A SOTE Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében kap helyet az a kortárs kiállítás, ahol korábban workshopok keretében beszélgettek onkológusok, patológusok, betegek, orvostanhallgatók, ráktúlélők, kurátorok és művészek a témáról. Ennek lenyomata a C80 – A rák esztétikája? című kiállítás, amely április 5-én mutatja be a művészek benyomásait, megéléseit. 

Mindannyian tudjuk, hogy vannak láthatatlan betegségek, amelyek kívülről érzékelhetetlen tünetekkel támadják meg az emberi szervezetet. Ezek a betegségek azonban – többek között ilyen a rák is – a nem laikusok számára nagyon is láthatóak. Az egészségügyi szakemberek a sejtek szintjén kutatva határozott vizuális vetületeit ismerik megbetegedéseinknek. Ez a kettősség adja a C80 projekt kiindulópontját.

A kiállítás május 31-ig lesz látogatható, előzetes bejelentkezéssel, időszakos nyitvatartások alkalmával és a kapcsolódó programjaik ideje alatt. A kiállításon bemutatják az elmúlt fél év együttműködéséből születő új műalkotásokat, amelyek mindegyike más-más módon közelíti meg a rák kérdéskörét. Albert Ádám a rákos sejtek viselkedéséből kiindulva készíti el videómunkáját, amelynek alapja egy tényszerű, de lírai szöveg lesz a betegségről. Benczúr Emese installációja a szövettani metszetek tároló kazettáit használja fel, és felhívja a figyelmet a rák és az egészségügy laikusként nem megismerhető tényezőire. Szintén egy kívülről láthatatlan aspektusra, a rákdiagnosztikában dolgozók aprólékos, rendszerezett munkájára fókuszál Máté Dániel, amelyet szimbolikus fotókon keresztül mutat be. Neogrády-Kiss Barnabás fotóalapú installációja a rák stigmatizálásával foglalkozik, valamint a daganatok stilizált és valós képi ábrázolásával. Poór Dorottya képregényszerű textil műve a rák körüli babonákat és téveszméket dolgozza fel. Simon Zsuzsi videóinstallációja pedig azokat a hétköznapi cselekvéseket mutatja be, amelyek mell- és méhnyakrákon átesett nőknek adtak kapaszkodót betegségük alatt.

(Borítókép: Kristóf Balázs – C80)

Címkék