Az Európai Unió 2007 és 2013 között 8000 milliárd forintnyi (kb. 30 milliárd euró) támogatást biztosít Magyarországnak a legkülönfélébb területeken. Ennek eredményeként az egész országban óriásplakátokon hívják fel a figyelmet az éppen aktuális projektekre. Az alábbiakban a jelenleg zajló, vagy hamarosan elinduló, fontosabb beruházásokat mutatjuk be.

1/5

M0 körgyűrű

Az M0-ás a Budapestet körülvevő autópályarendszer. Építése még 1980-ban kezdődött, és ma nagyjából a 75%-a van kész. Az egyetlen hiányzó szakasza a nyugati, melynek átadását 2020-ra tervezik. Ez a szakasz fogja összekötni a város északi részét a nyugati, a Bécs illetve a Balaton felé tartó autópályákkal.

2/5

4-es metró 

A 4-es metró építése az egyik legnagyobb folyamatban lévő beruházás a városban. Sok átszervezést és útlezárást igényel, de remélhetőleg 2014-re átadják az első szakaszt. A 4-es a Kelenföldi pályaudvart és a Keleti pályaudvart köti majd össze, Buda és Pest belvárosa alatt. Teljesen automata szerelvényeivel egy naprakész, 21. századi metróvonalként üzemel majd.

3/5

5-ös metró 

Bár az 5-ös metró építésével kapcsolatban még nem létezik semmilyen konkrét adat, tervei már az 1970-es években megszülettek. Ez egy észak-dél irányú vonal lenne a belváros alatt, amely összekapcsolná a három legfontosabb HÉV-állomást Szentendre, Csepel és Ráckeve felé.

4/5

Citadella sikló

A Citadella sikló egy megvalósult álom lehet. Tervei már az asztalon, és az építkezés is bármelyik percben megkezdődhet. Az egyetlen probléma, hogy tönkre teheti a Gellért-hegy növényvilágát, amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Pedig egyáltalán nem könnyű feljutni a Citadellához; a városnéző buszt kell igénybe venni, vagy marad a gyaloglás. A terv támogatói azzal érvelnek, hogy a Várhegyi sikló már legalább száz éve zavartalanul üzemel. Ha a bürokratikus akadályok elhárulnak, az építkezés azonnal indul.