Felavatták a magyar gyökerű hollywoodiak falát Budapesten, amelyen csaknem 500 filmes neve olvasható.

Ahogy mi is megírtuk, a 96. Oscar-gálán 4 díjat is nyert a Szegény párák, köztük az egyiket Mihalek Zsuzsa, aki díszletberendezőként több száz magyar szakemberrel dolgozott a filmen. De nem csupán emiatt különleges a film, hanem mert egy részét az Origo Filmstúdióban forgatták. A XV. kerületi stúdióban mostantól pedig látható a magyar gyökerű hollywoodiak fala, amelyen a közeljövőben Mihalek Zsuzsa is kap majd egy csillagot.

Az öt legnagyobb hollywoodi filmstúdió közül kettőt magyar alapított: a Fox Film Corporation alapítója William Fox, aki Tolcsván született, míg a Ricsén született Adolph Zukor a Paramount Picturest alapította – ő egyébként Oscar-díjas producer is.

Mintegy ötven olyan település van Magyarországon és a határon túli magyarlakta részeken, ahol hollywoodi magyar filmes született, vagy ahonnan felmenői származnak – olvasható az MTI-n. Például Tony Curtis felmenői Mátészalkáról származnak, Robert Downey Jr. felmenői pedig a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Az eseményen  amelyen jelen volt két magyar Oscar-díjas rendező, Szabó István és Rofusz Ferenc, valamint több parlamenti képviselő is  a „hollywoodi érintettségű” mintegy 50 település közül 25 képviselője védjegydokumentumot vett át, ezentúl a „Hollywood magyar gyökerei település” címet viselhetik.

(Borítókép: Lakatos Péter – MTI)

Címkék