Ha nyár eleje, akkor itt a Friss Hús, nyári ruhavásár a Typóban, na meg izgalmas szabadtéri zenei események, mint például a Kandela Fesztivál vagy a BÁRKA, azaz az újbudai nemzetiségek fesztiválja. De legyetek résen, mert kiállítás, futógála, borpiknik és más egyéb is várható a május 30. és június 2. közötti napokban!

Május 30., csütörtök

Analog Balaton, support: iamyank

Az Analog Balaton az első önálló Budapest Park-koncertjére készül. 18 órakor van a kapunyitás, és ezen az estén azt is megmutatják, hogy min dolgoztak az elmúlt időszakban.

További infók

Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Vadiúj magyar és nemzetközi versenyblokkok mellett megújult tematikus vetítésekkel és szórakoztató szakmai eseményekkel várnak az idei Friss Húson. Május 30. és június 5. között számos programmal készülnek a szervezők, beleértve a már fogalommá vált pitchfórumot, a szakmai kerekasztal-beszélgetéseket és a workshopokat. A Queer Dreams, a @Midnight és a nemzetközi dokumentumfilmblokkok mellett további meglepetésekre is számíthatunk, mint a Weirdcore-válogatás, amelyben nem mindennapi alkotásokat láthatunk.

Mindezek mellett idén is reflektorfénybe kerülnek a Friss Csillagok, vagyis azok a pályakezdő fiatal színészek, akiknek munkásságára nagyobb figyelmet szeretnének irányítani a szervezők. A fesztivál ideje alatt megannyi platformon találkozhatunk majd velük, többek között egy nekik dedikált vetítésen és beszélgetésen is.

További infók

Vendégséf a kertben: 101BISTRO

A nyüzsgő közösségi létezés, a Délkelet-Ázsiában szokásos éjszakai piacok étkezdéi egyszerre szólnak evésről, illatokról, zajokról és a pezsgő társasági életről. A modern tajvani dining bar névvel fémjelzett 101BISTRO legénysége az #akácfa47 mediterrán kertjébe hozza el a tajvani bisztrókultúra legjavát.

Kelemen Áron executive chef (Mazel Tov) és Keve Márton séf (101BISTRO) a közel-keleti és a távol-keleti ízeket sűríti egy-egy ízletes fogásba a lugas alatt. Május 30-án mediterrán-ázsiai pop-up vacsoraestjükre hívnak a Mazel Tovba, ahol minden vállalkozó kedvű vendég megtapasztalhatja majd a nao-ness, azaz a „forró és zajos” életérzés lényegét.

További infók

Kandela Fesztivál 2024

Háromnapos zenei és fényművészeti fesztivál született a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében a Skanzen különleges tereiben és miliőjében. A KANDELA – Skanzen más fényben május 30. és június 1. között egyedi fényalkotásokkal, nagy koncertekkel, táncházakkal, konferenciaprogrammal és különleges, dunakanyari gasztronómiai kínálattal vár bennünket.

A múlt tisztelete mellett a modern művészeti formák iránti kíváncsiság, a bennük rejlő lehetőségek feltérképezése, az eljövendő fürkészése áll a fesztivál középpontjában. Hazai fényművészcsapatok összefogásával a Skanzen épületei új fénybe öltöznek, egyedi atmoszférát teremtve az előadók koncertjeihez, akik mernek és tudnak a hagyományból újat alkotni, a világzenétől az elektronikán át a táncházakig.

