Helló Európa, Helló Tavasz! – Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját 2024. májusában egy olyan – ingyenesen látogatható – városi minifesztivállal ünnepli meg Budapest, amelynek programkínálata méltó az Európai Unió „egyesülve a sokféleségben” mottójához. A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.

Újra szabad lesz a Szabihíd és ingyenes koncerten hallgathatjuk meg az elmúlt 20 év legnagyobb magyar slágereit, például a Hello touristot vagy az Aprócska bluest, de a Vén Európa sem maradhat ki.

Izgalmas programok Budapest ikonikus helyszínein

Május első hetében rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a Hello Európa Fesztivált, ahol számos ikonikus budapesti helyszín ad otthont a programoknak. A Szabadság hidat megnyitják a gyalogos forgalom előtt, ahol igazi piknik hangulat, utcazenészek és tánc workshopok várnak mindenkit.

Bartók Béla Boulevard, mint Budapest egyik legjelentősebb kulturális főutcája az Eleven Tavasz koncepcióval karöltve vesz részt a fesztiválon, kortárs képzőművészek közösen alkotnak, és töltik meg az utcákat, tereket és kirakatokat az installációikkal.

A Városháza díszudvarán látványos fényinstallációban gyönyörködhetünk a Light Art Museum Budapest jóvoltából, a Szent Gellért és az Egyetem téren utcazenészek és DJ-k szórakoztatják a közönséget, a Fővám téri Vásárcsarnok homlokzatán pedig egy erre az alkalomra készült projection mappinget láthatunk az esti órákban. A Cinema Mystica fényművészeti show-ja kelti életre a Ferenciek tere elfeledett aluljáróját, a Móricz Zsigmond körtéren pedig LUGO graffiti installációja lesz látható. 

20 év 20 sláger koncert

Május elsején igazi nosztalgiakoncerttel várja a közönséget a Városháza pop-up parkban a 20 év 20 sláger koncert, ahol az elmúlt két évtized 20 kedvenc slágerét adják elő a hazai zenei élet népszerű énekesei. 2004 és 2024 között számos jelentős sláger és dallam született, melyeket most mind egy koncerten hallgathatunk meg.

A koncerten olyan hazai sztárok lépnek fel, mint Bocskor Bíborka, Freddie, a Hősök, Kállay-Saunders, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel, Wolf Kati, Csorba Lóci, Szebényi Dániel, Szepesi Mátyás, Tanka Balázs és Varga Miklós, akik az elmúlt két évtized mindenki által ismert dalait adják elő. A koncert részeként elhangzik Beethoven Örömódája is, melyet egy 40 fős kórus előadásában hallgathatunk meg. 

Majális - Tavaszünnep Budapest belvárosában

Május 1. és 5. között igazi budapesti Majális várja a kicsiket és nagyokat a Városháza parkban, ahol egész napos ingyenes programokkal érkezik a tavasz.

Családi és gyerekműsorok, mesekoncertek, táncelőadások, szabadtéri játékok, újrahasznosított játszótér, körhinta, kézműves foglalkozások, arcfestés, csillámtetoválás, érzékenyítő programok, gasztronómia és szakszervezetek tere – mind megtalálható lesz ebben a néhány napban.

Olyan, a gyerekek körében kedvelt fellépőkkel is lehet találkozni, mint Varró Dániel és Molnár György, a Veronaki zenekar és az Eszter-Lánc mesezenekar.

Bővebb információ és részletes programok a Hello Európa! Fesztivál weboldalán és Facebook-eseményénél találhatóak.

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék