-Európa Táncszínház

10/15

Tünet Együttes: Apropó 

Szabó Réka, Furulyás Dóra, Gőz István és Szász Dániel közös munkája ez az előadás. Ezzel a darabbal ünneplik a Tünet Együttes tíz éves fennállását, s alapítójának negyvennegyedik születésnapját.
Bemutató: március 8.

11/15

Zéró Balett: Süti, bor, tánc, szex

A társkeresés, közeledés, ismerkedés kérdéseit járja – táncolja – körül a Zéró Balett ebben az előadásában. Kapcsolatokat keresünk az utcán, az interneten, bulikban, egyszóval életünk minden színterén. A legkülönfélébb típusok képesek vonzani egymást, ebből pedig egészen változatos konfliktusok tudnak kialakulni.
Bemutató: március 16.
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

12/15

Battery Dance Company 

A New York-i illetőségű Battery Dance Company a tengerentúl egyik leginkább méltatott társulata. Nem az első alkalommal járnak Magyarországon, most viszont először hozzák el a társulat ifjabb generációjának művészetét. Az Autobiagrophica és a Perceptual Motion című előadásaikból válogattak összesen öt szegmenset, melyeket egybefűzve adnak elő az Átrium közönségének.
Bemutató: március 26.

13/15

Shalala-Erna Omarsdottir: Taníts meg kinőni az őrületünket! 

Az előadás húzóneve Erna Omarsdottir, az izlandi táncművészet kiemelkedő képviselője. Vele táncol azonban jónéhány kiemelkedően tehetséges kolléganője is, a darab célja ugyanis feltérképezni azokat a feszültségeket, indulatokat, szenvedélyeket, melyek abból fakadnak, amikor néhány nő túlságosan egymásra van utalva és össze van zárva – konkrét vagy átvitt módon – valamilyen szituációban, élethelyzetben.
Bemutató: március 29.

14/15

Purcell Kórus-Orfeo Zenekar: „Les deux stabats” 

Egy este két Stabat Matert, jelesül Giovanni Pergolesi és Joseph Haydn műveit hallhatják a zeneszeretők a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
Bemutató: március 6.