További infók

Május 31., péntek

Régészet Éjszakája: A régészet sötét oldala

Május 31-én Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel érkezik a Régészet Napja, és A régészet sötét oldala eseménnyel robban be június 1-jén a Régészet Éjszakája a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Nemzeti Régészeti Intézet szervezésében. Zseblámpás tárlatvezetés az Altamira kiállításban, ókori gladiátorviadal, középkori párbaj és közös reneszánsz tánc várja a látogatókat 18:00 órától. A régészeti kiállításokon és a programokon való részvétel mindkét nap ingyenes. (x)

További infók

Typo Showroom Summer Sale

A Typo Showroom páros lábbal rúgja rá a nyárra az ajtót az idei Summer Sale-hétvégén, május 31-én és június 1-jén. Minden eddiginél több ruhát értékelnek majd le, hogy méltóképpen búcsúzzunk a tavasztól, a nyarat pedig már most ünnepeljük, mert a leértékelt darabok között bőven találunk majd olyat, ami jól jöhet a forró hónapok alatt. Több ezer pre-loved kincs közül válogathatunk az extra állványokon és az 1000/2000/3000 forintos dobozokban, arról pedig mindkét nap gondoskodni fognak, hogy az újonnan érkezők is friss áruval találkozzanak, így folyamatosan újratöltik a kínálatot.

Nyitás mindkét nap 11-kor, pénteken a városszerte népszerű Kozmosz Atlasz-bulik oszlopos tagja, Solar Things zenél majd, szombaton pedig Vedat Akdağ bizonyítja ismét, hogy nála jobban senki sem tud zárni egy szombat estét! Természetesen ezúttal is vodka szódával és fröccsel, valamint minden vásárlás mellé tombolával dobják fel a hangulatot, amivel mindkét nap egy szerencsés vásárló visszanyerheti a vásárlása árát.

További infók

Szeláví! Fesztivál 2024

Május 31. és június 2. között indítja a nyári fesztiválok sorát az élet szeretetét hirdető és a világ apró varázslataira rácsodálkozó fesztivál. A nyárköszöntő rendezvényen fellép az Aranyakkord formáció, Leskovics Gábor, vagyis Lecsó, a Lázár tesók és Hegyi Dóra, vagyis Ohnody is.

Fantasztikus hangulatú táncházzal várja a fesztiválozókat a Hét Hat Club, de koncertet ad Szesztay Dávid, Agócs Márton és Fejér Mihály, vagyis az Aurevoir. frontszekciója, Henri Gonzo és a Papírsárkányok és a Platon Karataev is. A zenés programok mellett idén is színes repertoárból válogathatnak azok a fesztiválozók, akik felkeresik a Dunakanyar szívében megtalálható települést: bekapcsolódhatnak a fenntarthatósággal kapcsolatos beszélgetésekbe, kiállításokat tekinthetnek meg, vagy különböző workshopokon alkothatnak a természet ölelésében. A mozgás szerelmesei pedig kenuzhatnak a Dunán, és szervezett túrák során is megismerhetik a térség legszebb kirándulóhelyeit. Idén ráadásul a hazajutáson sem kell gondolkozni, hiszen az esti koncertek után a DaNu Kempingben sátrazhatnak a fesztiválozók. (x)

További infók

Rosalia Borpiknik

Hatalmas nyárindító kerti partit rendeznek május 31. és június 2. között Budapest szívében. Ha azt mondjátok: nyár, mi azt mondjuk... Városliget, kerti parti, piknikpléd, ízek, illatok, napsütés és persze jéghideg rozé. Mi kell még egy tökéletes nyárindításhoz – kérdezhetnénk –, de a választ mindenki megkapja, aki ellátogat abban a pár napban Budapest lüktető részébe, vagyis a Rosalia Borpiknikre. A város legnagyobb kerti partija idén is számos nagyszerű programmal várja a rozék, a habzók, a finom ételek szerelmeseit, természetesen a megfelelő kiegészítőkkel együtt, hiszen a délutánok és az esték kötelező eleme lesz a felhőtlen szórakozás, a hajnalig tartó bulizás is.

A Rosalia Borpiknik nem egy fülledt tömegrendezvény a város közepén, hanem egy borillatú, láblógatós piknik a Városliget árnyas fái alatt. Aki volt már, az tudja, hogy a Rosalia egy életérzés, egy közösség, ahova jó tartozni. Aki ellátogat az eseményre, arra varázslatos ízkavalkád, trendi ételek, családi piknikezés, gyerekprogramok, kutyás bemutatók, esténként felejthetetlen buli és természetesen többszázféle rozé, pezsgő és habzó vár a számtalan egyéb finom ital mellett.

