A Budapest Contemporary a hazai kortárs képzőművészet meghatározó eseménye, ahol 30 hazai és 12 külföldi galéria képviselteti magát 2024. szeptember 26. és 29. között a Bálnában, illetve egyéb kísérőprogramok is várják a közönséget.

Budapest Contemporary egy olyan rendezvény, ahol találkozhatnak egymással a szakma képviselői, a művészek, a galériák, valamint a műgyűjtők és a laikus közönség is. A kiállítás és vásár mellett művészeti konferenciákkal, felnőtteknek és gyermekeknek szóló edukációs programokkal és tárlatvezetésekkel is készülnek a szervezők.

30 hazai galéria kínálata a laikus közönség és a műgyűjtők számára

A hazai kortárs képzőművészet meghatározó eseményén 30 hazai galéria képviselteti magát, a magas színvonalról pedig szakmai bizottság gondoskodik. A több millió forintos festmények, szobrok, fotók és installációk mellett az érdeklődők találhatnak szerényebb értékű minőségi műtárgyakat is.

„Átfogó képet szeretnénk adni az érdeklődőknek a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről. Fontos célkitűzésünk, hogy csak minőségi alkotások és galériák jelenhessenek meg, ezért a rendezvény magas színvonaláról szakmai bizottság gondoskodik. A résztvevőknek komoly szakmai kritériumoknak kell megfelelniük” – mondta el Tausz Ádám fő szervező.

A hazai galériák kiemelt darabjai közé tartozik a Nemes Galéria Langyos víz című olajfestménye Méhes Lászlótól – az 1973-as mű a magyar hiperrealizmus egyik kiemelkedő alkotása. A Kálmán Makláry Fine Arts dél-koreai kortárs művészek alkotásait hozza el, különleges válogatással készülnek az idei vásárra. A Vintage Galéria a tavaly elhunyt Vera Molnar egyik művével jelentkezik, de az érdeklődők láthatják a Deák Erika Galéria kínálatában Barabás Zsófi egyik alkotását, az Einspach & Czapolai Fine Art pedig egy Nádler István-festménnyel is gazdagítja a repertoárt. A magyar kiállítókról itt olvashattok bővebben.

Külföldi galériák, igazi ínyencségek

A hazai galériák mellett 12 külföldi galéria alkotói is jelen lesznek a Bálnában. A galériák Ausztriából, Csehországból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Svájcból, Szerbiából és Szlovákiából küldik el művészeik alkotásait, amelyek egy közös standon, Nemes Márton képzőművész kurátori válogatása keretében mutatkoznak be. Nemes Márton az idei, 60. Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának kiállító művésze, aki a BCT felkérésére ezúttal kurátorként is bemutatkozik.

A nemzetközi kiállítás egyik legizgalmasabb darabja Wim Delvoye Caterpillar (2004) című műve: egy lánctalpas munkagép, amelyet a művész gótikus katedrálissá alakított át. A különleges műtárgy 50 és 100 millió Ft közötti értéket képvisel. A francia Amélie Bertrand alkotásai közül Budapestre az Ill face each day with a smile (2024) érkezik. A fiatal művész legújabb festményei októbertől a párizsi Musée de lOrangerie-ben, Monet festményeinek környezetében lesznek kiállítva. A kurátori válogatásban olyan neves külföldi alkotók szerepelnek többek között, mint Adel Abdessemed, Omar Ba, Igor Hosnedl, Gerold Miller, Jonny Niesche. A nemzetközi standon bemutatott művek összértéke 1 millió euró, vagyis közel 400 millió forint. A külföldi kiállítókról itt olvashattok bővebben.

Konferenciáktól a tárlatvezetésekig

Az Art Law, vagyis a művészeti joggal, illetve A vállalati gyűjtemények jövője és hasznossága szakmai konferenciák mellett a nagyközönséget felnőtteknek és gyerekeknek szóló tárlatvezetésekkel is várják. A felnőttvezetéseket Bán Blanka művészettörténész és Lovass Dóra esztéta, míg a gyerekeknek szóló programot a KÉPEZŐ Galéria két tulajdonosa, Csiszár Beatrix és Bada Éva, valamint a Galéria munkatársa, Hárs Anna múzeumpedagógus tartja majd. Részletek itt.

Napijegyet itt tudtok vásárolni a rendezvényre. A program 18 éves kor alatt ingyenes!

A BCT-n részt vevő hazai galériák:

acb Galéria, Ancora Contemporary Gallery, Balatonfüredi Modern Műtár/Szöllősi-Nagy-Nemes Gyűjtemény, Deák Erika Galéria, Einspach & Czapolai Fine Art, Faur Zsófi Galéria, Galeria Neon, Gallery East of Eden, Heart and Cherry, Horizont Galéria, Horn Péter Gyűjtemény, INDA Galéria, Initio Arts & Design, Kálmán Makláry Fine Arts, KÉPEZŐ Galéria, Kisterem, Molnár Ani Galéria, NACO, Nemes Galéria Budapest, ResidentArt, Rechnitzer Galéria, Szikra Galéria, The Space, TOBE Galéria, Várfok Galéria, VILTIN Galéria, Vintage Galéria, Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria

A BCT nemzetközi standjának művészei:

Kristína BUKOVČÁKOVÁ (COMMA Gallery, Bratislava), Emir ŠEHANOVIĆ (Eugster Belgrade), Anne NEUKAMP (Gregor Podnar, Vienna), Igor HOSNEDL (Hunt Kastner, Prague), Anna HULAČOVÁ (Hunt Kastner, Prague), Eva KOŤÁTKOVÁ (Hunt Kastner, Prague), Yann HOURI (Marian Cramer Projects, Amsterdam), Christian HOLZE (Reiter Galleries, Berlin/Leipzig), Amélie BERTRAND (Semiose, Paris), Salvatore ARANCIO (Semiose, Paris), Jina PARK (Steinhauser Gallery, Bratislava), Crocodile POWER (Steinhauser Gallery, Bratislava), Tim FREIWALD (Walter Storms Galerie, München), Peter KRAUSKOPF (Walter Storms Galerie, München), Gerold MILLER (Walter Storms Galerie, München/Wentrup Gallery, Berlin), Adel ABDESSEMED (Wilde Gallery, Geneva/Basel/Zürich), Omar BA (Wilde Gallery, Geneva/Basel/Zürich), Daniel CANOGAR (Wilde Gallery, Geneva/Basel/Zürich), Wim DELVOYE (Wilde Gallery, Geneva/Basel/Zürich), Rafael LOZANO-HEMMER (Wilde Gallery, Geneva/Basel/Zürich), Jonny NIESCHE (Zeller van Almsick, Vienna)

(Borítókép: Csenki Bianka)

Kultúra Szponzorált

Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár 2024

Program adatai

Bálna Budapest Facebook-oldal Jegyvásárlás 2024. szeptember 26., csütörtök - 2024. szeptember 29., vasárnap

Újra jelentkezik Budapest legjelentősebb kortárs seregszemléje, a Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásár (BCT), amely 2024-ben nemzetközivé bővül, és 12 magasan jegyzett európai galériát is vendégül lát. Szeptember 26–29. között a Bálnában mutatkoznak be a hazai és külföldi galériák, valamint a legkeresettebb művészek.

Címkék