A judapest kifejezés antiszemita szitokszóként született a XIX. században, a rendszerváltás környékén aztán egy identitásukat újra felfedező fiatalokból álló csoport blogja lett. Az először a Covid előtt megnyitó Judapest concept store-hoz az egyik alapító, Schön Edina kérte el a nevet.

A Kazinczy utca Király utca felőli, kevéssé turistás végén, srégen szemben az egykori Wichmann-nal egy tábla hirdeti, hogy hol találjuk a Judapestet. „Már ha éppen nincs letörve” – teszi hozzá Schön Edina, az üzlet társalapítója. Edina és társa, Büchler András nem újak a boltozásban, bár mindketten ezer más dologgal is foglalkoznak. Első közös üzletük a Katona József Színházban lévő K:önyv és Bolt volt.

A könyvekkel és színházzal kapcsolatos termékeket kínáló bolt kapcsán jött az ötlet, hogy egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt legyen a következő lépés. Az első Covid-hullám előtt pár hónappal nyitottak meg a Dohány utcai zsinagóga közvetlen közelében, de a pandémia miatt bezártak, és tavaly júniusban nyitottak újra az új helyszínen.

A bolt elsőre hozza a belvárosi concept store-ok hangulatát: világos berendezés, minimáldizájn, kényelmesen körbejárható emelvényekre pakolt portékák. Ami elsőre nem látszik, az az, hogy a termékek összeválogatásában mekkora háttérmunka van. Edináék 2019-ben tartottak egy judaikakurzust a MOME-n, ahol a vizsgaanyagként mezüzéket, szédertálakat és ékszereket lehetett készíteni a különböző iparművészeti képzéseken részt vevő diákoknak. A képzés része volt egy  ahogy Edina nevezi  zsidó gyorstalpaló”, ahol azok a diákok is tanulhattak a zsidóság vallási és kulturális vonatkozásairól, akiknek korábban ismeretlen volt a téma. A vizsgák után több, a kurzuson részt vevő iparművész terméke került be a polcokra, és kapható ma is a Judapestben.

Edináék nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Judapestben valódi magyar iparművészeti termékeket lehessen kapni, és még véletlenül sem szeretnének bóvlit áruló turistaellátóvá válni. A polcokon megtaláljuk többek közt Vad Jutka ékszerművész, Korolovszky Anna grafikus, Lubloy Zoltán keramikus, Seres Eszter ékszertervező, Havas Zsuzsa ötvös, Lakos Dániel formatervező vagy Szilágyi Stefi betonékszerész munkáit. A kisebb darabokat, például kipákat bedolgozók készítik, de vannak zsidó tematikájú könyveik is.

Edina a környéken nőtt fel, így neki különösen fontos, hogy az egykori zsidó negyedben van a bolt. Mint mondja, a bulinegyednek köszönhetően az egykor színes közösség legnagyobb része kiköltözött innen, és már nagyon kevesen maradtak, pedig jó lenne megőrizni valamit a kerület múltjából, és bemutatni nemcsak a turistáknak, hanem a magyar vásárlóknak is. Szerinte rengeteg olyan fiatal van, aki nem vallásos, de kulturálisan szeretne kötődni a zsidósághoz. Ha nem ebben a szellemben nevelték, akkor nehezen találja meg a kötődési pontokat, a tárgyak pedig megadják a lehetőséget a találkozásokra. A különböző, zsidó ünnepekhez kapcsolódó kalácstakarókon lévő szimbólumok például tökéletes beszélgetésindítóként szolgálhatnak egy olyan háztartásban, ahol az egyébként nem feltétlenül vallásos szülő szeretne átadni valamit a gyerekeinek a zsidóságról. A Korolovszky Anna mintáival készült kalácstakarók különben tökéletesen beilleszthetőek a hétköznapokba is, mondjuk, kenyereszsákként.

A kulturális találkozások megteremtésén kívül a turizmus kiszolgálása is cél, de nem a hagyományos értelemben. A Judapestben bőven találnak olyan tárgyakat a külföldiek, amik magára a zsidó negyedre utalnak, de ott van például Lubloy Zoltán kávéspohár-kollekciója a magyar nyelvben található jiddis jövevényszavakkal, ami szuperül funkcionál Budapest-szuvenírként is.

Ráadásként ott van Edina, az alapító is: kicsit sajnáltuk, hogy nem egy éttermet nyitott, mert tökéletes vendéglátó lenne, de a Judapestben a kiválasztott tárgy mellé egy jó beszélgetést és pár inspiráló ötletet is biztosan kapunk tőle.

ELÉRHETŐSÉGEK

Judapest Store

1075 Budapest, Kazinczy utca 52.
Instagram
Facebook
Weboldal

Címkék