Aki április 21-ig betér a városligeti kulturális intézménybe, ingyen nézheti meg a világhírű fotós, a magyar származású Bozi Tibor napjaink legnagyobb popzenei sztárjairól készített portréit.

A Magyar Zene Házában májusban nyílik meg a Dívák & Ikonok című új, nagyszabású kiállítás, és ehhez kapcsolódik, ezt vezeti fel az az ingyenesen megtekinthető, az előcsarnokban és a föld alatti közönségtérben kihelyezett pop-up tárlat, mely a zenei fotózás nemzetközi fenegyereke, Bozi Tibor sokszínű életművéből válogat. A képeken a világ legnagyobb rock- és popsztárjai láthatók, illetve pár magyar előadó (Azahriah és Péterfy Bori) is. A közönség számára nem egy portréfotó ismerős lesz, hisz készítőjük olyan neves magazinok számára dolgozott és dolgozik a mai napig, mint a Vogue, az Elle, a New Yorker, a Rolling Stone vagy a Harper′s Bazaar.

A Münchenben élő Bozi Tibor eredetileg mérnöknek tanult, ám elég hamar rátalált a fotózásra, és mivel úgy látta, hogy külföldön jobban ki tudna teljesedni, ezért 1977-ben, egy autó csomagtartójában elrejtőzve elhagyta a Magyar Népköztársaságot. Jól döntött, ugyanis az elmúlt 40 év alatt megkerülhetetlen zenei dokumentátorrá és portréfotóssá lett. A Face to Face címmel megnyitott kiállításon, amit április 21-ig nézhetünk meg, olyan hírességek portréit láthatjuk többek között, mint Lauryn Hill, Aaliyah, Janelle Monáe, Nina Hagen, Alice Cooper, Björk, Beyoncé, Elliott Smith, a Beastie Boys vagy éppen a Daft Punk, akiket maszk nélkül sikerült fotóznia, és ezt kevesen mondhatják el magukról.

Bozi Tibor az elmúlt 40 évben bejárta a világot, és szinte mindenkiről készített egy-egy képet, aki számít a pop világában, és bár jórészt zenészeket fotózott, modellekkel, színészekkel és más közéleti személyiségekkel is dolgozott, például Donald Trump is állt a kamerája előtt. Bozi Tibor az erős gesztusok megragadására törekszik a képein, és bár a fotói alapvetően harsányak és színesek, de mindig sikerült kihangsúlyozni az adott művész személyiségét is. 

A fotós ars poeticája egyértelmű:

„Az úgynevezett sztárokkal bánj tisztelettel, de tisztelet nélkül. Messze ez hozza a legjobb eredményt.”

Erről pedig mi is meggyőződhetünk, ha április 21-ig felkeressük a Magyar Zene Házát, és végignézzük Bozi Tibor 41 kiállított fotóját.

Kultúra

Bozi Tibor: Face to face

Program adatai

Magyar Zene Háza Facebook-oldal További információ 2024. március 13., szerda - 2024. április 21., vasárnap

Címkék