A májusi nyitás óta több mint 40 ezer látogatót vonzott a hazai kiállítások történetében egyedülálló Dívák & Ikonok tárlat, amely a női előadók kultúrtörténetét járja körbe egy ikonikus gyűjteményen keresztül. A rengeteg meghatározó nemzetközi és magyar sztárt felsorakoztató utazókiállítás a Zene Házából indulva megkezdi világ körüli turnéját.

Az eredetileg szeptember közepéig látogatható tárlatot a Zene Háza a hazai közönség kedvéért szeptember 29-ig meghosszabbítja, így csak két héttel később utazik a következő állomásra, Rotterdamba.

A világ legnagyobb iparművészeti és dizájnmúzeuma, a londoni Victoria and Albert Museum utazókiállításának értéke meghaladja a 2 milliárd forintot, jelentősége azonban szinte felbecsülhetetlen. Több száz nemzetközi és magyar sztár személyes tárgyain és eredeti fellépőruháin keresztül mélyül el a dívák életében. Rihanna, Björk, Lady Gaga, Billie Eilish, Sade, Janelle Monáe, Janet Jackson, Whitney Houston, Doja Cat, Missy Elliott, Lauryn Hill, PJ Harvey, Patti Smith, Maria Callas, Marilyn Monroe, Édith Piaf és mellettük magyar sztárok, Blaha Lujza, Karády Katalin, Marton Éva, Koncz Zsuzsa, Péterfy Bori és még sok más előadó története is megjelenik a tárlaton. A kiállítás a sokak által ismert és csodált előadóművészeken keresztül a dívajelenséget tárja fel a nézők számára: megérthetjük, hogyan változott a nők társadalmi megítélése az elmúlt 150 évben, hogyan indultak el a nemi és a faji egyenjogúsági mozgalmak, és mindeközben hogyan formálódott a nők előadóművészetben betöltött szerepe. Ránk is nagy hatással volt a tárlat, beszámolónkat itt olvashatjátok el.

Fontos volt számunkra, hogy az eredeti kiállítást magyar vonatkozású tartalommal is kibővítsük. Persze a londoni kurátor koncepciója és a tér is nagyon meghatározta a lehetőségeket, ezért igyekeztünk a tárlat üzeneteihez igazodva, valamennyi műfajt figyelembe véve, olyan meghatározó hazai művészeket felvonultatni, akik illenek az eredeti narratívába, és történelmi szerepük megkérdőjelezhetetlen. A végeredményre nagyon büszkék vagyunk, főleg, hogy a londoni kurátor, Kate Bailey szerint a mi tárlatunk jobb, mint az eredeti volt”

– hangsúlyozta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője.

A szeptember 29-ig látogatható kiállításra a nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes elővételben megváltani a jegyeket.

(Borítókép: Palkó György - Magyar Zene Háza)

Címkék