Mint minden évszaknak, a télnek is megvannak a maga szépségei. Persze a bepárásodott ablakú gyors hetesen zötykölődve, vagy épp a januári latyakban masírozva ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Szerencsére Budapest mindkét végletből merít, így a karácsonyi vásárok, a hóeséses séták, az ünnepi fénybe öltöztetett utcák, illetve jelen esetben a forralt bor bőven kompenzálják a fagyos hónapok szégyenfoltjait. Hogy tudd, hova érdemes beülni egy bögre gőzölgő vörösre, a forraltborkalauz.blogspot.hu szakértői triójával belvárosi forralt bor túrára indultunk, amely egyetlen korty erejéig sem tűnt tortúrának.

1/5

Frisco Café

A Rádayra merőleges Mátyás utcában, a és a SOTE vonzáskörzetében megbúvó Frisco Café saját honlapján olyan kávézóként definiálja magát, ami egyesek szerint jó. Szerintünk is az. Akárcsak a névadó, a szebb napokat látott San Francisco a hippimozgalom idején, a Frisco is a közösségteremtésre, a sokszínűségre, valamint az önmegvalósításra helyezi a hangsúlyt; ez az attitűd a programfelhozatalban is türköződik. A pincehelyiség hangulatra otthonos, az enteriőr színes, de nem hivalkodó, a fotelek puhák, a társasjátékok régiek és szerethetőek, a pult fölött pedig „A jatt a miénk!” felirat virít. Már az első korty forralt bor után egyet kell értenünk, legyen csak az övék a jatt, most és mindörökké. A mélybordó főzet hőmérséklete és fűszerezése is optimális, kellően édes és fahéjas, utóbbi főként az utóízben érezhető. Plusz pont jár a friss gyümölcsszeletekért – narancs, citrom, alma –, amelyeket néhol a limonádéhoz előnyesett alapanyaggal helyettesítenek. Ami a piszkos anyagiakat illeti, két deciért 360, három deciért pedig 480 forintot kell előhalásznod a zsebedből. Elégedetten távozunk, mint egy hippi egy Ginsberg-felolvasóestről.

2/5

Púder Bárszínház és Galéria

A Ráday utca Kálvin térhez közelebbi szegletében található a kultúra és a gasztronómia fellegvára. A romkocsma-koncepciót újragondoló enteriőr egy fiatal, magyar képzőművészekből álló csapat fantáziáját dicséri, akik soraikban tudhatták például Babos Zsili Bertalant. A Púder a képzőművészetek mellett a mozgásművészeteknek és az irodalomnak egyaránt teret és lehetőséget biztosít, a hely hátsó régióiban pedig egy stúdiószínház fog üzemelni. Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a Púder smink nélkül is a belváros legegyedibb beülősei közé tartozik, na de mi a helyzet a forralt borral? Hát, helyzet az van. Először is forró, mint egy színházi reflektor, és e forróság némiképp mikrógyanús. Színre sangriás, ízre kesernyés, bár a túladagolt szegfűszeg és az ipari fahéj azért felsejlenek az utóízben. Díszítés gyanánt két szelet narancsot kapunk, 250 forintért pedig egy decit. A hely kifogástalan, a forralt borra még ráférne a tupírozás.

3/5

Café Alibi

A Belváros Új Főutcája-projekt keretében felújított Egyetem téren, az ELTE ÁJK tőszomszédságában fészkelő Alibi Budapest talán legfinomabb kávéit szervírozza immár tizenkét éve; habár ételek – kiváltképp a reggeli fogások – terén is maradandót alkot. A régies elemekkel díszített belső tér és az átlagon felüli kiszolgálás részletezésétől ezúttal eltekintenénk, hiszen a gőzölgő tesztalanyra a kávézó közvetlen közelében felállított fabódénál csapunk le. A kör alakú, támaszkodós asztalon befőttes üvegbe süllyesztett mécses lobog, a tökéletességhez már csak annyi kellene, hogy az Egyetem tér ne legyen ennyire kihalt. Az Alibi-féle forralt bor mélybordó, már a színén is látszik, hogy, akár egy fejedelmi kannibál lakoma, testesebb vörösből készült. Illatra citrusos, a fűszerezés kockázatmentes és hibátlan, viszont gyorsan kihűl, így gyorsan is kell inni. Az árak a budapesti San Franciscót idézik: két deci 400, három deci 500 forintba kerül.

Café Alibi / Alibee Bistro (bezárt)
Cím: 1052 Budapest, Királyi Pál utca 2.

4/5

Táskarádió Eszpresszó

Az Egyetem tér túloldalára baktatva a hatvanas évekbe repítő időgépbe botlunk, ami fluxuskondenzátorral tuningolt DeLorean helyett a Táskarádió Eszpresszó névre hallgat. A fotóktól, játékoktól, mütyüröktől és természetesen táskarádióktól roskadozó enteriőr esztétikai élményét és múltidézését csupán a kilencvenes évekbeli, szeletelős diszkó slágerek képesek elrontani, de azok nagyon. Jó, van Boney M is, így elképzelhető, hogy csak rossz napot fogott ki a repertoár. A menü első ránézésre szimpatikus, a forralt bort pedig aranyáron mérik, két deci 750 forint. És itt jön a képbe az ejnye, tudniillik aranyárért bronzminőséget kapunk. Az intenzív narancsillathoz erős fahéj-zamat és édeskés íz társul. A halmazállapota és a színe sangriás, a hőmérséklete meg gyerekkorunk fürdővizét idézi, vagyis langyos. Mindezek ellenére a Táskarádió megér egy estet, sőt, akár többet is, a forralt bor pedig megérdemel egy esélyt. Vagy az ízlésünk egy pofont.

Táskarádió (bezárt)
Cím: 1053 Budapest, Papnövelde utca 8.

5/5

Garzon

A roskadozó hetedik kerület helyfelhozatalát erősítő Garzon a trendit vegyíti a régiessel, bár a falra ragasztott állólámpa mindhárom idősíkban újításnak számít. Nappal főként az ELTE PPK-ról átszivárgó kávéfüggők, laptopra tapadó huszonévesek, valamint véletlenszerűen beeső átsuhanók látogatják. Aktivitását tekintve a Garzon a baglyokra hajaz – este van igazán elemében. A forralt bor napszaktól függetlenül nincs túl jó passzban: színre palackos szőlőlé, ízre kicsit semmilyen, bár mintha hagyományos fűszerezés osonna a háttérben. A termosz, amiből a bögrénkbe kerül a két deci, B-kategóriás horrorba illő, akár zombi inváziót elszabadító nukleáris hulladékot is szállíthatnának benne. Ugyanazt tudjuk mondani, mint a : a hely jó, a forralt boron még finomítanánk.

Fotók: Farkas Christián

Ha kíváncsiak vagytok a Forralt Bor Kalauz-trió további tesztkörútjaira, forraltborkalauz!