Akármerre halad is a világ, azért jó pár nagyon kikapcsoló, ráadásul ingyenes programra is akadhatunk! Június 6. és 9. közötti programajánlónkban több ilyen is van: például a Terézváros napja, a SunDance, a Tastin′ France, de ingyenes a belépés a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválra is. Továbbá érdemes befizetniük magukat a jóga szerelmeseinek a YogaFestre, mert egyedülálló és intenzív oldalával találkozhatnak a jógának, de az irodalom és a kultúra iránt érdeklődők sem maradnak hoppon!

Június 6., csütörtök

A szecesszió fesztiválja

A szecesszió világnapjához kapcsolódóan egész héten programokkal várnak minket az Iparművészeti Múzeum munkatársai a Ráth-villában. Ráadásul az ismeretterjesztő előadások és a kézművesprogramok ingyenesek, a Ráth-villa állandó kiállítására pedig szombaton egész nap félárú jegyet válthat mindenki.

Keddtől péntekig minden este 18 órától egyedi témákról tartanak előadást a múzeum kutatói. Szó lesz Rippl-Rónai tervrajzairól, a fényt megtörő vagy áteresztő ritka műtárgyakról és egy 1900-as párizsi csillár legendás újjászületéséről. A világnapon, szombaton a Ráth-villa restaurált csillárjait lehet megismerni, szó esik a szecessziós építészetben kivilágosodó lakóterekről, valamint egy ezüstből és elefántcsontból készült belga gyertyatartó restaurálásáról is. Családi programként lámpáskészítő-workshoppal és UV-fényes arcfestéssel készülnek a múzeumpedagógusok.

További infók

Irodalom Éjszakája

Az Irodalom Éjszakája immár kilencedik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi barangolásra: az idei programban három nyári estén át 24 ország 24 szerzőjének műveiből hangzanak el részletek az irodalomhoz nem kötődő, azt újszerű megvilágításban láttató helyszíneken. Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet: idén a Margit-negyedben.

További infók

Terézváros napja

Ingyenes koncertekkel, előadásokkal, rengeteg játékkal és sok-sok meglepetéssel várnak a Hunyadi téren a Terézváros napja alkalmából. Fellép többek között a Galaxisok, de a gyerekekről sem feledkeznek meg a szervezők: lesz Apacuka-koncert, vándorjátszótér és társasozás is.

További infók

Június 7., péntek

Tastin′ France 2024

Június 7-én szervezi meg a Magyar Francia Kereskedelmi és Iparkamara a Tastin′ France 2024 rendezvényt, a MGallery Hotel Nemzeti Budapestben. Ez a szakmai kóstoló üzleti kapcsolatok kialakítását teszi lehetővé a francia és a magyar szakemberek között az alkoholos italok ágazatában (vásárlók, importőrök, forgalmazók, vendéglátósok, a szakmai sajtó képviselői). A kóstoló nemcsak arra ad lehetőséget, hogy megkóstolhassuk a jól ismert francia régiók borászatainak legújabb kínálatát, de arra is, hogy találkozzunk más szenvedélyes termelőkkel, akik forgalmazókat keresnek Magyarországon. Az eseményen való részvétel ingyenes, de visszaigazolt regisztrációhoz kötött. (x)

További infók

PikNik Mozi – Kőbánya

Ha nyár, akkor kezdődik a szabadtéri moziszezon: június 7-én Kőbányán várnak egy igazi klasszikussal, a Made in Hungáriával. Az esemény 18 órakor kezdődik, a vetítés azonban csak naplemente után, viszont addig sem fogunk unatkozni: érdemes plédekkel és piknikkosárral készülni, hogy egy igazi közösségi szabadtéri élményben legyen részünk.

További infók

29. Duna Karnevál

Karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai néptáncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 29. Duna Karnevált június 7. és 14. között Budapesten. A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép többek között a Cimbaliband, a Kecskemét Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, emellett látványos karneváli felvonulással, nemzetközi táncházzal, a VI. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal várnak minket.

Június 14-én, a fesztivál zárónapján a Duna Karnevál gálaműsora teszi fel a koronát a programsorozatra. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatandó gálaműsoron a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének közös műsorát láthatjuk. (x)

További infók

7. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál

Június 7-én és 8-án rendezik meg a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivált, ahol olyan remek előadók lépnek fel, mint a Csík Zenekar, az Aurevoir., a GypoCircus, a Magyar Banda olyan igazi unikumokkal együtt, mint a Duckshell és a Liana, a családokat pedig Paár Julcsi és zenekara és Fabók Mancsi Bábszínháza várja. Idén is lesznek bodzás termékek, amiket meg lehet kóstolni a hagyományosan bodzavirágzáskor megrendezett Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon, amelyre ingyenes a belépés.

További infók

Bartók Béla Bál – nem csak utcazene-fesztivál

Pénteken és szombaton újra pezseg, dübörög, szomszédol, ismerkedik, nosztalgiázik, koccint, kóstol és táncol a Bartók, hiszen jön az idei Bartók Béla Bál, Újbuda könnyed utcazene-fesztiválja. Ezen a két napon a szokásosnál is szélesebbre tárják a környék éttermei, kávézói, bárjai, alkotóműhelyei, galériái és kisebb-nagyobb üzletei a kapukat a Gellért és a Kosztolányi között.

