Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása, ahol hamarosan gyönyörködhetünk az első budapesti teaültetvényben.

Az Állatkert nemcsak különleges állatok bemutatására vállalkozik, hanem egyedülálló botanikai gyűjteménye is van. A rendkívül látványos Japánkertet és a bonszaigyűjteményt már részletesen is bemutattuk, és most éppen ezen a részen bővülhet újabb látnivalóval a terület. A japánkerti domb déli oldalán folyamatban vannak az első budapesti teaültetvény kialakításának munkálatai, májustól pedig meg is csodálhatjuk az új kertrészt. 

Az Állatkert már az I. világháború előtt is nevelt teacserjét, 1912-ben Belgiumból szereztek be egy példányt, ami 1936-ra igen szép növénnyé cseperedett. Bár Európában a teatermesztésnek nincsenek nagy hagyományai, a teacserje iránt mindig is érdeklődtek ezen a földrészen. Az 1940-es években grúz közvetítéssel érkeztek fagytűrőbb fajták a kontinensre, az első nyugat-európai ültetvények pedig az elmúlt 20 évben jöttek létre az enyhébb telek hatására. Ma pedig már Magyarországon, Vác mellett is találunk egy szép teakertet

Budapesten most a Fővárosi Állat- és Növénykertben hoznak létre először teaültetvényt. Az új kertrészt a japánkerti domb déli oldalán, három szinten, félkörívben alakítják ki, és összesen 230 kis, télálló cserjét ültetnek majd ide. Bár a cserjéknek még néhány évig erősödniük kell a szürethez, a teaültetvényt már májustól megcsodálhatja a közönség. 

A Japánkert dombja egyébként a II. világháborúban az Állatkertnél dúlt heves harcok mementója is, a romokat, a törmeléket hordták itt össze az újjáépítés során. A területen először szabadtéri színpadot alakítottak ki, ezt követően éledhetett újra Japánkertként a terület. A domb az utóbbi időben nem volt éppen a legcsinosabb, a közeli játszótéren zsibongó gyerekhad mászóversenyei és a közelben lévő papíreperfa gyökérsarjai miatt is romlott az állapota. Most azonban speciális támfalat és jobb talajt is kap, így jöhet létre a teacserjék számára megfelelő teraszrendszer, aminek segítségével megelevenedik a kelet-ázsiai kultúrához szervesen kapcsolódó teakultusz. 

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Címkék