Fotókiállítás a Mai Manó Házban, filmklub a Gólyában, nőnapi beszélgetések Budán és húsvéti programok a Bartókon – márciusra is összegyűjtöttük a kedvenc ingyenes programjainkat.

Mai Manó fotográfiái 

Ti mennyit tudtok Mai Manóról? Ha esetleg csak annyit, hogy a Nagymező utcában van egy róla elnevezett fotográfiai központ, akkor március 5. és április 14. között látogassatok el oda! Az új és ingyenes kiállításon a fényképészmester képeiből nézhetünk meg egy válogatást: műtermében készült portrékat, családi csoportképeket, gyermekfotókat, valamint külső helyszíneken kattintott, korai riportjellegű felvételeket (például Kossuth Lajos temetéséről). Egyébként azon túl, hogy 1885-ben császári és királyi udvari fényképész rangot kapott, és a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselőjének is tartották, Mai Manó írásaival, lapszerkesztői, szervezői, közéleti munkájával a hazai fotográfia közösségi kérdéseinek megoldásáért dolgozott.

Részletek itt

Északkeleti szél – filmklub a Gólyában

A Gólyába mindig jó járni, de március 18-án még egy filmklubba is becsatlakozhatunk. Nikoloz Bezhanishvili Északkeleti szél című grúz dokumentumfilmje kerül most vászonra, ami a Sztálin szülővárosában ledöntésre került Sztálin-szoborról szól. A vetítés után érdemes maradni, mert szakértőkkel vesézhetjük ki a látottakat. A belépés ingyenes, de kisebb-nagyobb adománnyal támogathatjuk a filmklubot.

Részletek itt

Nőkről nőknek a Virág Benedek Házban

A Virág Benedek Házban, amit már csak a titkos kertje miatt is megéri meglátogatni, két ingyenes beszélgetésen is részt vehetünk, melyek témája a „nők″. Az első (március 12-én) nőnap alkalmából keresi arra a választ – többek között az irodalom- és várostörténész Saly Noémivel –, hogy milyen Budán nőnek lenni. Milyen volt 20, 30, 40 éve, és milyen lesz 20, 30, 40 év múlva? Egyáltalán, más itt nőnek lenni, mint bárhol máshol? Mitől és miben más a női szempont, és hogyan változott az idők során?

A második pedig (március 20-án) egy generációkat összehozó beszélgetéssorozat következő része, ahol most a hagyományteremtés lesz fókuszban. Erről pedig a WOMEX– és Kossuth-díjas Lakatos Mónikát, a Romengo együttes roma származású énekesnője mesél.

Dolgozó anyává válni – előadás a Hadikban

Március 10-én egy sokakat érintő témában mélyedhetünk el közösen egy szakpszichológussal: milyen a szülési szabadság után visszatérni a munka világába. Dr. Szijjártó Linda munka- és szervezet-szakpszichológus, a Mindsetland alapítója és két kisgyermek anyukája, így személyes tapasztalatokon keresztül is fog majd mesélni erről az óriási változásról. Teljesen érthető, hogy ahogy közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Az előadás igyekszik választ adni arra, hogy hogyan lehet erre felkészülni.

 Részletek itt

Határ Attila, Horváth Roland, Nagy Marcell: Torzult pillanat

Március 30-ig nézhetjük meg a Resident Art legújabb kiállítását, ahol Határ Attila, Horváth Roland és Nagy Marcell mind festésmódjukkal, mind témáikkal szembefordulnak a problémátlan simaság szépségkultuszával. Festményeiket mindenekelőtt az anyagszerűség kapcsolja össze, amely szándékosan mutatja meg az ecsetnyomokat, a színek tökéletlen keveredéséből fakadó „hibákat”, de a befejezetlenség és a töredékesség látványa is szervesen épül be a kompozícióba.

Részletek itt

Szőnyeg alá söpört ügyeink

A Holdkő Kulturális Alapítvány SzínJátszóTér műhelye 8 alkalmas közösségi színházi sorozatot indít a Bartók Béla úti B29-ben, amelyre elsősorban (de nem kizárólag) 18–25 év közötti fiatal felnőtteket várnak. Ezeken az alkalmakon fontos társadalmi kérdéseket járhatunk körbe a színház és a dráma eszköztárának segítségével. A cél, hogy közös gondolkodáson, játékon és alkotáson keresztül elemezzük, értelmezzük, értsük meg és építsük a világot. Márciusban a következő témákat dolgozzák fel: Szégyen – Titkok a családban (március 12.), Zaci – Történetek az állami gondozásból (március 19.) és Sörre bor, borra sör – Alkoholizmus Magyarországon (március 26.).

Részletek itt

Március 15-e a PIM-ben

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) egész napos ünnepi programsorozattal készül március 15-re, ahol különféle módokon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándort. A tematikus tárlatvezetésektől kezdve a belvárosi kóborláson át a beszélgetésekig változatos lesz a paletta. Különösen szeretjük azt a programot, ahol a forradalomban részt vevő nők, a honleányok, a „biztos hátországok” és az örök Évák után kutathatunk a múzeum kiállítótereiben. Az események előzetes (online) regisztrációval ingyenesen látogathatók.

Részletek itt

Bach Mindenkinek Fesztivál

Március 17-én egy különleges és ingyenes komolyzenei koncertbe kapcsolódhatunk be az Eötvös10-ben. A Zeneakadémia hallgatóiból álló kamaraegyüttes elhozza nekünk a barokk zene varázsát és Bach zeneszerzői zsenijének mélységét. Elhangoznak többek között a szerző ismert passióinak szopránra írt áriái is.

Részletek itt

Szent Patrik-nap

Az írek számára március 17-e egyenlő a zöld kalapos emberekkel, a tradicionális zenével, tánccal, a Guinness-szel és a felvonulással, vagyis a Szent Patrik-nappal. A jó hír, hogy nekünk nem kell Dublinig mennünk, hogy megtapasztaljuk ezt a hangulatot: 17-én, vasárnap ugyanis Szent Patrik-napi ünnepség lesz a Szabadság téren. Ez minden évben vidám program szokott lenni, zenével, tánccal, arcfestéssel. 2 órakor felvonulás indul a Kossuth téren, az Akadémia utcán, a Zrínyi utcán át egészen a Szent István-bazilikáig, majd vissza a kiindulási pontra.

Részletek itt

Essentia Artis

Március 1-jén startolt el a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak a kiállítása és programsorozata. Ez azt jelenti, hogy május 7-ig a legkülönbözőbb programokba csatlakozhatunk be az építészet, a film- és a fotóművészet, az irodalom, az ipar- és a tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén. Részt vehetünk például zenés könyvbemutatón (március 23.), balladaműsoron (március 23.), cirkuszművészeti workshopon (március 24.) vagy szinkronizációs játékon (március 24.).

Részletek itt

Húsvét Újbudán

Érdemes húsvét táján Újbudára látogatni, ugyanis a nagyhét minden napján (március 25–30.) változatos és többségében családbarát programok bukkannak fel a negyedben. Lesznek művelődéstörténeti előadások, kerületi kincsvadászatok és ünnepi kalácsfonás is – mind ingyenesen. Néhány program viszont regisztrációhoz kötött.

Részletek itt

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék