Azt már megszokhattuk, hogy Budapesten mindig történik valami izgalmas – nincs ez másként a komolyzene terén sem. A Budafoki Dohnányi Zenekar másodjára várja nemcsak a zene, de a videójátékok szerelmeseit is június 9-én az MVM Dome-ban. A videójátékok zenéi egészen különleges világot teremtenek, legyen szó a Heroes of Might and Magic 3, a Medal of Honor, a World of Warcraft, a Baldurs Gate 3, a Genshin Impact, az Age of Empires, a LOL, a Witcher 3, a Skyrim, az Assassin’s Creed és még sok más játék izgalmas kompozícióiról. Többek között e játékok zenéi, az azokhoz kapcsolódó lélegzetelállító látvány, hangulat, zenei meglepetés, tánc és persze cosplay várja az érdeklődőket.

Mivel a videójáték nem pusztán játék, hanem alapvetően egy életérzés – sok érzelem, megélés kapcsolódik hozzá –, ezért kifejezetten fontos a Gamer Symphony megalkotói számára, hogy olyan game music show-t hozzanak létre, amelyen a látogatók megélhetik ezt az összetett élményt, ahol felidézhetik egy, adott esetben akár húsz-harminc évvel ezelőtt játszott game izgalmát, az ahhoz kapcsolódó nosztalgiát, örömöt, bánatot vagy éppen a legújabb game-ek kihívásait.

Az idei műsor kitalálásánál már rengeteg olyan aktív játékos javaslataira, ötleteire is támaszkodik a műsorstruktúra, aki ott volt az első game music show közönségének soraiban. Azonban fontos megjegyezni: a videójáték-zene – a filmzenéhez hasonlóan – alkalmazott zene. Ez azt jelenti, hogy egy játékban a zene bizonyos célokat szolgál: hangulatot teremt, érzelmeket fejez ki, izgalmat kelt, aláfesti az eseményeket, szereplőket jelenít meg egy-egy témával, azaz minden esetben a képi történésnek van alárendelve.

Éppen ezért a zenei motívumok egy játékban nagyon rövidek is lehetnek, vannak témák, amelyek a 20-30 másodpercet sem haladják meg, ezért a koncertshow-n, akárcsak a BDZ kultikus, mindig telt házas Cinefonic című filmzenekoncertjein, több témát is összefoglaló, úgynevezett hangversenyszvitek szólalnak meg, amelyek hossza így 3–6 perc hosszúságúra nő. A végső műsor-összeállítást befolyásolja az is, hogy az adott zenéből van-e kotta forgalomban, vagy meg kell-e, illetve egyáltalán meg lehet-e íratni a hangversenyszvitet.

„Annyi műsorötletet kaptunk a tavalyi előadás rajongóitól, hogy alig győztünk válogatni. Az egészen biztos, hogy nem tudjuk mindenki kívánságát kielégíteni, de mindenki bízhat abban, hogy olyan műsort alakítunk ki, amely mind zeneileg, mind látványvilágában a székbe szegezi a közönséget” – foglalja össze a Gamer Symphony lényegét a Budafoki Dohnányi Zenekar game music show alkotóműhelye.

A Gamer Symphony – Game Music show-ról itt találtok további információkat, jegyeket pedig itt tudtok vásárolni.

Címkék