További infók

Június 8., szombat

YogaFest

Szombaton szervezik meg az ország legnagyobb jógafesztiválját, ahol megismerhetjük a különböző jógaiskolákat, -irányzatokat, -oktatókat. Ezen a napon reggel 9-től kezdődően 12 előadás, 15 gyakorlati óra vár ránk, de lesz mantrakoncert és szuper kiállítók is.

További infók

Sportos divatbemutatók az Allee-ban Lakatos Márkkal

Ha a nyarat egy igazán sportos programmal szeretnénk indítani, ha érdekel minket a divat, és vásárlás közben szeretnénk jól szórakozni, akkor mindenképp látogassunk el az Allee-ba, ami a divat és a sport központjává alakul át a nyár elején. Június első két hétvégéjén, június 1-jén és 8-án belekóstolhatunk a divatbemutatók varázslatos világába: Lakatos Márk az átriumban egy látványos futópályán, sportos modellek közreműködésével mutatja be, melyek az idei nyár legtrendibb sportos ruhadarabjai.

Ha megtetszik bármelyik szett, akkor azt akár azonnal be is szerezhetjük az Allee üzleteiben, sőt érdemes letölteni az Allee applikációját is a június 6. és június 9. között beváltható kuponokért. A divatbemutatókat mindkét nap látványos sportbemutatók – akrobatikus ugrálókötél, breaktánc, yo-yo, street workout és mazsorettfellépés – színesítik. (x)

További infók

SunDance – Daytime Feast

Egy hangulatos, zenés pikniken vehetünk részt a Margitszigeten. A SunDance – Daytime Feast ingyenes lesz, és a legjobb lemezlovasok szolgáltatják majd a talpalávalót, ugyanis a Wild Boar, az MMMM! és a Black Block DJ brigádja rakta össze erőit erre az alkalomra.

További infók

Kiruccanás Budapestről: Sárkányhajó Ünnep Velence

Ismét megrendezik a Sárkányhajó Ünnepet Velencén! Június 8-án, szombaton egész napos fesztivál várható a velencei strandon – sárkányhajóversenyek, jelmezes sárkányhajó-felvonulás, sárkányhajó-kötélhúzás, oroszlántánc- és sárkánytánc-bemutató, ázsiai gasztronómia, kínai street food, bubble tea, kungfu, tajcsi, kalligráfia, kézművesprogramok és színpadi műsor. Így amellett, hogy kipróbálhatjuk a sárkányhajózást, szuper programokon is részt vehetünk.

A hunlongzhou@gmail.com címre várják 6, 10 és 20 fős sárkányhajócsapatok jelentkezését. (x)

További infók

Június 9., vasárnap

BLOOM fest Budapest

Június második hétvégéjén első ízben rendezik meg a BLOOM fest Budapestet a Budatétényi Rózsakertben, ahol kertészetek, növény- és virágárusok, növényi eredetű szépségápolási termékek és vezetett séták is várják az érdeklődőket.

A két és fél hektáros rozáriumban a már említettek mellett különböző workshopokon és vezetett sétákon is részt vehetünk június 8-án és 9-én, de lesznek kerekasztal-beszélgetések, és gyerekprogramokkal is készülnek a szervezők.

További infók

Gamer Symphony 2024

A videójáték nem pusztán játék, hanem életérzés – állítják a Gamer Symphony szervezői. A videójátékok zenéi pedig egy egészen különleges zenei világot teremtenek, gondoljunk csak a Heroes of Might and Magic 3, a Medal of Honor, a World of Warcraft, a Baldurs Gate 3, a Genshin Impact, az Age of Empires, a LOL, a Witcher 3, a Skyrim, az Assassin's Creed zenéire.

Június 9-én leginkább ezen játékok zenéi és az azokhoz kapcsolódó, lélegzetelállító látvány várja mindazokat, akik jegyet váltanak az MVM Dome-ba, a Budafoki Dohnányi Zenekar idén másodszor megrendezett game music show-jára. A legizgalmasabb játékzenék mellett természetesen most is lesz meglepetés, tánc és cosplay is. A műsorvezető Baranyai Barna humorista, slammer, szövegíró, maga is nagy gamer, a tavalyi, első Gamer Symphony közönségének egy „mezei” tagja. (x)

További infók

Yungblud (UK)

Yungblud napjaink egyik legizgalmasabb előadója. A csupán 26 éves énekes-dalszerző zenéjén keresztül képes megszólítani a teljes generációját, hangot adni problémáinak, örömeinek és vágyainak. Koncertjein szélsebesen száguldozik a színpadon, és nagyon közvetlen hangot képes megütni a rajongóival, hiába áll előtte akár többezres tömeg. Yungbludot korábban a Sziget Fesztiválon csíphettük el, most pedig első önálló magyarországi koncertjére készül június 9-én a Budapest Parkban a Live Nation Magyarország szervezésében.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék