A Museum of Failure kiállítás a világ minden tájáról származó mintegy 200 kudarcba fulladt termék segítségével mutatja be, hogy a Matteltől az Apple-ön és a Google-ön át a Coca-Coláig a legnagyobbak is hibáznak. A kudarc az innováció része, ami ugyan fájdalmas és drága, de bárkivel előfordulhat. Kis gazdáját rútul megfigyelő kémbaba, lefagyó robotok és a szépségmaszk, ami árammal terrorizálja az otthoni wellness szerelmeseit. Ezekkel a tárgyakkal is megismerkedhetünk a tárlaton, ahol pozitív üzenet és szórakoztató tartalom fogadott bennünket, igénytelen tálalásban.

A Museum of Failure kurátora dr. Samuel West, az ismert szervezetpszichológus, akinek fő kutatási területe a kudarc innovációban betöltött szerepe. A múzeum 2017-ben – először online formában – jött létre, majd Svédországban kapott kiállítóhelyet, azóta pedig 12 országba utazott már az érdekes gyűjtemény, amely mintegy 200 tárgy segítségével mutatja be, hogy a kudarc a fejlődési folyamathoz tartozik. Ne féljünk a bukástól, bátran vállaljunk kockázatot, mert a kudarc a sikerhez vezető tanulási folyamat része. A mostantól Budapesten is megtekinthető tárlatnak ez a jól körülhatárolható, pozitív üzenete van, amit közel 200 bukott termék segítségével mutat be. 

Poros portálok, málló vakolat és neoncsövek vigasztalan fénye fogad a Museum of Failure kiállításon, a tárlathoz tartozó leírások és molinók szövegét pedig mintha egy fordítóprogram béta-verziója készítette volna. Az első néhány tárgy állítólag vámvizsgálaton akadt el, az A4-es lapokat, amelyekről olvasnunk kell a szöveget, pedig javítani fogják, azonban ez nem fog döntő változást hozni abban, hogy a kiállítás installációja bizony gyatra lett. Ennek fényében különösen fájdalmas látni a tárlat színes-szagos beharangozóját, mert az anyagot ezek szerint máshol ízléses formában mutatták be, vannak például rendes tárgyleírások. Mi, budapestiek miért nem érdemeljük meg ezt?  

A teljes árú belépő 6450 forint, a diák- és a nyugdíjas- 4490 Forint. A közeli Nemzeti Múzeumban található, gyönyörűen installált és a maga nemében szintén egyedülálló Magyar menyasszony kiállításra jóval olcsóbban is bejuthatunk. A látogatókkal beszélgetve azonban az derült ki számunkra, hogy a legtöbben a hiányosságok ellenére sem távoznak csalódottan a Museum of Failure-ből, ez pedig a molinók és a tárgyleírások nyelvhelyességi hibái ellenére is érdekes anyagnak köszönhető. 

A kiállítás 10 kisebb egységre bontva mutatja meg az elmúlt nagyjából fél évszázad legnagyobb technológiai kudarcait, kitekintéssel az előző korokra. A jórészt technológiai szempontú csoportosítás helyett talán szerencsésebb lett volna egy olyan, ahol a dilettantizmus és a gondatlanság okozta kudarc nem szerepel együtt egy olyannal, ahol a termék fejlesztését komoly kutatómunka előzte meg, vagy a bukásból levont következtetések később sikerhez vezettek. 

A kiállításnak összességében óriási szerencséje, hogy nagyon szórakoztató egyben látni, hogy a zsenialitást milyen kevés választja el a teljes őrülettől, jó hazavinni azt az üzenetet, hogy még a legjobbakat is érheti kudarc. Az anyag pedig kifejezetten vicces, viszonylag kevésszer fordul elő velünk, hogy A4-es lapok fölött félhangosan nevetgélő párokkal együtt nézünk egy kiállítást. 

A közel 200 termék között van olyan, amelynél nem is értjük, hogyan juthatott eszébe bárkinek is. Colgate lasagna, hogy legyen miért fogat mosni, rémálomkülsejű Little Miss No Name baba, szpré segítségével, folyékony formában felhelyezhető, ám 15 percig száradó óvszer is található ebben a csoportban. Donald Trump és a nevéhez fűződő termékek egy egész vitrint kaptak, a volt amerikai elnök nemcsak a választásokon bukott, hanem társasjátékkal, steakkel, vodkával és kaszinókkal is. 

A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, gondolhatjuk Skippert, Barbie tini testvérét nézve, akinek egész felnövési történetét végigkísérhetjük, mikor egyetlen gombnyomásra megnő a melle. Nem kifejezetten haladó szellemű értelmezése ez a nővé válásnak. De találunk itt A vasálarcost idéző arcmaszkot is, amellyel nemcsak családunkat rémiszthetjük halálra viselése közben, de apró, fájdalmas elektromos ingerekkel is sokkolhatjuk bőrünket.

Bájosan interaktív, de állandóan lefagyó robotok, közlekedési eszközök, rettenetes ízű ételek mellett néhány egészen elvetemült átverés is vár bennünket. Cayla baba például az internetre csatlakozva válaszolni tudott a gyerekek kérdéseire, de az ehhez használt Bluetooth-modult nagyon könnyen fel lehetett törni, ezzel kiszolgáltatottá téve a legkisebbeket. A gyógyszeripar pedig szép számmal tartogat olyan egykori termékeket, melyeknek hibái életekbe kerültek. 

Izgalmas és furfangos, az emberi elmét dicsérő alkotások gyűltek itt össze. Az anyag kifejezetten szórakoztató, ám arról, hogy ebben a tálalásban megéri-e megnézni, mindenkinek magának kell döntenie. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Museum of Failure

(Borítókép: We Love Budapest)

Címkék