2026. január elsejétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon. A döntést az Országgyűlés felhatalmazása alapján ügydöntő szavazáson hozták meg a kerület lakói.

Szeptember 2. és 15. között, két héten keresztül zajlott a szavazás online és offline is három terézvárosi helyszínen. Összesen 6083 szavazásra jogosult nyilvánított véleményt, ami jóval nagyobb részvétel (20,52%) a hasonló szavazásokhoz képest – összehasonlításként: a budapesti lakógyűlésen például 9% volt a részvételi arány. Hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt precedens, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (például Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról.

Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is. A következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra. A kerületiek példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni” – nyilatkozta Soproni Tamás polgármester az önkormányzat közleményében.

(Borítókép: Juhász Norbert - We Love Budapest)

Címkék