A IX. kerületi Népliget Budapest legnagyobb parkja, ennek ellenére mégsem örvend túl nagy népszerűségnek. Egyrészt ez betudható annak, hogy távol van a város központjától, megközelítése nem a legegyszerűbb. Másrészt pedig rozsdaövezet veszi körül, és a közbiztonságáról is hírhedt. A jövőben azonban teljesen megújul, és már azt is kitalálták, hogy milyen koncepció szerint újítják meg a közparkot. A cél a zöldfelületek ökologikus megújítása, a burkolt felületek csökkentése és a Népliget átjárhatóságának, biztonságának javítása. Szeretnék, ha a hatalmas zöldterület újra kihasznált lenne, illetve hogy újra kedvelt szabadidős és rekreációs helyszínné váljon. A nagy munka több évet is igénybe vehet, ezért még várnunk kell a park teljes pompájára, de azért már érezhető, hogy a liget fejlesztése projekttel a park fellendítése is elindult. Elhagyatott jellege miatt néhányan manapság is szívesen látogatják, főleg, ha valaki nem szereti a tömeget. Egy könnyed sétára, edzésre vagy akár futásra ugyanúgy alkalmas.

Régebben is ambivalens volt a terület megítélése, de a 19. század végére a Fővárosi Közmunkák Tanácsa a sok fa és zöld pázsit elv alapján minden lehetséges helyen köztereket és népkerteket létesített, amibe a Népliget fejlesztése is beletartozott. Mai arculatát, útrendszerét Ilsemann Keresztély alakította ki. Noha a 30-as években, fénykorában, egy rövid ideig a Városliget vetélytársának bizonyult, mindvégig az alsóbb társadalmi rétegek, a Tisztviselőtelep és a Ganz-MÁVAG-kolónia lakosai látogatták, pedig anno a város egyik legjobb sétahelyeként emlegették. Nem kizárt, hogy pár év múlva, a Népliget megújítása után egy hosszabb és nagyobb fénykorát élheti majd.

Még több érdekességet tudhattok meg a környékről a Népliget: A Városliget vetélytársa vagy elpocsékolt lehetőség? (vendég: Bardóczi Sándor) című podcastadásunkat meghallgatva.

Címkék