A csepeliek által jól ismert királyerdei Tamariska-domb 2012 óta természetvédelmi terület. Egy jókora, különleges és gazdag élővilággal rendelkező homokbucka, amelyet lakóházak ölelnek körbe. Nevét az itt élő cserjefajról, a tamariszkuszról (más nevén tamariska) kapta, amely beborítja a dombot, de találunk még védett homoki árvalányhajat és fátyolvirágot, valamint bakszakállt, kései szegfűt vagy érdes csüdfűt is. 50 védett állatfaj él a területen, többnyire madarak: erdei fülesbagoly, rigófélék, poszátafélék és pintyek. A dombot keresztbe-kasul bejárhatjuk a pici ösvényeken, de van egy kijelölt tanösvény is információs táblákkal. Tökéletes hely piknikezésre, egy rövid sétára, de találunk még a domb tetejére kanyargó stációt és háborús bunkert is, ez utóbbi csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Megközelítés: A 148-as busszal érdemes érkezni Pesterzsébet irányából, de valamelyik csepeli HÉV-megállóban is át tudunk szállni erre a járatra. A Pinty utcai megállóig menjünk, ahonnan pár perces séta a Tamariska.

Tipp: Ha a bunkert is szívesen megnéznétek, illetve a második világháborús időkről és 1956-ról szóló kiállítást, a Királyerdei Művelődési Háznál kell bejelentkezni telefonon vagy e-mailben.

Még több érdekességet tudhattok meg Csepel és környékéről A rozsdaövezettől a természet lágy öléig: Csepel című podcastadásunkat meghallgatva.

Címkék