A szép tavaszias napok egyre jobban meghozzák a kedvünket az olyan programokhoz, amelyekkel a lakásunkat is kicsinosíthatjuk. A február 29. és március 4. közötti események között a visszatérő Konyhakiállítás és a Lumenben megrendezett szobanövényvásár is kiváló alkalom erre. Ezenkívül kikapcsolódhattok a kedvelt Frankofón Filmnapokon, de a tematikus vásárok és kiállítások is vagánynak ígérkeznek.

Február 29., csütörtök

14. Frankofón Filmnapok

A Francia Intézet szervezésében idén február 28. és március 10. között tartják a 14. Frankofón Filmnapokat, amikor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Turbinában 24 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

További infók

Art and Antique Budapest

Hatodik alkalommal nyitja meg kapuit Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs képzőművészeti vására, az Art and Antique Budapest. Február 29. és március 3. között a Bálnában rekordszámú galéria képviselteti magát. A kiállítók standján festményeket, szobrokat, ékszereket, különleges szőnyegeket, bútorokat, antik könyveket tekinthetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők. A vásáron részt vevő 40 galéria a hazai műkereskedelem krémjét alkotja. A bemutatott műtárgyak spektruma igen széles: a több száz millió forintos festményektől a megfizethető darabokig terjed, ám a minőség alapvető feltétel. 

A vásár legértékesebb műtárgya egy közel egy évszázada nem látott, különleges Rippl-Rónai-festmény lesz, és a kiemelt műtárgyak között van még Hantai Simon 1971-es festménye és Djoka Ivackovic 1975-ös, nagy méretű csúcsművei.

További infók

it′s fine ─ a tehetetlen kiállítás

A 2022-ben alakult it′s fine művészcsoport antiszuperhős-mozgalomként határozza meg önmagát. Tagadják a világ pozitív alakulását, viszont a szorongás helyett a szembenézést választják. Társadalomkritikájukat mélyről jövő iróniával fogalmazzák meg, amelyből árad az őszinte keserűség, a világunkat behálózó depresszió, a kilátástalanság és az áldásos ignorálás képességének vágya.

A Godot Labor négyemeletes terét megújuló agóniával, kilátástalanságuk közönyös beismerésével készülnek leamortizálni. Az optimistább hangvételre vágyó közönség kérését megtagadva haladnak tovább a kikövezett úton, hiszen a világ azóta sem lett vidámabb, az abszurditás pedig a tetőfokára hágott.

További infók

Március 1., péntek

Konyhakiállítás

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március 1. és 3. között megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt, és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és a nemzetközi újdonságokkal.

A kiállítók standjainak kínálata mellett a szervezők számos programmal készülnek, továbbá különleges kedvezmények és egy nagy értékű nyereményjáték is vár bennünket a 14. alkalommal megrendezett Konyhakiállításon. (x)

További infók

Fénydóm – Fényművészet a Biodómban

A Biodóm egy különleges fényművészeti eseménynek ad otthont március 1. és 17. között. Ez lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső terei a nagyközönség számára is bejárhatók lesznek.

Az INOTA Festival kurátorai a teret hazai és nemzetközi művészek helyspecifikus installációival és vetítéseivel gondolják újra. A másfél-kétórás látogatói élmény során immerzív élményben részesülhetünk, és kortárs médiaművészek által alkotott tartalmakkal találkozhatunk. A hazai és a nemzetközi művészek által tervezett fényművészeti és audiovizuális installációk segítségével a természeti jelenségeket és az azokból inspirálódó művészi kifejezést fedezhetjük fel a Biodóm belsejében.

További infók

Essentia Artis

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és a fotóművészet, az irodalom, az ipar- és a tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

A 160 művész két hónapon keresztül olyan ingyenes programokkal vár, mint például húsvét- és tavaszváró kézműves-foglalkozás, cirkuszművészeti workshop gyerekeknek, koncertmaraton kicsiknek és nagyoknak.

További infók

Március 2., szombat

Budafoki Pincejárat: március 2.

Budafok a főváros pezsgő bornegyede, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, ha valami szuper programot keresünk a hétvégére. A Budafoki Pincejárat eseményein minden hónap első szombatján – legközelebb március 2-án – felfedezhetjük a pincéket és megkóstolhatjuk a Budafokon palackozott borokat, pezsgőket. Budapest Bornegyedében kalandozva megismerhetjük a neves pezsgőkészítő cégeket és borászatokat. Az impozáns pincék nemcsak vendéglátóhelyként működnek, ahol kóstolhatunk és falatozhatunk, hanem látványos kiállítások és koncertek is várnak ránk.

A programok ideje alatt a helyszínek között 15:00 és 21:00 között óránként ingyenes kisbuszok közlekednek, a Városházától indulva. A járat azoknál a pincészeteknél és látványosságoknál áll meg, ahol valamilyen különleges élményben részesülhetünk, és boros programokon vehetünk részt. Persze nemcsak busszal, hanem autóval, tömegközlekedéssel vagy akár gyalog is felfedezhetjük Budapest Bornegyedét.

Március első szombatján meglátogathatjuk többek között a Törley Pezsgőmanufaktúrát, a Záborszky Pincét, a Sauska Pincészetet, a Katona Borházat, ahol számos különböző program vár ránk, zenés vacsorán vehetünk részt a Seybold-Garab Pincében. Borkóstoló, pinceséta és ínyencségek várnak ránk majd a Várszegi Pincészet Borbárban, és a gyerekek sem fognak unatkozni, számos családbarát program várja a kisebbeket és a nagyobbakat egyaránt. (x)

További infók

Fekete piac a Pikszisben

Még mielőtt beköszönt a sokunk által várva várt tavasz, a szemhunyorgató napsütéssel, a rengeteg összezavaró illattal és színnel, ünnepeljük még kicsit a szürkét, a sötétet, a feketét! Piaccá alakítják a Pikszis tereit, és meghívnak 13 magyar dizájnert és művészt a kedvencekből, akik a legsötétebb oldalukat és alkotásaikat mutatják meg nekünk. Az emeleten társasjátékozni lesz lehetőségünk, a falakon pedig az aktuális Off the Skin kiállítás erősíti a fekete vizuált.

További infók

Szirmay Zsanett: Soundweaving

A Soundweaving Szirmay Zsanett textilművész interdiszciplináris, integratív projektje, melynek lényege a lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt tradicionális textilminta és annak hangi leképzése. A transzformáció során a magyar népi keresztszemes minták, az iszlám szőnyegminták és a japán motívumok lézervágott textilekké, a textilmotívumok pedig dallammá alakulnak. A Soundweaving egyszerre több érzékszervre hat, és interakcióra invitál. A műfaji határokat feszegető textil- és hanginstalláció négy kontinens dallam- és motívumvilágát jeleníti meg.

További infók

Skanzen-bejárás

Sétálójeggyel nyit újra a Szentendrei Skanzen, így már a kora tavaszi hétvégéken is felfedezhetjük a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot. A tavaszi előszezon idén a március 2-i hétvégével indul a Skanzenben, ahol a kilenc tájegységen keresztül nemcsak a magyar nyelvterület népi építészetével, lakáskultúrájával, gazdálkodásával és életmódjával ismerkedhetünk meg, hanem megtapasztalhatjuk a gyönyörű természeti környezet varázsát is.

További infók

Március 3., vasárnap

MFÖEK vásár & aukció

A Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát idén először egy izgalmas újdonsággal készül: az MFÖEK Tavaszi Fesztivál keretében több eseményt is terveznek, amelynek első felvonása az adománygyűjtéssel egybekötött vásár & aukció lesz vasárnap. A szervezők egyedi pólókkal és felsőkkel, MFÖEK merchökkel készülnek, lesz helyszíni aukció Eke Angival és akusztikus koncert Saya Noéval.

További infók

Szobanövényvásár a Lumenben

A Pilea Projekt Rákóczi téri szobanövény- és lakáskiegészítő-boltja egy napra ismét a Lumenbe költözik. Erre az alkalomra március 3-án 12 órától 18-ig rengeteg szép szobanövénnyel készülnek a szervezők.

További infók

Március 4., hétfő

Magyar–Kínai Baráti Társaság és a Kortárs Kínai Könyvklub: 1573 – költészeti est

A Magyar–Kínai Baráti Társaság és a Kortárs Kínai Könyvklub 1573 című költészeti estjén Turczi Istvánt, a legnagyobb kínai költészeti díj 2023. évi kitüntetettjét ünnepelhetjük. Az eseményt a Budapesti Kínai Kulturális Központ és a Luzhou Laojiao Likőrkészítő Manufaktúra Budapesti Képviselete támogatja. Március 4-én a Kőrösi Kulturális Központban lesz vers és zene, kínai svédasztal és likőrkóstolás a kínai–magyar költészet vonzásában! Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, és minden résztvevőnek meglepetésajándék jár. (x)

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék