Közeledik március 5-e, a Néprajzi Múzeum Napja és egy újabb időszaki tárlat megnyitója, amikor is sok egyéb program mellett bejárhatjuk a díjnyertes épületet.

A Néprajzi Múzeum a hagyomány szerint minden évben március 5-én ünnepli a múzeum napját. Ennek oka, hogy 1872. március 5-én nevezték ki Xántus Jánost a Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának igazgatóőrévé. Így lett ez a nap a Néprajzi Múzeum születésének is a napja. Az elsőként leltárba vett két és fél ezer tárgy Xántus János kelet-ázsiai expedíciójából származik, ez alapozta meg a múzeum nemzetközi gyűjteményét. (Különleges életéről a We Love Budapest is írt portrét, amit itt olvashattok el.)

A 152. évforduló alkalmából izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programokon lesz lehetőségünk részt venni, például rendhagyó épületvezetésen, amin bejárhatjuk a múzeum minden szegletét, a múzeum raktárait és Gyűjteményi Központját, a műtárgyérkeztetés útvonalát. Megismerhetjük a restaurálási folyamatokat, betekintést nyerhetünk a múzeum létfontosságú munkálataiba. Részt vehetünk üstürükoncerten, és megnézhetjük, milyen, amikor egy kiállítás színházi darab formájában kel életre.

Szintén március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata, az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 című kiállítás, ami bepillantást enged egy kalotaszegi falu életébe az ezredfordulón. További részletek itt.

Kultúra

A Néprajzi Múzeum Napja 2024

A hagyomány szerint az Néprajzi Múzeum minden évben március 5-én ünnepli a múzeum napját.  A 152. évforduló alkalmából idén is lehetőségünk nyílik bejárni az épület minden szegletét izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programokon: felfedezhetjük a Múzeum raktárait és Gyűjteményi Központját, végigjárhatjuk a műtárgyérkeztetés útvonalát, megismerve a restaurálási folyamatokat, a fontosabb munkálatokat.

Címkék