Március 23-tól fogadja a látogatókat a Deák téri M2-es állomáson nyílt Metró Kiállítóterem. Az eddig elzárt területen, az egykori diszpécserközpontban létrehozott kiállítótér a budapesti metró relikviáit őrzi. A kiállítóterem időszakosan és csoportosan, regisztráció után látogatható.

A 2-es metró Deák Ferenc térállomásának peronjáról közelíthető meg a BKV új gyűjteménytára, a Metró Kiállítóterem. 1970 és 2003 között itt működött a vonal diszpécserközpontja, ahonnan a forgalmat irányították.

A 2-es metró vonalát a 2000-es években újították fel, ami sok berendezés és eszköz lebontásával, lecserélésével járt. A régi tárgyak a használaton kívüli diszpécserközpontba kerültek, ezért jött létre itt – dolgozói kezdeményezésre – a Metró Kiállítóterem. Az eredeti metrós forma- és egyenruhákat, a levágott vezetőfülkét, az első metróvezetők egyikének eredeti, cirill betűs jogosítványát, a cirill betűs feliratokkal ellátott vezetői pultot, a kezelőasztalokat és a megannyi múltidéző ereklyét ezentúl a nagyközönség is megnézheti, megismerve a metró működését és történetét.

A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg, hanem – szándéka szerint – egy különös világot tár azon generációk elé is, amelyek már az informatika világában nőnek fel.

Az M2 metró peronszintjén lévő Metró Kiállítóterem március 23-tól látogatható. Az egykori diszpécserközpont méreteiből adódóan csak korlátozott létszámban tud látogatókat fogadni, ezért a tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálni kell. A közlekedéstörténeti túrák időpontjáról és a regisztrációról a BKV oldalán lehet tájékozódni. A márciusi és az áprilisi időpontok ingyenesek.

(Borítókép: BKV Zrt.)

Címkék