Nem a Nagykörút az a hely Budapesten, ahol szívesen bóklászunk a városban, de a jövőben ez megváltozhat, amennyiben megvalósul a Fővárosi Önkormányzat elképzelése egy zöldebb, biztonságosabb és pezsgőbb körútról.

Évek óta téma a Nagykörút felélesztése és komplex megújítása, de a zöld, biztonságos és pezsgő körút" képe a mai napig közelebb áll egy ideához, mint a valósághoz. A Fővárosi Önkormányzat azonban most újra belevágna az elhanyagolt és egyre lepusztultabb útvonal átalakításába, hogy az visszanyerje egykori kulturális és kereskedelmi életét. Céljuk egy olyan Nagykörút létrehozása, ahol „jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni” – olvasható a Városháza oldalán. Továbbá sajtóközleményükből az is kiderül, hogy a Fővárosi Önkormányzat és érintett kerületek együttműködésben újul meg a budapesti Nagykörút. Erről döntött ma Karácsony Gergely, Soproni Tamás, Niedermüller Péter, Pikó András és Baranyi Krisztina az Erzsébetvárosba kihelyezett kabinetülésen.”

A fejlesztés négymilliárd forint európai uniós, illetve fővárosi és kerületi forrásból valósulhat meg. A tervek szerint több zöldfelület és tiszta, rendezett környezet váltaná fel a jelenleg sok helyen leharcolt közterületeket. Ehhez a környezetminőség javítását kell megcélozni, amit különböző klímabarát megoldásokkal igyekeznek majd elérni: vízáteresztő burkolatokkal, hűsítő szigetekkel. Ha úgy vesszük, a Nagykörút fejlesztésének egyik előfutára volt a Blaha Lujza tér rendezése, de ide tartozik a Harminckettesek terének jövőbeni zöldítése és gyalogosbaráttá tétele is. Budapest egyik legfontosabb útvonalának történetéről itt írtunk bővebben. 

Emellett a jelenleg kaotikusnak ható kirakat- és vendéglátóhelyzetet is megoldanák: felújítanák mind a portálokat, mind az épületek homlokzatát, emellett a közbiztonság növelésére is nagy hangsúlyt fektetnének. Ahhoz, hogy a kis üzletek újra élettel teljenek meg, és a jelenleg lerészegedésre használt helyekből sokszínű kulturális programok helyszínei és színvonalas gasztrohelyek váljanak, rendezett nagyvárosi gyalogos környezetre és a körúti üzletek megújítására is szükség van. Ennek megvalósítása is szerepel a Nagykörút jövőbeni fejlesztési koncepciójában. A nagy csomópontokban akadálymentesített átkelőhelyeket alakítanak ki.

A Nagykörút fejlesztéséről 2020-ban indított tervezést a Fővárosi Önkormányzat, a tanulmányterv 2021-re készült el civilszervezetekkel, kerületi önkormányzatokkal és a budapestiek véleményének kikérésével. A felújításra három, különböző költségvetésű javaslatcsomag is készült, ami alapján a Nagykörút megújítása ütemezetten és szakaszosan tud megvalósulni a következő években. A megállapodás szerint az úttest felújítását a fővárosi önkormányzat saját forrásból végzi, míg a kerületek a saját területükön lévő járdafelületeket újítják meg.

(Borítókép: Balkányi László - We Love Budapest)

Címkék