Május 30-án nyitott meg a Delta 1 Esports Café nevű e-sport-központ, ami a hazai e-sport-közösség találkozóhelye kíván lenni. Mivel ez jó okot adott arra, hogy kiderítsük, mennyiben tekinthető valódi sportnak az e-sport, megnéztük, mit tud a hely.

Eszik vagy isszák?

Amikor elhangzik az e-sport kifejezés, majd azt látjuk, hogy a játékos-versenyző órákon át ül a monitor előtt, és szinte mozdulatlanul csak játszik, akkor az emberek nagy részében érthetően merül fel a kérdés: mi ebben a sport? Hol van itt a test pallérozása, az izmok megfeszülése, a patakokban csorgó izzadság, a fizikai megerőltetés? Hát sehol, és ez szemmel látható. De mielőtt legyintenénk a dologra, és fitymálóan elfordulnánk, fogadjuk el azt, hogy ez az egész nem ennyire egyszerű. 

Május 30-án nyitott meg a IX. kerületben, pár lépésre a Boráros tértől, a Lechner Ödön fasor elején, egy modern irodaház aljában a Delta 1 Esport Café nevű e-sport-központ, ahol nemcsak játszani lehet, de fejlődni is, illetve találkozni az e-sport-közösség más tagjaival, vezetőivel és a különböző szinten lévő játékosaival, a kezdődtől a full profiig. Ehetsz-ihatsz és beszélgethetsz, amennyit csak bírsz, de azért

a fő hangsúly mégiscsak a játékon van, amire számos lehetősége van a vendégnek – még VIP-terem is van, ha nem szereted, hogy mások néznek, miközben játszol. Bónusz: a megrendelt italokat nem élő, hanem robotpincér viszi ki az asztalokhoz, de talán pontosabb, ha a játszóhely kifejezéssel élünk. 

De vissza a fő kérdéshez: sport-e az e-sport? Akik ebben a közegben mozognak nap mint nap, és komolyan is veszik azt, amivel foglalkoznak, egyértelmű igennel felelnek a kérdésre. De egy dolgot akkor is leszögeznek:

határozottan külön kell választani a gaminget és az e-sportot.

Az előbbi az, amikor egyedül vagy a haverokkal játszol otthon hobbiból, kikapcsolódásból, időtöltésből, az utóbbi pedig az, amikor profi szinten űzöd a dolgot, legalább napi 6 órát játszol, egyesülethez tartozol, versenyekre jársz, és pénzt keresel vele. És innentől kezdve az egész nagyon hasonlóan működik ahhoz, amit hagyományos sportnak nevezünk.

Testi-lelki egyensúly

Vegyük példának a focit! Sokan játsszák hobbiból és kikapcsolódásból, miközben tévén vagy online nézik a hivatalos meccseket, a profikat, akik nemzeti válogatottakban vagy mindenki által ismert egyesületek színeiben mérkőznek meg egymással. Ezeknek a profiknak a foci tölti ki az egész napjukat. Nemcsak rúgják a bőrt, hanem mind mentálisan, mind fizikálisan igyekeznek egyensúlyban, a lehető legjobb állapotban lenni, ennek érdekében pedig rendszeres edzésekre járnak, illetve mindenféle szakember (a pszichológustól a jogászig) segíti őket. Az e-sportban pedig szóról szóra ugyanez történik. 

Az, hogy egy e-sportoló egész nap a monitor előtt ül és játszik, megtévesztő. Mert bár a fő tevékenység valóban ez, hogy a monitorra szegezett tekintettel nyomkodja a billentyűzetet, de hogy ezt eredményesen és kitartóan, végig a szükséges figyelemmel tudja végezni, edzésben kell lennie, ehhez viszont nem elég a napi 6-8 óra játék. Itt is ugyanúgy szükség van a mentális egészségre és az állóképességre, mint a foci vagy bármelyik más sport esetében. 

