Keresés EN

LAJTA (leánykori nevén Leitha) az egyik legidősebb úszóképes folyami hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. 1861-ben Ericsson svéd mérnök az USA számára olyan páncélos hadihajót tervezett, amely már nem oldalról támadta az ellenséget, hanem szemből, ezt a típust monitornak nevezték. Az Újpesten készült LAJTA az egyetlen a világon, amely a monitor-típus keletkezése utáni évtizedből fennmaradt. A XIX. század végét és a XX. század elejét végigszolgáló LAJTA monitor 1919 derekán leszerelt, a hajót 1993. október 6-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyilvántartásába vették, majd 2010. augusztus 20-ára restaurálták.

Tipp: A múzeumhajót a Parlament északi oldalánál létrehozott kikötőben találjátok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Tantuni House

Aki a gíroszt szereti, az minden bizonnyal szeretni fogja a tantunit is, az autentikus török street foodot, amelynek Budapesten a Tantuni House az otthona.

Gasztró Szponzorált

ARAZ étterem

Az ARAZ éttermet Budapest bohém negyedében, a Dohány utcában találjuk, ahol egész évben változatos, ízletes heti menüvel, szezonális gasztronómiai különlegességekkel, egyedülálló borvacsorákkal és sok más érdekességgel várnak minket.

új hely

Quentin′s Burger

A Ferenc téri Quentin′s Burger azok kedvence lesz, akik imádják Tarantinót, a klasszikus hamburgereket, na meg a 90-es éveket. A hely alapítói odavannak Tarantino filmjeiért, és igyekeztek az enteriőrben is megmutatni azt.

Éjszakai élet Gasztró

Craft Head Brewpub & Bistro

A Craft Head Brewpub & Bistro egy olyan hely, amely kis és nagy társaságokat egyaránt befogad óriási terében. A Rákóczi úton lévő gasztrokocsma annyi asztallal bír, hogy nehezen elképzelhető, hogy itt valaki ne tudjon leülni.

Neked ajánlott

A