A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményének időszaki kabinetkiállításán Josef Danhauser bécsi biedermeier festő és Pyrker János László képtáralapító egyházi méltóság művészeti együttműködését mutatják be a Magyar Nemzeti Galériában, amelyet július 1. és szeptember 15. között van lehetőségünk megtekinteni.

Pyrker János László egri érsek 1836-ban a magyar nemzetnek adományozta a javarészt 16–17. századi itáliai mesterek műveiből álló festménygyűjteményét, amelyet korábban mint velencei pátriárka vásárolt. A 190 műből álló gyűjtemény itáliai remekművei viszonylag jól ismertek, legszebb darabjai a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításán megtekinthetők. Kevésbé ismert tény, hogy a Pyrker-gyűjteményben néhány 19. századi mű is helyet kapott, közülük is kiemelkedik az az öt festmény, amelyet a fiatal Josef Danhauser készített az akkoriban velencei pátriárkaként működő Pyrker felkérésére. Bár Pyrker magas rangú egyházi méltóságként fényes pályát futott be, műpártoló, műgyűjtő tevékenysége mellett jeles irodalmi művek alkotójaként is méltán említhetjük.

A kiállításon Pyrker 1825-ben, Bécsben, Rudolf von Habsburg címen megjelent hőseposzát és a hozzá kapcsolódó festményillusztrációkat mutatják be, amelyeket Josef Danhauser biedermeier festő készített. A szerző I. Ferenc osztrák császár, illetve a Habsburg-ház dicsőítésének szentelte művét, amelyben a több száz éves Habsburg-dinasztia uralkodásának legitimizációs alapját, a Habsburg alapító atya legendás történetét dolgozza fel.

A kiállítás kurátora: Lovass Dóra

(Fotó: Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria)

Címkék