Ahhoz, hogy profi e-sportoló legyél, hogy a legjobbak közé tartozz, egy komplex követelményrendszernek kell megfelelned. Szükséged van intelligenciára, gyorsaságra, ügyességre, remek kommunikációs képességre, arra, hogy hideg fejjel tudj gondolkozni és a másodperc törtrésze alatt döntéseket hozni, és szükséged van nyugodtságra meg stabil állóképességre is, annak ellenére, hogy játék közben ülsz. De a tested, sőt elsősorban az agyad rengeteg kalóriát éget el a játék során, és ha nincs meg az ehhez szükséges fizikai háttér, nem fogsz a legjobbak közé tartozni. Ahogy az e-sporttal foglalkozó szakemberek hangsúlyozzák: a fizikai edzésre legalább olyan szüksége van egy e-sportolónak, mint a folyamatos tanulásra és az edzésszintű játékra. Innen nézve tehát az e-sportban is van mozgás, van hagyományos sport.

A hazai helyzet

Az e-sport kifejezés bő 20 évvel ezelőtt született, de akkor már rengetegen játszottak, akik között egyre több volt a profi, körülöttük pedig egyre nagyobb az infrastruktúra, a szervezettség. Az egész folyamat még valamikor a 90-es évek második felében indult el, és ebben mi sem maradtunk el Nyugat-Európától és a világ többi részétől. Bár nem érdemes összehasonlítani a jóval magasabb életszínvonallal bíró és ezért jobban építkezni tudó skandináv államokkal, Franciaországgal, Spanyolországgal vagy Németországgal a hazai helyzetet, de azért igyekszünk mi is. A 2000-es évek végén volt egy pár évig tartó felfutás, erősödés, de nálunk mégis hullámvölgyek mentén zajlik a fejlődési folyamat. De majd ez is megváltozik, és ebben segíthetnek az olyan helyek, mint a Delta 1 Esports Café. De erről kicsit később.

Ma már nálunk is vannak e-sport-klubok, például az MTK-nak, a Fradinak vagy a Magyar Kosárlabda Szövetségnek is vannak e-sportolói, de vidéki sportkluboknak is (például Békéscsabán), sőt létezik már e-sport-akadémia is, amit a Budapest Honvéd alapított. Amerikában vagy Norvégiában már egyetemi szinten oktatják az e-sportot, és már nálunk is van ilyen irányú kezdeményezés, sőt az Óbudai Egyetemen már oktatják is, bár még nem olyan színvonalú a szakemberképzés, mint az említett helyeken. A nemzetközi porondon is igyekszünk helytállni, vannak már dobogós eredményeink is (például a Tekken-vilgábajnokságon harmadik helyezés, a Rocket League-Eb-n szintén), és létezik olyan magyar csapat is, amelyik profi ligában (a cseh ligában) szerepel. 

A hazai folyamatok minél jobb alakulását elsősorban a Magyar E-sport Szövetség segíti, és az egyre javuló tendencia már általánosnak mondható. Egyre több a hazai verseny, egyre-másra szerveződnek a hazai ligák, rengeteg a kezdeményezés, az ilyen-olyan e-sport-projekt, van magyar e-sport-válogatott, akik között egyre több a női versenyző is. De fontos szerepet töltenek be az olyan e-sport-cégek is, mint a Lechner Ödön fasor 1. alatt most e-sport-kávézót nyitott Delta Syndicate. A hely mindennap várja a gamereket és az e-sportolókat: pénteken és szombaton déltől éjfélig, a többi napon pedig 11-től 23 óráig.

A Delta 1 Esports Café fontos találkozási ponttá szeretne válni, ahol az e-sport különböző szintjein lévő játékosok, szakemberek és mezei érdeklődők összejöhetnek. Az is cél, hogy felfedezzenek, hogy a vendégek között megtalálják a tehetségeket, akiket aztán a mentorprogram segítségével elindíthatnak a profi karrier irányába, majd menedzseljék is őket. Az általános vélemény az, hogy a hazai utánpótlás erős, a gyerekek ügyesek, nagyon gyorsan fejlődnek, ezért hamar kiderül, ha valaki kimagaslóan tehetséges. De ahhoz, hogy profivá váljon, komoly elhivatottságra is szükség van, amit egy 15-17 éves gyereknél nem könnyű elérni, ám nem is lehetetlen. Erre vannak a szakemberek, akik a kellő irányba és egy profi csapatba tudják terelni a tehetséges fiatalokat. Akárcsak a fociban. 

Elérhetőségek

Delta 1 Esports Café

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1. 

(Külön köszönet Jakab Attilának, a Delta Syndicate alapítójának és vezetőjének!)

Címkék