Wagner kétségkívül a klasszikus zene egyik legmegosztóbb alakja, munkásságát lehet szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy operái közül egyet mindenképp látni kell. Április 17-én meg is ragadhatjuk az alkalmat, ugyanis a Bartók Tavasz alkalmával a frissen újranyitott Operaházban Wagner Parsifáljára válthatunk jegyet.

A Szent Grál után kutató Parsifal alakja egész életében foglalkoztatta Wagnert, végül a balga szent utolsó operájának főszereplője és megváltó hőse lett. Az ősbemutatóra 1882-ben került sor a bayreuthi Festspielhausban, de a művet annyira áthatották a vallásos és filozófiai mozzanatok, hogy az öntudatos alkotó később el is tiltotta a menthetetlenül profánnak vélt operaházakat a Parsifaltól. Szerencsére azóta a darab számos bemutatót megélt, most egy izgalmas és friss feldolgozásban kerül a Magyar Állami Operaház színpadjára, ahol az előadás mellett a felújított épületet is megcsodálhatjuk. Az új előadás látványvilágát a Porgy és Bess, valamint A tündérkirálynő után ismét Sebastian Hannak tervezi, a rendezést Almási-Tóth András művészeti igazgató jegyzi.

Zenés ünnepi játék három felvonásban lesz látható, német nyelven, magyar és angol felirattal. Az előadás megtekintését 18 éven aluli nézők számára nem ajánlják. Az előadás a Bartók Tavasz keretében a Magyar Állami Operaház és a Müpa közös programja.

Az előadásra itt tudtok jegyet vásárolni, a Bartók Tavasz további programjait pedig itt tudjátok böngészni.

Címkék