Konténerházak, esőkertek és margitszigeti csomagmegőrző is épül a fővárosi közösségi költségvetésből.

A budapestiek döntöttek: 13 új projekt valósul meg a fővárosi közösségi költségvetési forrásból. Október 7-ig lehetett szavazni 175 olyan ötletre, amiket korábban szintén budapestiek nyújtottak be a Fővárosi Önkormányzatnak. A nyertes ötleteket október 11-én a Városháza pop-up parkban hirdették ki. Idén több mint 29 ezren vettek részt a szavazáson, ami ezúttal is öt kategóriában zajlott.

Helyi kis ötletek

Legnagyobb számban „helyi kis ötletekre” lehetett szavazni. Ezeknek az ötleteknek már a szavazólapon van konkrét helyszínük, és maximum 50 millió forintból megvalósíthatók. Ebben a kategóriában az alábbi ötletek nyertek megvalósítást:

Helyi nagy ötletek

A szavazólapon szintén konkrét helyszínnel rendelkező, de már maximum 120 millió forintos ötletenkénti kerettel a „helyi nagy ötletek” kategóriában az alábbi ötletek nyertek:

  • Nyilvános WC a Margitszigeten
  • A Corvin-negyed aluljárójának megújítása művészeti projektként

Továbbra is lehetett olyan ötletekre szavazni, amiknek a konkrét helyszíne nincs meghatározva, vagy akár több helyszínre is vonatkozhat. Ezek a kategóriák az Otthon Budapesten Programban is szereplő Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest és Nyitott Budapest, melyekben olyan ötletek nyertek, mint a csapadék összegyűjtése esőkertekben, konténerházak hajléktalan családoknak, jól kivilágított gyalogátkelőhelyek kialakítása.

A Magyarországon még fiatal közösségi költségvetések az elmúlt években Budapest kerületeiben és országosan is egyre jobban terjednek. Ezek az önkormányzati programok bár más-más szabályrendszerrel és különböző méretű pénzügyi kerettel indulnak, céljuk mindig az, hogy az ott élők dönthessenek arról, hogy milyen dolgokra költse az önkormányzat az éves költségvetés egy részét.

Budapesten hamarosan az 5. ilyen ciklus indul, aminek az elején az itt élők egy egy, másfél hónapig tartó időszakban adhatják be ötleteiket a program honlapján, az otlet.budapest.hu oldalon.

A fővárosi közösségi költségvetésből eddig 17 projekt valósult meg teljes mértékben, 11 már részben megvalósult, 12 ötlet van tervezési vagy kivitelezési fázisban és 11 előkészítési fázisban.

(Borítókép: Merész Márton - Fővárosi Önkormányzat)

Címkék