Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából emlékkiállítást rendez a Szépművészeti Múzeum, ahol a fő művei mellett a kevésbé ismert, idehaza ritkán vagy szinte sosem látott alkotásait is láthatjuk majd.

Munkácsy Mihály a XIX. századi magyar képzőművészet legismertebb alakja, a realizmus megújítója, a modern kiállítási technikák alkalmazásának egyik úttörője, életformájában pedig valóságos nagypolgár – olvasható a múzeum honlapján, ahol arról adnak hírt, hogy ősszel a mester születésének 180. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékkiállítást rendeznek a tiszteletére. Mint írják, több mint félszáz műalkotás, archív fotók, dokumentumok és kultusztárgyak segítenek feltárni Munkácsy életét, sikereit és páratlanul gazdag életművét.

A Párizsban is élt művész elsősorban a Krisztus élettörténetét bemutató óriásképeivel vált nemzetközileg ismertté. Ő maga köztiszteletnek örvendő közéleti személyiség volt, akit már életében mérhetetlen nagyrabecsülés és hódolat övezett. Kiemelkedő mesterségbeli tudása mellett hírnevéhez legalább annyira hozzátartozott a művészszemélyiség tudatosan felépített képe, a szegény árvaságból a társadalmi piramis csúcsára jutó művész fejlődéstörténeti legendája is.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása Munkácsy jól ismert fő művei mellett a kevésbé ismert, idehaza ritkán vagy szinte sosem látott alkotásaiból is válogatást ad. A magángyűjteményekből és külföldről kölcsönzött, rejtőzködő remekműveken keresztül szeretné megvilágítani azokat a társadalom- és kultúrtörténeti tényezőket, amelyek hozzájárultak hírnevéhez és a máig töretlen Munkácsy-kultusz kialakulásához.

Munkácsy180 című kiállítást 2024. november 26. és 2025. március 9. között rendezi meg a múzeum. 

(Borítókép: Munkácsy Siralomház című műve  Wikimedia Commons)

Címkék