A Virág Benedek Ház hangulatos, titkos udvara számos izgalmas programmal csábítja a különleges élményekre vágyó közönséget. Többek között Frenk is visszatér egyik kedvenc helyszínére július 19-én „egy szál gitáros” esttel, erről és a házhoz fűződő kapcsolatáról is mesélt.

Virág Benedek Ház egy igazán egyedülálló helyszín mind a hangulatát, mind a történetét tekintve, amelyről itt írtunk részletesebben. Nem csoda, hogy az itt fellépő művészeket és a közönséget is estéről estére elvarázsolja. A mesés hangulatú, kockaköves udvar nyitvatartási időben szabadon látogatható, kertjében egy 100 éves diófa áll, amelynek árnyékában bárki olvasgathat vagy megpihenhet. A boltíves belső terekben egész évben szerveznek programokat, illetve galériájuk időszaki kiállításoknak is otthont ad. Számos izgalmas előadó megfordul náluk július és augusztus folyamán is. Többek között Frenk is visszatér.

Meghitt hangulatú, egyszemélyes koncert egy különleges térben

Július 19-én Frenk Túlélési útmutató kezdőknek és haladóknak címmel rock & roll popsanzonokkal kápráztatja el a közönséget. A multiinstrumentalista zenész a Hiperkarma tagjaként tűnt fel, de emellett több formációban is játszott, és kezdetektől fogva a Budapest Bár oszlopos tagja. Frenk ehhez az intimebb térhez igazán passzoló akusztikus műsorral, „egy szál gitáros” esttel készül erre az alkalomra. A műsor gerincét saját művei alkotják, kiegészítve kedvenc előadóinak dalaival. 

„Készítettem egy elektronikus lemezt, átraktam és áthangszereltem a dalokat egy szál gitáros verziókra. Teljesen más lett így a hangzás és a hangulat, de a dal ugyanaz” – meséli.

Frenk nem először jár a Virág Benedek Házban, és azt is megosztja velünk, miért szeret annyira ezen a különleges helyszínen koncertezni:

„Itt mindig fantasztikus a közönség, és ami a legfontosabb, zeneértő, minden rezdülésemet érzékelik. Ha van egy helynek története-történelme, az engem mindig inspirál, elképzelem, kik ülhettek ez alatt a fa alatt egykor. Híres költők, hajlék nélküliek, megtisztelt polgárok vagy kocsmatöltelékek.”

Számos nagyobb fesztiválon és a Budapest Parkban is fellép ezen a nyáron, ahol többezres közönség várja, a Virág Benedek Ház udvarán pedig sokkal családiasabb a hangulat. Egy igazán meghitt tér, ahol a közönség és a fellépők érzik egymás rezdüléseit:

„Ha valami nem érdekel, az az, hogy éppen hányan vannak. Egy előadóművész előtt ha az lebeg, hogy mennyien vannak, akkor lehúzhatja magát a vécén. Számomra három ember egyenlő a háromezer emberrel” – meséli.

 

A nyár hangjai, színei, illatai és ízei az udvaron

A nyári hétköznapokon ikonikus zenészek vagy éppen fiatal tehetségek érkeznek a Virág Benedek Ház udvarára a világzene és a jazz világából, sőt amikor máshol bezárnak a táncházak az őszi viszontlátásig, itt bizony rophatjuk balkáni, délszláv, görög vagy magyar népzenére is. Érdemes átböngészni a részletes programkínálatot.

Az ehető virágok világában is elmerülhetünk két alkalommal Halmos Monika fitoterapeutával, aki nemcsak különleges receptekkel érkezik, amelyeket akár otthon is el tudunk majd készíteni, hanem történeteket mesél, sőt virágkóstolóval is készül. Mi mindenre használják a csalánt, a bodzát, az akácot vagy a pitypangot? És mit főzhetünk százszorszéplevélből, katánggyökérből, lóherevirágból? A vadnövény-gasztronómia a túlélés lehetősége vagy az ínyencek bolondériája? Izgalmas előadásaiból minden kiderül... Szintén extra gasztroprogramnak ígérkezik még Ormós Gabriella, a Kovász Labor és a Jenői Pékség, valamint Kun Anita, a Csíz Sajtműhely megálmodójának közös előadása, akik a sajtok és kovászos kenyerek titkairól lebbentik fel a fátylat. A Retro Kertmoziban olyan filmeket vetítenek a nyár folyamán, mint az Egészséges erotika, láthatjuk még Garas Dezső 1990-es, Legényanya című alkotását vagy a Csinibabát. A program szervezői kedvenc filmjeiket válogatták ki, amelyek az idősebb korosztály számára felérnek egy időutazással, míg a fiatalabbakat egy ismeretlen korba kalauzolják el. Emellett jó adag öniróniával és fanyar humorral igazi korlenyomatok a rendszerváltás előtti időszakról.

Mivel az udvar egy meghitt hangulatú, családias helyszín, érdemes minél előbb beszerezni a jegyeket. Az itt zajló programok tényleg különleges élménnyel szolgálnak, hiszen a múlt és a jelen találkozik a régi tabáni épület diófával árnyékolt udvarán a mai kor fellépői, aktuális témái, valamint egy letűnt korszakot bemutató filmek által. A kiváló íróról, tudósról, a magyar ódaköltészet megteremtőjéről, Virág Benedekről elnevezett kulturális színtér az ő szellemi örökségét kívánja továbbvinni azáltal, hogy a már befutott, nagyobb nevek mellett fiatal tehetségek számára is bemutatkozási lehetőséget nyújt, illetve igazi közösségi térként minden korosztályt szeretne megszólítani.

(Borítókép: Virág Benedek Ház)

 

Látnivalók és kultúra

MáraiKult

A MáraiKult 8 intézménye közül a Virág Benedek Ház kortárs kultúrcentrumként és kiállítótérként működik. A Döbrentei utca és az Apród utca által határolt műemléki épületegyüttes az egykori tabáni romantikus időket idézi hangulatos udvarával és különleges belső tereivel.

Címkék