Keresés EN

Ez is érdekelheti

Shopping Hírek

Márciusban PetSa bolhapiac néven nyit újra az egykori PeCsa bolhapiac

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton nyit újra a piaclegenda, ami hétről hétre várja majd a budapestieket.

Shopping

Judapest Store

Az autentikusan a Kazinczy utcában található Judapest Store egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt.

Shopping

A tárgyak, amik lehetőséget adnak a kapcsolódásokra – Megnéztük a zsidó Budapest tematikájú Judapest Store-t

A judapest kifejezés antiszemita szitokszóként született a XIX. században, a rendszerváltás környékén aztán egy identitásukat újra felfedező fiatalokból álló csoport blogja lett. Az először a Covid előtt megnyitó Judapest concept store-hoz az egyik alapító, Schön Edina kérte el a nevet.

A Kazinczy utca Király utca felőli, kevéssé turistás végén, srégen szemben az egykori Wichmann-nal egy tábla hirdeti, hogy hol találjuk a Judapestet. „Már ha éppen nincs letörve” – teszi hozzá Schön Edina, az üzlet társalapítója. Edina és társa, Büchler András nem újak a boltozásban, bár mindketten ezer más dologgal is foglalkoznak. Első közös üzletük a Katona József Színházban lévő K:önyv és Bolt volt.

A könyvekkel és színházzal kapcsolatos termékeket kínáló bolt kapcsán jött az ötlet, hogy egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt legyen a következő lépés. Az első Covid-hullám előtt pár hónappal nyitottak meg a Dohány utcai zsinagóga közvetlen közelében, de a pandémia miatt bezártak, és tavaly júniusban nyitottak újra az új helyszínen.

A bolt elsőre hozza a belvárosi concept store-ok hangulatát: világos berendezés, minimáldizájn, kényelmesen körbejárható emelvényekre pakolt portékák. Ami elsőre nem látszik, az az, hogy a termékek összeválogatásában mekkora háttérmunka van. Edináék 2019-ben tartottak egy judaikakurzust a MOME-n, ahol a vizsgaanyagként mezüzéket, szédertálakat és ékszereket lehetett készíteni a különböző iparművészeti képzéseken részt vevő diákoknak. A képzés része volt egy  ahogy Edina nevezi  zsidó gyorstalpaló”, ahol azok a diákok is tanulhattak a zsidóság vallási és kulturális vonatkozásairól, akiknek korábban ismeretlen volt a téma. A vizsgák után több, a kurzuson részt vevő iparművész terméke került be a polcokra, és kapható ma is a Judapestben.

Edináék nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Judapestben valódi magyar iparművészeti termékeket lehessen kapni, és még véletlenül sem szeretnének bóvlit áruló turistaellátóvá válni. A polcokon megtaláljuk többek közt Vad Jutka ékszerművész, Korolovszky Anna grafikus, Lubloy Zoltán keramikus, Seres Eszter ékszertervező, Havas Zsuzsa ötvös, Lakos Dániel formatervező vagy Szilágyi Stefi betonékszerész munkáit. A kisebb darabokat, például kipákat bedolgozók készítik, de vannak zsidó tematikájú könyveik is.

Edina a környéken nőtt fel, így neki különösen fontos, hogy az egykori zsidó negyedben van a bolt. Mint mondja, a bulinegyednek köszönhetően az egykor színes közösség legnagyobb része kiköltözött innen, és már nagyon kevesen maradtak, pedig jó lenne megőrizni valamit a kerület múltjából, és bemutatni nemcsak a turistáknak, hanem a magyar vásárlóknak is. Szerinte rengeteg olyan fiatal van, aki nem vallásos, de kulturálisan szeretne kötődni a zsidósághoz. Ha nem ebben a szellemben nevelték, akkor nehezen találja meg a kötődési pontokat, a tárgyak pedig megadják a lehetőséget a találkozásokra. A különböző, zsidó ünnepekhez kapcsolódó kalácstakarókon lévő szimbólumok például tökéletes beszélgetésindítóként szolgálhatnak egy olyan háztartásban, ahol az egyébként nem feltétlenül vallásos szülő szeretne átadni valamit a gyerekeinek a zsidóságról. A Korolovszky Anna mintáival készült kalácstakarók különben tökéletesen beilleszthetőek a hétköznapokba is, mondjuk, kenyereszsákként.

A kulturális találkozások megteremtésén kívül a turizmus kiszolgálása is cél, de nem a hagyományos értelemben. A Judapestben bőven találnak olyan tárgyakat a külföldiek, amik magára a zsidó negyedre utalnak, de ott van például Lubloy Zoltán kávéspohár-kollekciója a magyar nyelvben található jiddis jövevényszavakkal, ami szuperül funkcionál Budapest-szuvenírként is.

Ráadásként ott van Edina, az alapító is: kicsit sajnáltuk, hogy nem egy éttermet nyitott, mert tökéletes vendéglátó lenne, de a Judapestben a kiválasztott tárgy mellé egy jó beszélgetést és pár inspiráló ötletet is biztosan kapunk tőle.

ELÉRHETŐSÉGEK

Judapest Store

1075 Budapest, Kazinczy utca 52.
Instagram
Facebook
Weboldal

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

Nőnapi tulipánvásár a Normafán

Március 8. és 10. között virágba borul a Normafa Síház Étterem, és a tavasz hírnökével, tulipánnal telik meg a helyiség nőnap alkalmából. Lesznek 10 és 20 szálból álló csokrok, a hétvége zárásaként pedig vasárnap egy tavaszköszöntő brunchra kerül sor.

Shopping

NOS Nőnapi garázsvásár

Ismét kinyitják a NOS csodagarázsát március 8. és 10. között, a Hunyadi János utca 22. szám alatt. Kincsek között válogathatunk, és a tematika természetesen nőnapi lesz, ami csomó csajos cuccot jelent, és persze a szokásos, széles választékot.

Gasztró Shopping Szponzorált

Konyhakiállítás 2024

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március 1. és 3. között megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt, és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal. A kiállítók standjainak kínálata mellett a szervezők számos programmal készülnek, továbbá különleges kedvezmények és egy nagy értékű nyereményjáték is várnak bennünket a 14. alkalommal megrendezett Konyhakiállításon.

Neked ajánlott

A