A Nagymező utcában pár hete megnyitott Tacet Brewery sörkülönlegességeket kínál, mindezt zenei tematikára felfűzve. Ilyen kocsma sincs még egy a fővárosban.

A tacet egy zenében használatos szó, kifejezés, és ′szünet′-et jelent, azt a hosszabb időszakot egy zeneműben, amikor adott hangszer épp nem játszik, hanem csendben és nyugodtan várakozik arra, amikor újra beléphet. Egy söröző esetében a tacet az a szünet, amikor két koncert között a megfáradt és kitikkadt zenész beül, például a Nagymező utcában nemrég megnyitott sörözőbe, és legurít egy jó korsó sört. Az ötlet pedig nem légből kapott, a helyet üzemeltető Balázs maga is zenész, kürtön játszik, ráadásul a sört is nagyon szereti, sőt komolyabban is foglalkozik vele.

Balázs már évekkel ezelőtt, pusztán hobbiból kitanulta a sörfőzés mesterségét, majd el is kezdett söröket kikísérletezni. Neki magának nincs ugyan saját főzdéje, hanem a gerillafőzés híve, így működő főzdékkel dolgozik össze. Mivel már évek óta csinálja, megvannak a bejáratott típusai és főzdéi is, akiknél főzi a sört. Mindez egészen idén nyárig alig volt több mint hobbi, azonban jött egy lehetőség, egy Nagymező utcai söröző, ami épp bezárt volna, szabad préda volt, és mivel Balázsnak van vendéglátósképesítése, nem sokat teketóriázott. És megnyitott a Tacet Brewery.

A Tacet Brewery a tervek szerint Budapest első zenészkocsmája szeretne lenni, amit már most jelez pár berendezési tárgy: például a lámpává alakított fúvós hangszerek a pult fölött. De lesznek egyéb változtatások is, csak Balázs nem siet sehova. Saját kezűleg és a maga tempójában alakítja át a helyet, ahol most még a régi kocsma berendezési és dizájntárgyai vannak, de ezeket szépen fokozatosan lecseréli majd. A bejárati ajtó fölötti, méretes falon jelen pillanatban drukkersálak vannak, a helyükre pedig egy kibelezett zongora kerül a tervek szerint.

De nem csak a tárgyak szintjén szeretne a hely zenészkocsmává válni. Balázs zenész, így sok zenészbarátja és ismerőse van, na és a közelben található az Operettszínház, az Operaház, a Zeneakadémia, pár színház is, így reméli, hogy a zenészek majd mind odaszoknak hozzá. Kisebb zenei programokat is szeretne majd, például kamarakoncerteket, de a kiállításoktól sem riad vissza. Amolyan kulturált, kultúraközpontú zenészkocsmát szeretne faragni a Tacetből, nem pedig becsületsüllyesztőt.

A Tacetben természetesen Balázs saját söreit lehet kapni elsősorban, csapon azok vannak, és lefedik a teljes sörszortimentet. Van pils, lager, savanyú sör, könnyű nyári, barna és gyümölcsös meg IPA is, gyakorlatilag szinte minden, még sörpárlat is. A zenei tematikát erősítendő, a söröket is zeneművek után nevezte el. A német típusú sörök neveit Wagner operáiból kölcsönözte, az amerikaihoz Gershwint hívta segítségül, és van japán típusú főzete is, ehhez pedig Puccini Pillangókisasszonyát, ami Japánban játszódik, annak ellenére, hogy a zeneszerző olasz. A mondást elferdítve – ami persze így is működik –: aki a zenét szereti, rossz ember nem lehet, és ha még a sört is bírja, akkor pláne. És ebben az esetben ne is keressen magának más helyet, mint a Tacet Breweryt.

Elérhetőségek

Tacet Brewery

1065 Budapest, Nagymező utca 42.

Címkék