Unatkozni tehát idén sem fogunk, mert az ismerős arcok mellett új kapcsolatokra is lelhetünk a Rosalián, legyen szó borokról vagy az őket készítő nagyszerű borászokról. Nincs más dolgunk, mint hogy engedjünk a csábításnak, törjük meg az élet monoton zakatolását, és egyszerűen kapcsolódjunk ki néhány pohár hűsítő bor társaságában június első hétvégéjén a Városligetben! (x)

További infók

Cigányzene Éjszakája

Az előző évek sikereire való tekintettel idén már két estén, május 31-én és június 1-jén élvezheti a közönség a hol pörgős-vidám, hol szívfacsaró cigánynótákat Magyarország legjobb cigányzenekarainak előadásában a Palotanegyedben. A programok mindkét napon 18 órakor kezdődnek a Lőrinc pap téren, a Mikszáth téren és a Krúdy Gyula utcában. A koncertek mellett a Független Színház előadását is láthatják az érdeklődők.

További infók

III. Gin Market Budapest – Hello Buda

A III. Gin Market Budapest egy kétnapos szabadtéri rendezvény, mely lehetőséget biztosít a kóstolásra, az ismerkedésre a ginek változatos világával. Standról standra járva kóstolhatjuk végig a hazai és a külföldi márkák legkiválóbb ginjeit tökéletes tonikpárosítással vagy akár egyedi koktélok formájában. Az élénk, pezsgő, funky hangulatot DJ alapozza meg, ráadásul a helyszínen a ginek mellett csúcsgasztroélmények is várnak ránk.

Idén olyan izgalmas programok színesítik a rendezvényt, mint a kóstolóval egybekötött masterclass-előadások, ahol a márka képviselői vezetnek be a ginkészítés fortélyaiba, de laza és szórakoztató programokból sem lesz hiány, hiszen a Schweppes Teraszon megrendezésre kerül a gin-tonik-készítő verseny, profi, illetve amatőr szinten is. (x)

További infók

Június 1., szombat

VII. Figura és JátékFeszt

Június 1-én hetedszer rendezik meg a Figura és JátékFesztet a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban. A rendezvényen szeretettel várnak mindenkit, aki gyűjti, keresi, kedveli a játékokat, legyen az gyerek vagy gyereklelkű felnőtt. A rendezvényen 32 árus lesz jelen, akiknél Star Wars-, Marvel-, DC- és egyéb figurák, kisautók, gyűjtői cuccok, printek és még sok más izgalmas tárgy megvásárolható. Az eseményen a vásárlás mellett más programok is várnak: lesz többek között videójáték-sarok, legósarok, jelmezesek és meglepetés is!

További infók

29. ALDI Női Futógála

Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a mozgás és a helyes táplálkozás, ennek szellemében startol el június 1-jén a Népligetben a 29. ALDI Női Futógála, ahol a nők együtt ünnepelhetik önmagukat és egymást, függetlenül attól, hogy rutinos versenyzők, vagy éppen most teszik meg az első lépéseiket a futás világában, nem véletlenül választották a Csajos nap, sportos pillanatok! szlogent a szervezők a verseny számára.

A futóversenyt kifejezetten nők számára rendezik meg, de az egész családnak remek szórakozás lehet ez a nap, hiszen nemcsak szurkolni mehetünk ki, de a 3 fős váltóban és a családi futáson a férfiak is részt vehetnek. Az útvonalon több ponton frissítővel készülnek a szervezők, a futótávok rajtcsomagjában pólóval, a célban pedig mindenkit egy különleges éremmel várnak majd.

