Még nincs késő, hogy ellátogassunk a Magyar Nemzeti Múzeum az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című, igazán különleges kiállításra. A tárlat finisszázsa a Régészet Éjszakája rendezvényen teljesedik ki, amely a Múzeumok Éjszakájához hasonlóan különleges attrakciókat kínál június 1-jén, többek között zseblámpás tárlatvezetést a június 2-án már záró régészeti kiállításban.

Május 31-én Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel érkezik a Régészet Napja a Magyar Nemzeti Múzeumba, majd A régészet sötét oldala eseménnyel robban be június 1-jén a Régészet Éjszakája a Nemzeti Régészeti Intézet szervezésében.

Ingyenes programokkal vár a Régészet Napja és a Régészet Éjszakája

A Régészet Napján ingyenes tárlatvezetéseken és izgalmas előadásokon vehetünk részt, a Régészet Éjszakáján pedig ókori és középkori hagyományőrző csapatok részvételével elevenednek meg a különböző időszakok. Életre kel az éjszakai múzeum, ahol érdekes előadások színesítik a régészeti produkciókat. Ókori gladiátorviadal, középkori párbaj és közös reneszánsz tánc vár minket este 6 órától. Az egyik legizgalmasabb programnak pedig a zseblámpás tárlatvezetés ígérkezik az Altamira-kiállításban.

Érdemes kihasználni az alkalmat, mert másnap már zárja a kapuit a tárlat, ráadásul a régészeti kiállításokon és a programokon mindkét nap ingyenesen vehetünk részt.

Programok május 31-én, a Régészet Napján

Ingyenes múzeumpedagógiai programok, tárlatvezetések és remek régészeti előadások várnak ránk reggel 10-től egészen este 6 óráig.

16:00–18:00 Régészeti tudománynépszerűsítő előadások – A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (regisztráció itt!)

  • 16:00–16:30 Vicze Magdolna – Kísérleti régészet: A lehetőségek végtelen tárháza
  • 16:30–17:00 Bakos Gábor – Tündöklés és rombolás: A második nagy világégés emlékeinek kutatása a fertődi Esterházy-kastély környezetében
  • 17:00–17:30 Lassányi Gábor – Sötét varázslatok az ókori Rómában
  • 17:30–18:00 Soós Bence – Kincsek nyomában a magányos hegyen

Program június 1-jén, a Régészet Éjszakáján

Este 6 órától ingyenes tárlatvezetésen, bemutatókon és előadásokon vehetünk részt, de még számos izgalmas program közül válogathatunk.

  • 18:00–18:40 Zseblámpás tárlatvezetés Lengyel György kurátorral az Altamira-kiállításban (regisztráció itt!)
  • 19:00–19:30 Ókori gladiátorviadal (bemutató)
  • 19:50–20:10 Libor Csilla régész előadása: A halál régészete: A történelem alattomos tömeggyilkosai
  • 20:20–20:50 Középkori párbaj (bemutató)
  • 21:00–21:20 Virágos Gábor, az MNM régészeti főigazgató-helyettesének előadása: A türk–magyar kapcsolatok régészeti dimenziói
  • 21:20–21:40 Közös középkori reneszánsz tánc és bemutató

Az éjszaka folyamán lesz még középkori kalandjáték, régészhomokozó, interaktív antropológiai bemutató, innovatív régészeti eszközök bemutatója, sőt még állatcsontokkal is jósolhatunk!

További infókat és a részletes programot itt találjátok.

(Borítókép: Magyar Nemzeti Múzeum)

Címkék