Szalay Bence még javában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult, amikor másodévesen főszerepet kapott az Antal Nimród rendezte 2017-es filmben, A Viszkisben. Sokan ezáltal ismerték meg, ugyanakkor szerepelt például az Egynyári kaland és a Mellékhatás című sorozatokban, valamint a Zámbó Jimmy élete alapján rendezett A Király című életrajzi drámasorozatban is, amelyben Jimmy testőrét alakította.

Ezenkívül színházban legutóbb a Dante Casino x Z Paradigma – Füge Produkció előadásában, a Tyúkdrámában, valamint Bagossy Júlia Az utolsó férfi című darabjában tűnt fel. Sok-sok szerepből már ismerhetjük, felismerhetjük őt, de akár a hangjáról is, ugyanis a POTTCAST-re keresztelt humoros podcastben is részt vesz, amelyben 2 pár, akik egyben jóbarátok is, nekifutottak újra és először a Harry Potter-könyveknek, amelyeket részletesen, epizódról epizódra kiveséznek…

Most pedig nézzük, hogyan látja Szalay Bence Budapestet!

We Love Budapest: Mi az első dolog, ami az eszedbe jut Budapestről?

Szalay Bence: Szerelem és alkohol, összerázva, nem keverve.

WLB: Melyik a kedvenc budapesti kerületed, környéked, és miért?

Sz. B.: A II. kerület. A gimis és egyetemi éveim alatt ott éltem, így szerves része volt többek közt a Lövőház utca is az estéimnek. A Lövi sajnos nem öregedett túl jól, de még rengeteg fantasztikus hely van a II. kerben, ha érdekel, melyekbe szoktam járni, nézd meg a 6. kérdésre adott válaszom.

WLB: Hogyan nézne ki az ideális budapesti napod, amikor nincs semmi dolgod, és azt csinálsz, amit akarsz, meg oda mész, ahova csak akarsz?

Sz. B.: Minden napot imádok Budapesten. Ha dolgozom, ha szórakozom. Részben a sok budapesti forgatásnak köszönhetően meglehetősen jól ismerem az egész várost. Ha a napot egy forgatással kezdem a külvárosban, este pedig a belváros szívében ülök a barátaimmal egy kocsmában, akkor boldogan megyek haza aludni.

WLB: Budapest melyik korszakába utaznál vissza az időben, és miért oda?

Sz. B.: Én a 90-es évek budapesti, LSD áztatta szórakozóhelyeire szívesen benéznék így felnőtt fejjel. Hozzátéve, hogy kifejezetten izgalmas kulturális változás ütötte fel a fejét akkoriban. Szívesen beültem volna a Fészek Klubba.

WLB: Hol esik a legjobban a sör/bor/pálinka/üdítő/kávé/tea?

Sz. B.: Apám erkélyén vagy a barátaim lakásán.

WLB: Kedvenc helyed a városban, amit talán kevesen ismernek?

Sz. B.: Hála az égnek az utóbbi években nagyon sok jó hely nyílt a budai oldalon is, főleg a II. kerületben. Így nekem most a MANYI, a Permanens Vakáció és a klasszikusoknak számító Bem és Nemdebár a kedvenc helyeim.

WLB: Ha nem lenne határ, és oda költözhetnél Budapesten, ahova csak akarsz, hol élnél legszívesebben?

Sz. B.: Jó nekem itt, a II–III. kerület környékén.

WLB: Tinédzser éveidben éltél Olaszországban, majd Svájcban is. Sőt, papnak is készültél. El tudnád most képzelni magad egy budapesti templom papjaként? Mi az oka, hogy megváltozott a döntésed, és hogyhogy mégis Budapesten kötöttél ki a külföldi tanulmányok után?

Sz. B.: Huh… Nem tudnám magam elképzelni papnak sehol, nemhogy Budapesten. A sok utazás, az útkeresés visszahozott Budapestre, és jól is történt ez így, mert nagyon sok mindent adott ez a város azóta nekem. De szívesen elutazok bármikor innen, hogy aztán nagy örömmel térjek haza.

WLB: Ha mostanában filmet forgatnának Budapestről, akkor melyik korban és milyen szerepben képzelnéd el magad?

Sz. B.: Én a mostani Budapestről forgatnék. Izgalmas életutak vannak. Jó helyzetek és különös drámák. Van is ötletem bőven…

WLB: A Viszkis című film által lettél híres, ez maga után vonta, hogy Budapest utcáin egyre többen megismertek. Milyen érzés ma itthon híresnek lenni? Budapesten mennyire lehet elbújni, vagy hogy lehet ezt jól kezelni?

Sz. B.: Én a film előtt is „kiskocsmákba” jártam. Villamossal, kerékpárral szeltem az utcákat. Budapesten az a kulturális közösség, aminek én is a része vagyok, együtt lélegzik Budapesttel. A koszban, a hangzavarban, a boldogságban, a tüntetéseken, mindenhol szervesen részei vagyunk a városnak. Az elefántcsonttoronyból nem lehetsz igazi budapesti.

(Borítókép: Szalay Bence)

Címkék