Már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a mozgólépcső kapaszkodóját mindig fogni kell, azonban ez nem is olyan egyszerű, mert hol lassabban, hol gyorsabban halad, mint maga a lépcső. Az egyszeri utas könnyen hibára gyanakodhat, és a városban megszokott pesszimizmussal nyugtázhatja: „mindig minden rossz”. Fölösleges azonban elkedvetlenednünk, inkább ismerjük meg a jelenség valódi okát!

Miért halad lassabban a lépcső, mint a kapaszkodója? Az Index és a Dívány korábbi cikkei is összefoglalták, amit a jelenségről tudni lehet. Sokáig tartotta magát az a városi legenda, amely szerint így szeretnék ébren tartani a mozgólépcsőn utazók figyelmét, hiszen kevesebb az esély az elbambulásra, ha az embernek folyamatosan elcsúszik a keze valamilyen irányba. Ha figyelünk, nem esünk hasra, mindenki boldogan és egészségesen hagyja el mozgólépcsőt. Ez a közkeletű válasz azonban nem teljesen igaz, valójában tényleg azonos sebességgel kellene mozognia a lépcsőnek és a korlátnak. 

Annak, hogy ez még sincs így, technikai okai vannak. A mozgólépcsőt és a kapaszkodószalagot két különböző típusú motor hajtja. A gumikorlát a dörzshajtás elvén működik, itt elkerülhetetlen a csúszás, a dörzsölődés, amit az is befolyásol, hogy hányan utaznak és kapaszkodnak éppen a mozgólépcsőn. Ha sokan kapaszkodnak, akkor nagyobb terhelést kap a szerkezet, így lassabban megy a korlát is. 

A korlát és a lépcső eltérő motorjának alkatrészei eltérő igénybevételnek vannak kitéve, más ütemben kopnak. A mozgólépcsőt láncos erőátvitel, a korlátot pedig gumiból készült kerekek segítségével hajtott szíjak működtetik. A kerekek a fokozatos kopás miatt kisebbek lesznek, ami csökkenti a korlát mozgásának sebességét. A jelenség ellen azzal is próbálnak védekezni, hogy a szükségesnél valamivel nagyobb kerekeket építenek a korlátot mozgató mechanikába. 

Így a korlát sebességéből a mozgólépcső korára is következtethetünk. Az új mozgólépcsők korlátjának kerekei egy kicsit nagyobbak, ezért a gumiszalag egy kicsit gyorsabb, mint a lépcső, a régi lépcsőknél pedig éppen fordítva, a kopás miatt kicsit kisebbek, így a szalag lassabban halad, mint a mozgólépcső. 

A kopott alkatrészek cseréje nagyon fontos, ám nem volt mindig egyszerű feladat. Szerencsére ma sok helyen szenzorokat is építenek a mozgólépcsőbe, ezek segítségével látható, hogy valóban kell-e a  gumikerekeket  cserélni, vagy elég lehet a tisztítás, hiszen a mozgólépcsők korlátján nagyon sok szennyeződés található, ami a mechanikai részekbe is belekerülhet. Bármi legyen is a probléma, azt azért jó tudni, hogy a szerkezetet már akkor leállítják és megszerelik, ha csupán 2 százalékos különbség van a korlát és a lépcső sebessége között.

(Borítókép: Balkányi László - We Love Budapest)

Címkék