A rendezvényt immár 9 éve támogatja az ALDI, és 2018 óta névadó szponzora az ország egyetlen női futóeseményének. A futógála alkalmából az áruházlánc idén 2,5 millió forintot adományoz a SUHANJ! Alapítványnak. A nonprofit civil szervezet célul tűzte ki, hogy sérült és fogyatékkal élő társainkkal is megossza a mozgás örömét. A szervezők a futógálára is várják a kerekesszékeseket, de akár babakocsit tolva is indulhatnak a versenyzők. (x)

További infók

Nyári Pagonyfeszt a Dürer Kertben

Szombaton újra Pagonyfeszt a Dürer Kertben, ahol változatos gyerekprogramokkal várja a kiadó a családokat.
A hatalmas szabadtéri helyszínen 10 és 14 óra között bemutatkoznak a Pagony Kiadó legújabb könyvei és társasjátékai, izgalmas interaktív előadások, koncert, színpadi és egyéb változatos programok, kézműveskedés váltják egymást. Ott lesz az Eszter-lánc mesezenekar, a Budapest Bábszínház, a Kulcsár Noémi Tellabor, a Kockabarátok és természetesen a Pagony szerzői és illusztrátorai!

További infók

Bruce Dickinson (UK), special guest: Divided

Bruce Dickinson neve leginkább az Iron Maiden énekeseként vált ismertté, de emellett igazi multitalentum: író, pilóta, műsorvezető, sörfőző, üzletember, sportoló, spoken word előadó, forgatókönyvíró és szólóban is sikeres énekes. Többször is láthattuk az Iron Maidennel Magyarországon, utoljára 2022-ben, négy évvel ezelőtt pedig standupcomedyvel is felérő, óriási sikerű one-man show-jával járt itt. Most ismét szólóelőadóként, saját dalaival érkezik Budapestre június elsején, a Barba Negrába.

További infók

Június 2., vasárnap

BÁRKA – az újbudai nemzetiségek fesztiválja

Újbuda a város egyetlen szeglete, ahol 13 nemzetiség él és aktív. A nemzetiségek ünnepének így a kerületben nagy hagyománya van. Idén a fesztivál visszatér rég szeretett helyszínére, a Feneketlen-tóhoz, az Új Budai Parkszínpad köré és belé.

Délelőttől gyerekprogramokkal, táncházakkal, 8-féle kóstolóval, 15 kézművesprogrammal, több mint 20 zenés, néhol táncos fellépéssel, a Parno Graszttal és fanfárokkal ismerhetjük meg közelebbről a velünk élők kultúráit: a bolgárokét, a cigányokét, a görögökét, a horvátokét, az örményekét, a lengyelekét, a németekét, a románokét, a ruszinokét, a szerbekét, a szlovákokét, a szlovénekét és az ukránokét.

További infók

Nézd meg a Mai Manó Ház két friss kiállítását!

Május 29-től az Angliában élő Martin Wanda és édesapja, Martin Gábor nagy sikerű konceptuális dokumentarista fotóesszéje látható, ahol párhuzamba állítják a 60-as, 70-es évek szocialista Magyarországán és a jelenkori Londonban szórakozó fiatalokról készült – analóg, fekete-fehér – munkáikat. Wanda napjaink Kelet-Londonjában, Gábor pedig az 1960–1970-es évek Békéscsabáján fényképezte a bulizó fiatalokat. E képek a szórakozás és a szerelem vágyáról, a hétköznapokról való elfeledkezés egyetemes természetéről beszélnek, kortól, országhatártól, politikai rezsimtől függetlenül.

A Látogatóban Picassónál. Juan Gyenes című kiállításon Juan Gyenes magyar származású fotóművész Picassóról készült képei nézhetők meg, aki a spanyol királyi család hivatalos fotográfusa volt. Életműve több mint 10 millió felvételt tartalmaz, 13 fotóalbuma jelent meg, köztük a Barátom, Picasso című könyv is, melyet először Magyarországon adtak ki, 1984-ben. Juan Gyenes egyedülálló felvételeket készített századunk iránymutató festőzsenijéről, Pablo Picassóról, de egyedülállóak a kettejük kapcsolatáról írt visszaemlékezései is, melyek szintén helyet kapnak a kiállításon.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék