Rákosrendező fejlesztéséhez kapcsolódva megindultak a konkrét lépések: jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók a terület átadására.

„Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elrendelése alapján a MÁV Zrt. megindította a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására” – áll az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóközleményében. A nagy port kavart rákosrendezői fejlesztés előkészítésének következő lépése

a leégett Budapest Sportcsarnok bontásából származó 175 ezer tonna törmelék elszállítása, a vasúti anyagok értékesítése és a terület rekultivációja, kármentesítése.

E munkálatok során az illetéktelenek helyszínen tartózkodása nemcsak tilos, de veszélyes is. Ahogy a Minisztérium közleményében is olvasható, a terület infrastruktúráját is fejlesztik majd, ezáltal a budapesti mellett az agglomerációs közlekedés is új kapcsolatokkal és kiszolgáló létesítményekkel gyarapodhat. Az ÉKM célja az, hogy nyár végére befejeződjön a terület kiürítése, és megindulhasson az ingatlanfejlesztés következő szakasza. 

2023 decemberében jött a hír, hogy a jelenleg romos és szemétlerakóként használt Rákosrendező 130 hektáros területének fejlesztését tervezi a kormány, de nem egyedül, hanem a Dubaj leghíresebb épületét, a Burdzs Kalifát is építő ingatlanfejlesztővel közösen. A rozsdavövezetek fejlesztéséről szóló híreknek mindig örülünk, de leginkább akkor, ha olyan új funkciót találnak ezeknek a területeknek, amelyek hosszú távon is pozitív hatással lesznek a városra. Mivel láttunk már jó és rossz példákat is a barnamezős területek hasznosítására, kíváncsian várjuk, milyen tervekkel áll majd elő a beruházó a mini-, majd később maxi-Dubaj néven elhíresült projekthez, amiről egyelőre annyi tudható, hogy egy új városnegyed épül majd, várhatóan egy MOL-toronynál is magasabb felhőkarcolóval. Rákosrendező fejlesztéséhez kapcsolódva a Főváros is bemutatta, milyen beruházást látna szívesen a jelenleg elhagyott és rendezetlen ipari területen: ők egy fenntartható ökovárosban gondolkodnak, ahol városi közpark és a különböző csoportokat célzó támogatott lakhatási formák is megtalálhatók lennének.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék